Gianluca Brambilla vyhráva 3. etapu Tour du Var 2021 a celkové poradie

Gianluca Brambilla

zdroj: https://twitter.com/Cyclingnewsfeed/status/1363517169259184128/photo/1

Dnes bola na programe posledná tretia etapa krátkych etapových pretekov na juhovýchode Francúzska v predhorí Álp. Mala typicky horský charakter, a teda očakávalo sa, že výrazne prehovorí do celkového poradia. O to sa nakoniec bojovalo doslova až do posledných metrov a ani po dojazde nebolo dokonale známe, kto sa stal finálnym držiteľom žltého dresu. Napokon Gianluca Brambilla (TFS) z celodenného úniku (lepšie povedané z celodenného útoku) vzal osud dnešnej etapy do vlastných rúk, a teda vyhral 3. etapu Tour du Var 2021 a celkové poradie len o pár sekúnd pred rivalmi.

Priebeh etapy

Pokojné dlhé kilometre

Spočiatku etapa mala pokojný priebeh. Do úniku nastúpilo až 15 cyklistov, ktorí si dokázali na pelotón vybudovať 3-minútový náskok. Hlavné pole bolo vedené celkami Trek – Segafredo pre Baukeho Mollemu a Israel Start-Up Nation pre priebežného lídra pretekov Michaela Woodsa. Všetko nasvedčovalo, že to bude pokojná etapa a ak sa vyskytnú nejaké útoky, tak až v závere.

Obrázok

vľavo Bauke mollema, vpravo Michael Woods (stúpanie Col de la Madone)

Avšak nebolo tak tomu, keďže do celodenného úniku si nastúpili až traja jazdci stajne Groupama FDJ (Armirail, Molard a Madouas). Molard a Madouas strácali v priebežnom celkovom poradí na Michaela Woodsa iba pár sekúnd, a teda to bol dôvod tohto frontálneho útoku francúzskeho tímu. V úniku taktiež jazdil aj neskorší víťaz Gianluca Brambilla (:tsf:), David De la Cruz (UAD) či víťaz posledného ročníka Giro d´Italia Tao Geoghegan Hart (IGD).

Posledných 50 kilometrov

Záverečných 50 kilometrov bolo v znamení stúpania na kategorizované stúpanie druhej kategórie Col de la Madone (11 km; 6%). Na ňom došlo k viacerým útokom nielen v pelotóne, ale aj v samotnom čele pretekov. V pelotóne ako dvojičky jazdila dvojica Michael Woods a Bauke Mollema, ktorý strácal na Woodsa iba jednu jedinú sekundu. Holanďan Mollema však nemal také dobre nohy ako Kanaďan Woods a viackrát sa toto duo v priebehu stúpania rozpadlo, ale taktiež viackrát spojilo. Spoločne s nimi jazdil David Gaudu (:gfc:), 4. muž priebežného poradia, ktorý však neútočil, lebo až troch svojich kolegov mal v úniku. V skupinke taktiež nenápadne jazdil Nairo Quintana. S ubúdajúcim časom manko vôbec výrazným spôsobom neklesalo a postupne sa ukazovalo, že dnes Groupama – FDJ zavelila k frontálnemu útoku.

V úniku to bolo zaujímavejšie. Približne štyri kilometre na vrchol stúpania zaútočil Francúz Valentin Madouas. Jeho útok mu stíhal zrkadliť iba Talian Brambilla, ktorý Francúza na čele doplnil a napokon začal udávať tempo. Hart a ostatní cyklisti v úniku sa opakovane snažili dotiahnuť na vedúce duo, lež márne. Dvojica si postupne budovala pohodlný náskok a jazdci v pelotóne, pomýšľajúci na celkový triumf, už vedeli, že dnešný deň si nepostrážili a podcenili súperov.

Talian Gianluca Brambilla vs. Francúz Valentin Madouas

Po tom ako stúpanie Col de la Madone vyvrcholilo, bolo jasné, že víťaz zíde z čelnej dvojice. To, kto to naozaj bude sa rozhodlo na úplne poslednom neklasifikovanom stúpaní Col de Nice. Asi 8 kilometrov na pásku sily úplne došli Francúzovi Madouasovi, od ktorého sa raketovým tempom vzdialil Talian Brambilla. 5 kilometrov do cieľa mal náskok 40 sekúnd na skupinu s priebežným lídrom, čo znamenalo, že sa virtuálne pohyboval na čele celej klasifikácie.

Záver

V posledných 10 kilometroch etapy útočili viacerí jazdci a medzi nimi napríklad aj Ben O´Connor (ACT). Napokon však žiaden atak nezabránil tomu, aby sa Gianluca Brambilla tešil na páske zo zisku nielen etapového víťazstva ale aj žltého dresu. Druhý v etape skončil Brit Tao Geoghegan Hart z tímu INEOS Grenadiers pred Benom O´Connorom (ACT). Muž v žltom drese, Michael Woods, došprintoval na 10. priečke s 18-sekundovou stratou.

Celkové poradie ovládol spomínaný Gianluca Brambilla z tímu Trek – Segafredo. Pre tohto Taliana je to ďalšie kvalitné víťazstvo po tom, čo vyhral už etapu na Gire či španielskej Vuelte. Ako druhý sa vo výsledkovej listine celkového poradia umiestnil Michael Woods a to iba 5 sekúnd za Talianom. Bronzovú priečku obsadil Bauke Mollema so 6-sekundovou stratou na víťaza. Top 10 uzatvára Tao Geoghegan Hart.

Tour du Var 2021 3. etapa: výsledky

Pos.Rider Name (Country) TeamResult
1Gianluca Brambilla (Ita) Trek-Segafredo3:43:32
2Tao Geoghegan Hart (GBr) Ineos Grenadiers0:00:13
3Ben O’Connor (Aus) AG2R Citroën Team
4Rudy Molard (Fra) Groupama-FDJ
5Valentin Madouas (Fra) Groupama-FDJ
6Jakob Fuglsang (Den) Astana-Premier Tech0:00:18
7David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ
8Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo
9Nairo Quintana (Col) Team Arkea-Samsic
10Michael Woods (Can) Israel Start-up Nation

Tour du Var 2021: celkové poradie

Pos.Rider Name (Country) TeamResult
1Gianluca Brambilla (Ita) Trek-Segafredo12:51:00
2Michael Woods (Can) Israel Start-up Nation0:00:05
3Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo0:00:06
4Rudy Molard (Fra) Groupama-FDJ0:00:09
5David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ0:00:11
6Ben O’Connor (Aus) AG2R Citroën Team
7Valentin Madouas (Fra) Groupama-FDJ0:00:13
8Jakob Fuglsang (Den) Astana-Premier Tech0:00:18
9Nairo Quintana (Col) Team Arkea-Samsic
10Tao Geoghegan Hart (GBr) Ineos Grenadiers0:00:26

Víťazom zeleného dresu pre víťaza bodovacej súťaže sa stáva Bauke Mollema.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár