Giacomo Nizzolo vyhral Clasica de Almeria 2021, Quick Step s Cavendishom mal smolu

Giacomo NIzzolo Clasica de Almeria 2021

zdroj: twitter.com/QhubekaAssos

Clasica de Almeria 2021 sa skončila hromadným šprintom. Vyhral Giacomo Nizzolo (:tqa:), na páske bol druhý Florian Senechal (:dqt:). Smolu mal tím Deceuninck – Quick Step. Najprv spadol jeho líder Alvaro Hodeg (:dqt:) a defekt dostal Mark Cavendish (:dqt:).

Profil Clasica de Almeria 2021 (kategória ProSeries)

Profil Clasica de Almeria 2021.
Profil Clasica de Almeria 2021. zdroj: clasicadealmeria.net

Preteky druhej najvyššej divízie ProSeries merali 183,3 kilometra po Andalúzii na juhu Španielska. Prvá časť vo vnútrozemí bola kopcovitá, s najvyšším vrcholom Alto de Celin, aby sa cyklisti presunuli na pobrežie a dvakrát prešli okruh po meste Roquetas de Mar pri pobreží. Finále bolo rovinaté, ideálne pre šprintérske rozuzlenie.

Išlo o  pomerne príjemný deň na bicykli v tomto období. Bolo 18 stupňov, ale pri pobreží fúkal vietor až do rýchlosti 30 km/h. Bolo tak na jednotlivých tímoch, aby zabránili deleniu a chránili svojich šprintérov.

Skorý únik dostihnutý, noví odvážlivci

Davide Bais (EOLO-Kometa Cycling Team), Robbe Ghys (Sport Vlaanderen-Baloise), Oier Lazkano (Caja Rural-Seguros RGA), Luis Angel Mate (Euskaltel-Euskadi) a Alex Molenaar (Burgos-BH) vytvorili skorý únik dňa. Najprv mal náskok štyroch minút, ale favorizované tímy si všetko pohodlne strážili. Išlo o Deceuninck – Quick-Step s Hodegom či UAE Team Emirates s Gavíriom.

50 km pred koncom bolo po tomto pokuse a noví jazdci sa vydali na nový pokus. Samuele Rivi z EOLO-Kometa a Samuele Zoccarato z Bardiani-CSF sa však ne veľa nezmohli a v nerovnom súboji s pelotónom mali najviac 40 sekúnd.

Clasica de Almeria 2021
zdroj: twitter.com/EoloKometaTeam

44 kilometrov pred cieľom sa všetko spojilo a preteky viedol jeden veľký pelotón.

Balík na vetre

S 25 km do konca prišla spomínaná otvorené rovina na bočnom vetre. Na špicu sa posadil kompletne celý tím Deceuninck – Quick-Step, aby rozbil pelotón na malé skupinky. Pomáhal aj tím Bingoal. Podarilo sa a niekoľko zaskočených borcov ostalo vzadu.

Pád favoritov a defekt Cavendisha

Jordi Meeus (BOH), José Alváro Hodeg (:dqt:) a Iván Garcua Cortina (MOV) krátko zdvihnutí tempa spadli na kraji cesty o zvodidlá. Všetci patrili k veľkým favoritom pretekov. Deceuninck tak musel zamerať svoju pozornosť na záložného lídra – Marka Cavendisha (:dqt:). Ten ale 13 km pred koncom rovnako zažil veľkú smolu. Dostal defekt a bol mimo hry.

Ani Garcia Cortina nezažil dobrú premiéru v tíme Movistar. Síce sa rýchlo dostal naspäť do zadného pelotónu, ale nestihol sa už vrátiť do hlavého poľa. Nervozitu zo začiatku sezóny bolo cítiť, z prvej polovice veľkého pelotónu spadli jazdec z Rally Cycling a Fortunato z EOLO-Kometa.

Bora, Quick Step, UAE aj Qhubeka sa pripravovali na šprint

Všetko sa chystalo na nevyhnutný šprint. Na čele pracovali celky Cofidis, Qhubke Assos a Trek-Segafredo. Vzadu bol sformovaný vlak BORA – hansgrohe, ktorý sa s ďalšími metrami posúval dopredu, rovnako aj Quick Step pre Senechala.

Na poslednú chvíľu sa na predné pozície dostal tím UAE, ktorý sa dnes vyhol nepríjemným situáciám.

Giacomo Nizzolo vyhral Clasica de Almeria 2021

Špurt rozbiehal Van Leberghe z Quick Stepu, ale na jeho kolese bol posadený Theuns a za ním európsky majster Giacomo Nizzolo (:tqa:), ktorý potvrdil svoju rýchlosť. V miernej zákrute na neho rýchlostne nestačil Florian Sénéchal (:dqt:). BORA – hansgrohe nakoniec pracovala pre Martina Laasa (BOH) – víťaza dvoch etáp z Okolo Slovenska. Estónčan sa vytiahol z háku najlepšej dvojice, ale neskoro.

Talian Nizzolo sa držal za vlakmi iných tímov a jednoznačne predviedol najlepšie zrýchlenie 170 metrov pred cieľom a nemal problém s udržaním rýchlosti. Získal prvé víťazstvo od zisku titulu majstra Európy a Talianska.

Clasica de Almeria 2021 – výsledky:

Poz.JazdecTímČasUCI body
01Giacomo NizzoloTeam Qhubeka ASSOS4:18:44200
02Florian SénéchalDeceuninck-Quick Step150
03Martin LaasBORA-hansgrohe125
04Jon AberasturiCaja Rural-Seguros RGA100
05Danny van PoppelIntermarché-Wanty-Gobert85
06Timothy DupontBingoal WB70
07Gabriel CullaighMovistar Team60
08Edward TheunsTrek-Segafredo50
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár