Giro d’Italia 2020 4. etapa: Démare porazil Sagana o centimeter

Giro d'Italia 2020

zdroj: twitter.com/Milano_Sanremo

4. etapa Giro d’Italia 2020 bola poslednou na Sicílii v 103. ročníku talianskej Grand Tour. Vo Villafranca-Tirrenaju sa radoval Arnaud Démare (FDJ) po hromadnom dojazde. Druhý skončil Peter Sagan (BOH), tretí Davide Ballerini (:dqt:). Joaō Almeida (:dqt:) sa udržal v ružovom drese pre celkového lídra.

Po 140 km sa etapa ukončila vo Villafranca-Tirrena. Je v blízkosti Messiny, rodiska Vincenza Nibaliho. Prvá časť bola zvlnená a po 38 km sa začalo stúpať na najväčšiu a jedinú prekážku dňa – Portella Mandrazzi (12, km – 5,2%). Stúpalo sa však dlhšie ako je tento kopec oficiálne značený, až do méty 75,4 km po štarte. Potom nasledoval rýchly, miestami technický zjazd a viac ako 30-kilometrová rovina do cieľa.

Profil 4. etapy Giro d’Italia 2020:

4. etapa Giro d'Italia 2020
4. etapa Giro d’Italia 2020

22-ročný Joaō Almeida v ružovom drese pred etapou:

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ciclismo a Fondo (@ciclismoafondo_oficial),

Geraint Thomas opustil Giro d’Italia po včerajšom páde

Veľký favorit pretekov Geraint Thomas neštartoval v tejto etape. Včera spadol v neutrálnej zóne a utrpel fraktúru panvy. V predošlých dňoch preteky opustili aj Alexander Vlasov či Miguel Ángel López. Viac o odchode Brita sa dozviete v samostatnom článku.

Úvod:

Pellaud, Gradek a Frapporti vytvorili únik dňa

Simon Pellaud (Androni Giocattoli – Sidermec), Kamil Gradek (:ccc:) a Marco Frapporti (Vini Zabu‘ KTM) sa v prvom kilometri dostali pred pelotón a začali si vytvárať náskok. Žiaden tím, ani Deceuninck – Quick Step s vedúcim pretekárom s nimi nemal problém a po 20 km mali 3:30 k dobru.

Na kopci v strede etapy bol najsilnejší Švajčiarsky únikový špecialista Pellaud, striasol sa oboch svojich protivníkov a do druhej polovice etapy pokračoval sám na čele.

Po prebratí fľaše s vodou spadol holandský veterán Pieter Weening (:tfr:). V páde boli aj Ben Swift (:ins:) a Brandon McNulty (:uae:). Mohli pokračovať v pretekoch.

Gavíria, Matthews aj Sagan brali body na prémii

Na Giro d’Italia je iba prvá šprintérska prémia určená pre bodovaciu súťaž. O tú má stále veľký záujem množstvo pretekárov, keďže dnes ide iba o prvú etapu s rovinatým záverom. Talian Frapporti zobral 12 bodov na čele. Z pelotónu bol však prvý Fernando Gavíria (:uae:) a pripísal si päť bodov za štvrté miesto. Michael Matthews (:sun:) bral štyri a Peter Sagan (BOH) tri. Priebežný líder súťaže o cyklámenový dres Diego Ulissi (:uae:) zobral ešte o jeden bod menej,

BORA – hansgrohe išla tvrdo na stúpaní, v problémoch Gavíria

Na jedinom stúpaní dňa prevzala iniciatívu zostava BORA – hansgrohe pre Petra Sagana. Odskákal to Fernando Gavíria (:uae:) a Alváro Hodeg (:dqt:). Po stúpaní sa na klesaní držala vpredu formácia Trek-Segafredo pre ich lídra Vincenza Nibaliho, ale na rovine za to zobrali okrem Bory a hlavne Benedettiho (BOH), aj tím Groupama – FDJ pre šprintéra Arnauda Démara (FDJ).

Gavíria sa však v posledných 20 km držal v zadnej skupine, ktorá pri rýchlom tempe pelotónu strácala asi 30 sekúnd. 10 kilometrov pred cieľom strácal 35 sekúnd a Peter Sagan (BOH) tak mal o súpera menej.

Záver:

Do samotného záver etapy najlepšie vstupovali tímy Cofidis a FDJ. Pre svojich lídrov tam mali trojicu domestikov. Náš reprezentant bol schovaný a šetril sily pred samotným dojazde. V technickom a mokrom dojazde to ako prvý rozbalil Peter Sagan (BOH). Za ním vyštartoval Arnaud Démare (FDJ) a Davide Ballerini (:dqt:). Všetci traja borci preťali pásku takmer v rovnakom okamihu a rozhodnúť musela fotka v cieli. Francúz Démare napokon porazil Slováka a Taliana asi o centimeter.

V celkovom poradí si vedenie udržal Joao Almeida (:dqt:), vďaka bonusovým sekundám dokonca navýšil náskok. Do cyklámenového dresu sa po dnešku oblečie Peter Sagan (BOH).

Záverečný šprint:

Fotofniš

4. etapa Giro d’Italia – výsledky:

1.Arnaud Démare (Fra)FDJ3:22:13
2.Peter Sagan (Svk)BOH
3.Davide Ballerini (Ita):dqt:
4.Andrea Vendrame (Ita):alm:
5.Elia Viviani (Ita)COF
6.Stefano Oldani (Ita):lts:
7.Davide Cimolai (Ita):isn:
8.Michael Matthews (Aus):sun:
9.Filippo Fiorelli (Ita)Bardiani CSF
10.Enrico Bataglin (Ita):tbm:

4. etapa Giro d’Italia – priebežné poradie:

1.Joao Almeida (Por):dqt:11:06:36
2.Jonathan Caicedo (Ecu):efd:0:00:02
3.Pello Bilbao (Spa):bmt:0:00:39
4.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:00:44
5.Harm Vanhoucke (Bel):lts:0:00:55
6.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:0:00:57
7.Domenico Pozzovivo (Ita):ntt:0:01:01
8.Brandon McNulty (USA):uae:0:01:13
9.Jakob Fuglsang (Den)AST0:01:15
10.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:01:17


Zdroj: giroditalia.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár