Georg Zimmermann nevyčerpateľný v 2. etape Tour de l’Ain 2021

Georg Zimmermann

zdroj: twitter.com/tourdelain

Nemec Georg Zimmermann (:iwg:) vyhral 2. etapu pretekov Tour de l’Ain 2021. V šprinte únikovej skupiny bol druhý Austrálčan Michael Storer (DSM) a tretí Belgičan Harm Vanhoucke (:lts:). 

23-ročný Zimmermann sa šikovným útokom z pelotónu dostal na únik, ktorý sa vytvoril na poslednom stúpaní v zložení: Storer, Vanhoucke, Rémy Rochas (COF), Matteo Badilatti (FDJ) a Georg Steinhauser (Nemecko). Zimmermann zacítil poslednú možnosť na zmenu, a tak zo zadnej grupy nastúpil 3 kilometre pred cieľom kopcovitej etapy dlhej 136 km. Podarilo sa mu dotiahnuť na lídrov.

Následne začal Zimermann šprintovať pomerne skoro, 350 metrov pred cieľom v zákrute. Odpichol sa od Storera, ktorý nemal dostatok síl, aby ho dobehol.

Pelotón za víťaznou šesticou bol zložený z 17 pretekárov. V závere z neho zaútočil Manuel Diaz (Delko). V hlavnej skupine počas dlhej roviny najprv pracoval hlavne tím Trek-Segafredo, ktorý chcel dostať Quinna Simmonsa (:tfr:) do šprintu. Pomáhal aj Mattias Skjelmose Jensen (:tfr:), ale malý pelotón sa na vedúcich pretekárov nedostal. Väčšina pretekárov ako Andrea Bagioli (:dqt:), alebo Pierre Latour (Team TotalEnergies) sa spoliehala na prácu Simmonsa ako najväčšieho favorita.

Šprint hlavnej skupiny vyhral Aurélien Paret-Peintre (ACT), Američan Quinn Simmons (:tfr:) obsadil až deviatku priečku v etape. Pelotón došiel 23 sekúnd po víťazovi.

Vďaka prvému profesionálnemu triumfu sa Zimmermann dostal do čela celkového poradia. Vďaka bonifikáciám v cieli stráca štyri sekundy Storer, šesť Vanhoucke.

2. etapa Tour de l’Ain 2021 – výsledky:

01Georg ZimmermannIntermarché-Wanty-Gobert03:05:42
02Michael StorerTeam DSM+ 00
03Harm VanhouckeLotto Soudal+ 00
04Rémy RochasCofidis+ 00
05Matteo BadilattiGroupama-FDJ+ 00
06Georg SteinhauserGermany+ 00
07Jose Manuel DiazDelko+ 19
08Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 23
09Quinn SimmonsTrek-Segafredo+ 23
10Pierre LatourTeam TotalEnergies+ 23

2. etapa Tour de l’Ain 2021 – celkové poradie:

01Georg ZimmermannIntermarché-Wanty-Gobert06:10:29
02Michael StorerTeam DSM+ 04
03Harm VanhouckeLotto Soudal+ 06
04Rémy RochasCofidis+ 10
05Georg SteinhauserGermany+ 10
06Matteo BadilattiGroupama-FDJ+ 10
07Jose Manuel DiazDelko+ 29
08Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 33
09Pierre LatourTeam TotalEnergies+ 33
10Mattias Skjelmose JensenTrek-Segafredo+ 33

2. etapa Tour de l’Ain 2021 – profil:

2. etapa Tour de l'Ain 2021 profil
zdroj: tourdelain.com

2. etapa pretekov Tour de l’Ain 2021 tretej najvyššej kategórie (.1) mala 136 kilometrov a obsahovala štyri kategorizované stúpania. Posledné, Col de Portes (14 km – 6%) vrcholilo v posledných 20 km. Následne sa sa finišovalo na rovine v dedine Saint Vulbas na východe Francúzska.

2. etapa Tour de l’Ain – Georg Zimmermann (video):

Georg Zimmermann mal svoj deň

Nemec Zimmermann predviedol dobrú taktickú vyspelosť, po ne-spolupráci v hlavnej skupine na poslednú chvíľu zaútočil a následne v úniku sedel za kolesami, aby našetril posledné sily.

„Som veľmi šťastný zo svojho výkonu, ale aj výkonu tímu. Nakoniec som minul rozhodujúci útok a bol som nahnevaný, potom som videl príležitosť, aby som zmazal medzeru na víťaznú skupinku vpredu,“ spomína v cieli Zimmermann.

Na konci pretekov, v sobotu je na programe posledné etapa, ktorá obsahuje niekoľko ťažkých, dlhých stúpaní. Končí sa na päťkilometrovom kopci v pohorí Jura.

„Trochu som si odpočinul, rozhodol som sa prejsť poslednú úzku zákrutu ako prvý. Nakoniec som šprintoval so všetkým, čo som mal,“ uviedol víťaz druhého dňa. „Mám aj líderský dres. Ak štartujete posledný deň ako líder, chcete vyhrať. Zajtra je kráľovská etapa, musím mať dobré nohy.“

Pre svoj tím Intermarché Wanty-Gobert získal iba druhé víťazstvo v sezóne. O vôbec prvé sa postaral fantastickým spôsobom Taco van der Hoorn v tretej etape Giro d’Italia.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár