Gianni Moscon zo Sky dostal trest za útok na jazdca počas Tour

zdroj: twitter.com/CyclingTodayEn

Taliansky cyklista Gianni Moscon (:sky:) sa dozvedel svoj trest za útok na jazdca tímu Fortuneo-Samsic Elieho Gesberta počas 15. etapy Tour de France. 24-ročný cyklista dostal zákaz pretekať ďalších päť týždňov. Má však čas vrátiť sa na Majstrovstvá sveta v Innsburcku, ktoré sa konajú na konci septembra.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) potvrdila, že Moscon bol vylúčený z Tour a je mu zakázané pretekať od 8. augusta do 12. septembra. Vo vyhlásení tímu Sky Moscon povedal, že suspendáciu akceptuje.

„Reagoval som v zápale pretekov a nemal som v úmysle zasiahnuť jazdca. Videozáznam ukazuje, že tam nebol priamy kontakt, ale ľutujem svoje činy a Eliemu Gesbertovi a aj tímu Fortuneo-Samsic som sa ospravedlnil,“ vyhlásil „zlý muž tímu Sky“.

Podľa zdrojov portálu Cyclingnews tím Sky zatiaľ nemá v pláne preruiť kontrakt s talianskym cyklistom. Britská stajňa chce skôr pomôcť a podporiť Moscona. Ten si prešiel rôznymi cvičeniami a bola mu poskytnutá profesionálna pomoc. Incident na tohtoročnej Tour nebol jediným skratom v Mosconovej kariére. V roku 2017 na Okolo Romandie mal rasistické poznámky voči Kevinovi Rezovi (FDJ). Tím Sky vtedy vyhlásil, že pri ďalšom pochybení ukončia s Talianom zmluvu. Dodatok však bol, že stať by sa tak malo pri ďalšom prejave rasizmu. Vlani bol Moscon taktiež obvinený zo spôsobenia pádu Sebastiena Reichenbacha (FDJ) počas pretekov Tre Valli Varesine. Poškodený jazdec vtedy údajne vyčítal Mosconovi rasistické poznámky na svojho tímového kolegu. UCI vtedy prípad uzavrela v júni pre nedostatok dôkazov.

Moscon bol taktiež diskvalifikovaný zo svetového šampionátu v Bergene. Zábery ho usvedčili z toho, že po páde sa dostal naspäť do skupiny vďaka tímovému vozdilu Talianska.

Na Majstrovstvách bude patriť k favoritom

Napriek týmto incidentom má Moscon podporu aj zo strany Talianskej Cyklistickej Federácie. Informovali o tom noviny La Gazzetta dello Sport. Stále mladý jazdec má vraj zaručené miesto v reprezentačnom tíme na Majstrovstvách sveta v Innsbrucku. Talian už vycestoval do rakúskeho Tirolska, aby si prešiel časovkárksu trať. Moscon je úradujúcim časovkárskym majstrom v Taliansku.

Talianske periodikum taktiež uvádza, že UCI vedie ďalšie disciplinárne konanie a môže sa stať, že Moscon dostane o týždeň dlhší zákaz. Vtedy by sa do pretekanie dostal v polovici septembra. Stále by mal čas zajazdiť časovku, ktorá je na programe 26. septembra. Talianovi sú prikladané veľké šance na medailu, trať individuálnej časovky je kopcovitá a meria 52,5 kilometra.

Tím Sky ho naďalej podporuje

Manažér tímu Sky Dave Brailsford naznačil, že Mosonov incident by sa mal chápať v kontexte pretekov Tour de France. Tím Sky tam nemal najväčšiu priazeň fanúšikov aj kvôli kontroverznej kauze okolo Chrisa Frooma a jeho salbutamolového nálezu.

„Tento incident sa zjavne stal počas jedných z najnáročnejších pretekov, ktorých sa tím kedy zúčastnil. Sme si istí, že Gianni skutočne ľutuje svoje činy a zobral si z nich ponaučenie. Máme povinnosť sa starať o všetkých našich jazdcov, čo berieme maximálne vážne. Gianni je stále mladý jazdec a je na začiatku svojej kariéry a my budeme pokračovať v pomoci a podpore. Musíme ho podporiť v učení, vývoji a musíme pokračovať,“ vyhlásil 54-ročný manažér.

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár