Caleb Ewan ovládol šprint v 5. etape Giro d’Italia. Sagan skončil štvrtý

Giro d'Italia 2021
Caleb Ewan 5. etapa Okolo Beneluxu 2021

zdroj: Gian Mattia D'Alberto/LaPresse

5. etapa Giro d’Italia 2021 bola kompletne rovinatá a skončila sa šprintom. V závere bol najrýchlejší Austrálčan Caleb Ewan (:lts:). Peter Sagan (BOH) získal štvrté miesto. Z pretekov po páde vypadol jeden z favoritov Mikel Landa (TBV).

V meste Cattolica sa finišovalo do mierneho stúpania. Peter Sagan (BOH) začínal šprintovať z výhodnej tretej pozície. Vedľa neho sa však previezol vlak Eliu Vivianiho (COF). Za ním bol Caleb Ewan (:lts:), ktorý špurt otvoril v posledných 75 metroch a predbehol Vivianiho i už šprintujúceho Giacoma Nizzola (:tqa:). Ewan porazil majstra Európy o menej ako dĺžku bicykla, Viviani skončil tretí.

Predposledný kilometer ovládal vlak Petra Sagana s Danielom Ossom (BOH). Slovák sa v záverečných 500 metroch držal za rozbiehačom Juanom Molanom (:uae:), ktorý po konci svojej práce spomalil. Sagan tak nedokázal reagovať na rýchlejší vlak Vivianiho. Slovák ostatným odolal a bral štvrté miesto.

Domáci Alessandro De Marchi (:isn:) sa udržal na čele celkovej klasifikácie. Bodovaciu súťaž o cyklámenový dres vedie Talian Giacomo Nizzolo (:tqa:), ktorý získal rekordné 11. druhé miesto na Gire bez toho, aby vôbec vyhral aspoň jednu etapu. Sagan je piaty a na Nizzola stráca 22 bodov.



Doterajší majiteľ cyklámenového dresu Tim Merlier skončil na 11. mieste. Pri rozbehu šprintu bol zablokovaný z ľavej strany Saganom a z druhej strany Ewanom. Belgičanovi navyše spadla reťaz a prišiel o dôležité body.

Caleb Ewan po etape:

„Celkom sa mi uľavilo. Chcem vyhrať na všetkých troch Grand Tours. Tím predviedol vynikajúcu robotu, vďaka kolegom som si udržiaval dobrú jazdeckú stopu v posledných kilometroch,“ povedal Ewan po etape. „Nejakí jazdci prichádzali zozadu a vytvorili sa chaotická situácia. [Merlier] ma našťastie nezastavil a mohol som pokračovať.“

Nizzolo, Ewan a za nimi Saga, © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

26-ročný Caleb Ewan vstupoval na Giro s cieľom vyhrať aspoň jednu etapu, aby mohol pokračovať na Tour de France a Vueltu. V pláne má zvíťaziť na každej z Grand Tour v roku. Na talianskom trojtýždňovom podniku vyhral už štvrtýkrát.

Španiel Mikel Landa (TBV) spadol v posledných piatich kilometroch, ktoré boli technické a obsahovali viacero zákrut. Etapu nedokončil. Preteky prišli o jedného z najväčších favoritov do vrchárskych etáp. Kandidát na ružový dres doplatil na ostrovček na ceste. Spadol aj záložný plán tímu INEOS Grenadiers Pavel Sivakov (:ins:), ktorý etapu dokončil. Nabral však 13-minútovú stratu a jeho šance na dobré umiestnenie v celkovom poradí zhasli.

Šprint v piatej etape Giro d’Italia – video:

Vo štvrtok je na programe zatiaľ najdlhší cieľový kopec. San Giacomo má pätnásť kilometrov a pôjde o ďalší dôležitý deň v celkovom poradí.

Ako prebehla 5. etapa Giro d’Italia 2021?

Placka medzi vrchárskymi etapami

Región Emilia-Romagna má v sebe kopce, no tie sa v stredu obišli. Na programe bola kompletne rovinatá etapa po historicky významnej ceste Via Emilia. Z rodiska Enza a Dina Ferrariovcov či Luciana Pavarottiho Modena sa postupovalo smerom na juh, ku Slnečnej riviére.

V turistickom meste Rimini cyklisti uviedli more, končilo sa v malom kúpeľnom meste Cattolica po 177 km. V posledných piatich kilometroch na jazdcov počkali viaceré zákruty, ale posledný kilometer bol priamy.

Počasie bolo príjemné, predpovede ohľadom prehánok a silného vetra sa nenaplnili.

5. etapa Giro d’Italia 2021 profil:

5. etapa Giro d'Italia 2021
5. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Talianska dvojica dlho nevydržala

Filippo Tagliani (Androni Giocattoli-Sidermec) a Umberto Marengo (Bardiani-CSF) sa po nultom kilometri dostali do úniku. Mali maximálne trojminútový náskok, ale po 70 km boli dostihnutí. Na čele bol Israel Start-Up Nation s ružovým dresom Alessandra De Marchiho (:isn:), ale aj šprintérske tímy ako Lotto Soudal, Alpecin-Fenix, Qhubeka ASSOS alebo BORA – hansgrohe.

Alessandro De Marchi
Alessandro De Marchi. zdroj: twitter.com/giroditalia

Na šprintérskej prémii Sagan šiesty

V meste preslávenom svojím motoristickým okruhom Imola sa nachádzala prvá šprintérska prémia etapy, čiže práve v nej sa rozdávali body do súťaže o cyklámenový dres. Tagliani ju tesne pred dostihnutím zobral pred Marengom.

V pelotóne bol prvý na páske, čiže tretí na prémii, Fernando Gavíria a pripísal si 6 bodov, Elia Viviani 5 bodov. Za nimi šprintovali Tim Merlier v cyklámenovom drese s 4 bodmi. Peter Sagan získal tri body za šiestu priečku.

Pellaud a Gabburo na čele

Nasledovali monotónne kilometre, v ktorých sa v podstate nič nedialo.

66 km pred cieľom zaútočil najaktívnejší jazdec vlaňajšieho Gira Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec) a zobral so sebou Davide Gabbura (Bardiani-CSF). Motiváciou boli body aktivity na bonusovej časovej prémii v Savignano.

S 27,5 km do konca mala dvojica náskok iba 30 sekúnd. V pelotóne pokračovali pracovať šprintérske tímy, ku ktorým sa pridávali aj tímy chrániace svojich vrchárov od nebezpečných situácii. Široké cesty im umožňovali byť rozložené po celej šírke vozovky.

Gougeard sa pridal do čela

24 km pred koncom zaútočil k vedúcej dvojici Francúz Alexis Gougeard (ACT). O deväť kilometrov bol náskok vedúcej trojičky iba 15-sekundový. Tempo zvýšilo a naozaj sa už začalo bojovať o každú možnú pozíciu. Tempo udával tím Lotto Soudal.

Sivakov a Landa tvrdo spadli

V pelotóne na strane cesty spadol jeden z dôležitých mužov INEOS Grenadiers Pavel Sivakov (:ins:). Rus narazil na obrubník a pokračoval aj napriek bolesti. Jazdil za pelotónom a jeho možnosť na líderstvo tímu v celkovom poradí sa skončila.

V posledných 9 kilometroch spadol Gooesens (:lts:) a jazdec Bardiani na jednej zo zákrut. Spomalili niektorých jazdcov z konca pelotónu spomalili, ale ešte stále bol čas všetko napraviť.

Horšie vyzeral líder Bahrainu Mikel Landa (TBV). Spadol na jednom z ostrovčekov a dlho ležal na zemi. Strácal čas i šancu na celkové víťazstvo. S ním spadol aj súčasný držiteľ vrchárskeho dresu Joe Dombrowski (:uae:).

Trojica útočníkov bola dostihnutá v posledných 3 km

S piatimi kilometrami do konca sa Bora – hansgrohe, Qhubeka Assos, Cofidis i Lotto Soudal, Jumbo-Visma podieľali na stíhaní troch oportunistov. Pohltení boli 3 kilometre pred koncom.

Do šprintu vstupoval pelotón natiahnutý v jednej línii. Rozšíril sa až po rozbehu Alexandra Kriegera (Alpecin-Fenix) a Juana Molana (:uae:). Keď Kolumbijčan spomalil, Sagan bol stále za ním a stratil tak rýchlosť. Okolo neho prešiel Simone Consonni (COF) a zobral so sebou Vivianiho, Nizzola a neskôr Ewana.

Giro d’Italia 2021 5. etapa – výsledky:

Poz.JazdecTímČas
01Caleb EwanLotto Soudal04:07:01
02Giacomo NizzoloQhubeka ASSOS+ 00
03Elia VivianiCofidis+ 00
04Peter SaganBORA-hansgrohe+ 00
05Fernando GaviriaUAE Team Emirates+ 00
06Matteo MoschettiTrek-Segafredo+ 00
07Andrea PasqualonIntermarché-Wanty-Gobert+ 00
08Dylan GroenewegenJumbo-Visma+ 00
09Manuel BellettiEOLO-KOMETA+ 00
10Davide CimolaiIsrael Start-Up Nation+ 00

Giro d’Italia 2021 5. etapa – priebežné poradie:

Poz.JazdecTímČas
01Alessandro De MarchiIsrael Start-Up Nation17:57:45
02Louis VervaekeAlpecin-Fenix+ 42
03Nelson OliveiraMovistar Team+ 48
04Attila ValterGroupama-FDJ+ 01:00
05Nicolas EdetCofidis+ 01:15
06Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 01:24
07Remco EvenepoelDeceuninck-Quick Step+ 01:28
08Alberto BettiolEF Education-NIPPO+ 01:37
09Hugh CarthyEF Education-NIPPO+ 01:38
10Egan BernalINEOS Grenadiers+ 01:39

Giro d’Italia 2021 5. etapa – bodovacia súťaž:

Poz.JazdecTímBody
1Giacomo NizzoloQhubeka ASSOS72
2Elia VivianiCofidis68
3Tim MerlierAlpecin-Fenix58
4Caleb EwanLotto Soudal56
5Peter SaganBORA-hansgrohe50
6Filippo TaglianiAndroni Giocattoli-Sidermec39
7Davide CimolaiIsrael Start-Up Nation31
8Fernando GaviriaUAE Team Emirates30
9Taco van der HoornIntermarché-Wanty-Gobert28
10Filippo FiorelliBardiani CSF Faizanè28
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár