Egan Bernal bol v daždivej 16. etape Giro d’Italia 2021 nezastaviteľný

Giro d'Italia 2021
Egan Bernal 16. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: Massimo Paolone/LaPresse

16. etapa Giro d’Italia 2021 bola skrátená a obsahovala stúpanie Passo Giau. Na konci sa po nepriaznivých poveternostných podmienkach v Cortina d’Ampezzo radoval Egan Bernal (:ins:). Kolumbijčan sa pohodlne udržal na čele celkového poradia.

So stratou 27 sekúnd za ním prišli Francúz Romain Bardet (DSM) a Talian Damiano Caruso (TBV). S viac ako minútovým odstupom prichádzali do cieľa Giulio Ciccone (:tfr:), Hugh Carthy (:efn:), João Almeida (:dqt:).

Egan Bernal jednoznačne zaútočil na Passo Giau 22 kilometrov pred koncom. Striasol všetkých svojich konkurentov v celkovom poradí. V kríze sa dnes skoro na stúpaní ocitli Simon Yates (:bex:) a Alexandr Vlasov (AST). Dvojica stratila viac ako dve minúty a prepadli sa na šieste, respektíve piate miesto v celkovej klasifikácii.

Egan Bernal navýšil svoj náskok v celkovom poradí. Preteky vedie s priaznivou výhodou 2:24 min na Damiana Carusa a až 3:40 na Brita Hugha Carthyho. Do top 10 sa po účasti v úniku dostal João Almeida. Jeho kolega Remco Evenepoel (:dqt:) z najlepšej desiatky vypadol, nabral masívne manko väčšie ako 24 minút.

Egan Bernal
Bernal na zjazde z Passo Giau. © abio Ferrari/LaPresse

Je to veľké víťazstvo. Vyhrať s ružovým dresom na sebe je niečo špeciálne, chcel som sa ukázať v maglia rosa. Chcel som urobiť niečo špeciálne, ukázať bojovnosť a že som späť v hre. Tím mi veril a snažil som vytvoriť špeciálne preteky,“ povedal 24-ročný Bernal v cieli. Víťaz Tour de France 2019 si chcel uctiť svoju pozíciu aj preto, že v Taliansku cyklisticky vyrástol.

Slovák Peter Sagan (BOH) finišoval na 91. mieste so stratou 32:42. Udržal sa na čele bodovacej súťaže o cyklámenový dres.

V utorok je posledný voľný deň, v stredu sa pokračuje vrchárskou etapu na náročné stúpanie Sega di Ala.

Ako prebehla 16. etapa Giro d’Italia 2021?

Dážď a chlad, 16. etapa Giro d’Italia sa skracuje

Aj keď podľa dostupných informácii väčšina jazdcov súhlasila s pôvodnou trasou, organizátori z RCS sa rozhodli etapu skrátiť. Počas dňa sa predpovedal hustý dážď a teploty okolo 4 ºC. Cesty však boli na Passo Fedaia a Passo Porgoi priechodné. Riaditeľ pretekov Mauro Vegni citoval hlavne bezpečnostné dôvody.

Nová etapa mala 155 kilometrov a 3600 výškových metrov, oproti 212 km a 5600 m v naplánovanej trase. Po štarte sa išlo hneď na La Crosetta (11,6 km – 7.1%) a na jednoduchšiu časť etapy v doline Cordevole. Po 60 km pomerne nenáročného terénu nasledoval nástup na posledný priesmyk dňa – slávny Passo Giau ( 9,9 km – 9.3%). Do strediska Cortina d’Ampezzo zostával zjazd dlhý 18 km. Posledný kilometer bol do stúpania o 4,6%.

16. etapa Giro d’Italia 2021 profil:

16. etapa Giro d Italia 2021
Upravený profil. zdroj: giroditalia.it

Veľký únik na začiatku

Po štarte sa na čele usadila veľká skupina jazdcov. Najnebezpečnejší pretekári z celkového poradia v nej boli: Dan Martin (:isn:) so stratou 7:50 na Bernala, João Almieda (:dqt:) s 8:32 min a Davide Formolo (:uae:) s 9:52 min. Nakoniec aj Vincenzo Nibali (:tfr:) sa dokázal postaviť na štart etapy. V predošlom dni spadol v nízkej rýchlosti a otlačil si rebrá, ale bolesti ho zjavne nelimitovali.

24-členný únik dotvárali: Geoffrey Bouchard (ACT), Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix), Gorka Izagirre (AST), Jan Tratnik (TBV), Samuele Zoccarato, Giovanni Visconti (Bardiani-CSF), Matteo Fabbro, Felix Grossschartner (BOH), João Almeida (:dqt:), Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa), Jan Hirt (:iwg:), Koen Bouwman (:tjb:), Harm Vanhoucke (:lts:), Antonio Pedrero, Einer Rubio (MOV), Davide Villella (MOV), Tanel Kangert (:bex:), Nicolas Roche (DSM), Gianluca Brambilla, Amanuel Gebreigzabhier, Diego Ulissi (:uae:).

Ineos nedaroval veľký priestor

Geoffrey Bouchard si na prvom stúpaní dňa prišiel po body do vrchárskej klasifikácie a udržal sa v modrom drese. V pelotóne pracoval hlavne tím INEOS Grenadiers a muži ako Filippo Ganna a Salvatore Puccio, ktorí udržovali náskok úniku na približne štyroch minútach. So 60 km do konca bol rozdiel 6-minútový, ale odvtedy už len klesal smerom dole.

Únik sa rozpadol, pred Giau mal už len minútu

35 km do cieľa sa na čele ocitol aj Alberto Bettiol (:efn:), ktorý pracoval pre svojho lídra Hugha Carthyho. Zriedená hlavná skupina s hlavnými favoritmi mala už len minútovú stratu a mala zvíťaziť v etape.

Únik v 16. etape. Vpredu Almeida a Nibali
Únik v 16. etape. Vpredu Almeida a Nibali. © Fabio Ferrari/LaPresse

Únik sa medzitým na sekcii krátkych stúpaní a falošných roviniek rozpadol, vpredu boli už len: Vincenzo Nibali (:tfr:), Davide Formolo (:uae:), João Almeida (:dqt:), od ktorých pod Passo Giau zaútočili Antonio Pedrero (MOV). Pre mechanický problém z vedúcej skupiny odpadol Gorka Izagirre (AST). Na prvých sklonoch hlavného stúpania dňa bolo však po šanciach brejku, dostihla ho skupinka Egana Bernala.

Vlasov aj Yates v problémoch, Egan Bernal bol jednoznačný

Egan Bernal (:ins:), Daniel Martínez (:ins:), Damiano Caruso (TBV), Hugh Carthy (:efn:), Romain Bardet (DSM) a Giulio Ciccone (:tfr:) ostali v polovici stúpania Passo Giau v skupine favoritov. Z nej odpadli Simon Yates (:bex:) aj Alexandr Vlasov (AST), ktorí dnes nemali dobrý deň. Remco Evenepoel (:dqt:) sa zo skupiny ružového dresu porúčal oveľa skôr.

22 kilometrov pred cieľom zaútočil Egan Bernal a na chvíľu ho dokázal nasledovať len Hugh Carthy. Kolumbijčan sa od Brita odpútal o kilometer dostihol Pedrera. Zvyšok úniku bol definitívne pohltený hlavným poľom. Bernal sa následne ocitol na čele sám, 25 sekúnd na neho strácal Caruso, 33 Bardet a 40 sekúnd Carthy a Ciccone. Výhoda Bernala sa však neustále zvyšovala.

Egan Bernal pokoril Cima Coppi a išiel si po víťazstvo

Bernal zobral 50 bodov do celkovej klasifikácie na najvyššom bode celých pretekov. Po Passo Giau sa stal 66. jazdcom, ktorému bola udelená cena pomenovaná s menom legendárneho Fausta Coppiho.

Bernal si v cieli chcel uctiť nosenie ružového dresu, v poslednom kilometri si dal dolu vetrovku a konečne mohol oslavovať triumf v etape na Grand Tour. Etapu už vyhral v 9. dni, ale na páske nevedel, že vôbec vyhral.

Romain Bardet zjavne dával do svojho zjazdu všetko a zmenšil svoju stratu v cieli. Dostihol Damiana Caruso a spoločne s ním prišiel do cieľa so stratou 27 sekúnd.

Útok Bernala (video):

16. etapa Giro d’Italia 2021 – výsledky (Egan Bernal)

01Egan BernalINEOS Grenadiers04:22:41
02Romain BardetTeam DSM+ 27
03Damiano CarusoBahrain Victorious+ 27
04Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 01:18
05Hugh CarthyEF Education-NIPPO+ 01:19
06Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 01:21
07Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 02:11
08Gorka IzagirreAstana-Premier Tech+ 02:31
09Davide FormoloUAE Team Emirates+ 02:33
10Tobias FossJumbo-Visma+ 02:33
11Simon YatesTeam BikeExchange+ 02:37
12Antonio PedreroMovistar Team+ 02:51
13Daniel MartinezINEOS Grenadiers+ 03:13

16. etapa Giro d’Italia 2021 – celkové poradie (Egan Bernal)

01Egan BernalINEOS Grenadiers66:36:04
02Damiano CarusoBahrain Victorious+ 02:24
03Hugh CarthyEF Education-NIPPO+ 03:40
04Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 04:18
05Simon YatesTeam BikeExchange+ 04:20
06Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 04:31
07Romain BardetTeam DSM+ 05:02
08Daniel MartinezINEOS Grenadiers+ 07:17
09Tobias FossJumbo-Visma+ 08:20
10Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 10:01
11Davide FormoloUAE Team Emirates+ 12:35
12Antonio PedreroMovistar Team+ 38:22
13Gorka IzagirreAstana-Premier Tech+ 42:27
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár