Giro d’Italia 2020: Ganna zničil časovku v 1. dni, je ružový

Giro d'Italia 2020
Giro d'Italia 2020 FIlippo Ganna

zdroj: twitter.com/giroditalia

1. etapa Giro d’Italia 2020 bola individuálna časovka dlhá 15,1 km, išla hlavne dole z kopca a bola ovplyvnená vetrom. Vyhral ju Talian Filippo Ganna (:ins:), ktorý sa obliekol do ružového dresu pre celkového lídra. Z favoritov na celkové poradie je po prvom dni najlepší Geraint Thomas (:ins:). 

Dnes sa začala druhá Grand Tour pozmenenej sezóny. 1. etapa Giro d’Italia 2020 bola individuálnou časovkou na Sicílii dlhou 15,1 km. Išlo sa z Monreale ku katedrále a potom po 8-kilometrovom zjazde do Palerma. Išlo o nebezpečnú trasu, na klesaní sa nachádzali dve technické vracačky a išlo sa po menej kvalitnom asfalte. Navyše, od začiatku dňa fúkal južný vietor o rýchlosti 24 km/h, s nárazmi až až 50 km/h. Prímorský vietor fúkal na väčšine trasy zozadu a z pravej strany, potom sa to točilo s cestou. V cieli sa išlo proti vetru. Fúkať prestalo v druhej polovici a ukázalo sa, že zadný vietor urýchlil skoršie štartujúcich pretekárov. Favoriti využívali najväčší prevodník, aký mohli.

1. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

1. etapa Giro d'Italia 2020
1. etapa Giro d’Italia 2020 | zdroj: giroditalia.it

Nebezpečná trať a smola Campenaertsa a Dowsetta

Ako prvý štartoval britský majster v časovka Alex Dowsett (:isn:), ale po vyhnutí sa problémom na technickej časti v zjazde musel meniť bicykel a jeho dobrý pokus sa neudial. Časovkársky špecialista Victor Campenaerts (:ntt:) v jednej zo zákrut spadol a rovnako prišiel o šancu vyhrať.

„Som si istý, že trať nebola dobre vyčistená. Do zákruty som vošiel opatrne, lebo som vedel, že to môže byť nebezpečné. A napriek tomu som spadol, lebo tam bol olej. A cesta bola potom veľmi hrboľatá, pričom jazdíte pri bočnom vetre v rýchlosti 100 km za hodinu. Je to mimoriadne nebezpečné,“ povedal Campenaerts po smolnej časovke.

Peter Sagan zašiel dobre na stúpaní, skončil 106.

Peter Sagan (BOH) štartoval ako prvý jazdec tímu BORA – hansgrohe. Ako prvý zajazdil najrýchlejší čas na úvodnom 900-metrovom stúpaní ku katedrále. Chcel si tak pripísať tri body do vrchárskej súťaže a zajtra nosiť modrý dres.

Nestalo sa tak, o hodinu neskôr zajazdil najrýchlejší čas na kopci Rick Zabel (:isn:). Nemec sa špeciálne sústredil na tri body, dokonca ako jediný išiel na ľahšom klasickom cestnom bicykli, aby bol na prvých metroch stúpania najrýchlejší. Sagana predstihol o jednu sekundu a syn slávneho šprintéra Erika bude zajtra nosiť modrý dres. Sagan získal dva body, jeden Davide Ballerini (:dqt:).

Peter Sagan počas časovky. zdroj: twitter.com/ArturoDucati

Slovák napokon zajazdil čas v cieli 17:14. Na klesaní išiel opatrne, mal problémy s bočným vetrom, s ktorým ho to „hádzalo“ po ceste. Skončil na 106. mieste so stratou 1:50.

Miguel Ángel López ťažko spadol a odstúpil Giro d’Italia 2020

Pred druhým medzičasom spadol Miguel Ángel López (AST) vo veľkej rýchlosti stratil kontrolu nad svojím špeciálom a náhlou zmenou smeru narazil do pravej bariéry pri ceste. Na miesto prišla záchranná služba a previezla ho do nemocnice. Kolumbijčan preteky nedokončil. O incidente a stave pretekára vás budeme informovať večer, ak sa na povrch dostane viac informácií.

Rohan Dennis išiel opatrne

Rohan Dennis (:ins:) medzičasom zašiel čas o 48 sekúnd pomalší ako dnešný víťaz. Pri jeho pokuse bol stále na čele prekvapenie dnešného dňa – 22-ročný Joao Almeida (:dqt:) sa dlho držal s časom 15:46. O sekundu bol od neho pomalší mladý časovkársky talent Mikkel Bjerg (:uae:), o 12 sekúnd od Portugalčana zaostal Josef Černý (:ccc:), ktorý dnes išiel veľmi dobre. Rovnako kvalitne sa ukázal talentovaný víťaz Tour de l’Avenir 2019 Tobias Foss (:tjb:), ktorý bol od Almeidu o 9 sekúnd pomalší.

Výhodu zadného vetra mali jazdci štartujúci skôr, keďže potom vietor ustál. Na jednej strane to bolo bezpečnejšie, ale zadný vietor urobil značné rozdiely.

Filippo Ganna išiel šialene rýchlo a vyhral 1. etapu Giro d’Italia 2020

Nový majster sveta Filippo Ganna (:ins:) nemal problémy s pozíciou na aero-riadidlách ako jeho kolega Dennis a išiel naozaj bez obáv. Na zákrute, kde spadol Campenaerts, takmer tiež trafil asfalt, ale ustál to a pokračoval. Na klesaní dosiahol maximálnu rýchlosť 106 km/h. Bol prvý na druhom medzičase a ani bočný vietor ho nezastavil. Od Almeidu bol rýchlejší o 22 sekúnd.

24-ročný Filippo Ganna dosiahol v cieli čas 15:24 s priemernou rýchlosťou 58,831 km/h. Ide o najrýchlejšiu časovku v histórii Grand Tours. Ganna sa stal prvým domácim jazdcom od Nibaliho z roku 2013, ktorý vyhral časovku na Gire.

Druhý bol Almeida a tretí Bjerg. Čech Josef Černý zopakoval svoje skvelé šieste miesto z poslednej etapy vlaňajšieho ročníka, taktiež v časovke.

Ganna sa stal prvým lídrom Giro d’Italia 2020. V poslednom mesiaci vyhral taliansky a dúhový dres v časovke a ako Talian je určite poctený nosením ružového dresu. Či maglia rosa udrží aj na zajtrajšom výbušnom stúpaní, je otázkou. Mladý explozívny jazdec Almeida a jeden z favoritov na top 10 celkového poradia môže niečo s tímom vymyslieť.

Z favoritov na celkové poradie najlepší Thomas

Geraint Thomas na Tirreno-Adriatico. foto : LaPresse – Marco Alpozzi

Geraint Thomas (:ins:) ako najlepší časovkár z favoritov na celkové poradie potvrdil svoju pozíciu. Skončil 23 sekúnd za Gannom na veľmi dobrej štvrtej pozícii a ako jediný favorit štartoval skôr a je v top 10. Jeho taliansky kolega bol však dnes na inej úrovni, bol ochotný podstúpiť riziká. Brit však išiel bez problémov a vypracoval si najlepšiu pozíciu spomedzi favorizovaných vrchárov.

O 26 sekúnd bol od neho pomalší ďalší Brit Simon Yates (:mts:). Alexander Vlasov (AST) sa možno považuje za B alternatívu Astany, ale dnes skončil pred svojím lídrom Fuglsangom a na Thomasa stratil menej ako minútu.

Wilco Kelderman (:sun:) na Thomasa stratil 1:05. Vincenzo Nibali  (:tfr:) 1:06. Títo jazdci doplatili na to, že s tímami zvoli neskorší štart. Steven Kruijswijk (:tjb:), Jakob Fuglsang (AST) a Rafal Majka (BOH) dostali od Thomasa viac ako 1:20. To nie je pre nich ideálny štart do Grand Tour.

Situácia sa tak vyjasnila viac, ako sa v krátkej časovke predpokladalo. INEOS Grenadiers je už po prvom dni na najlepšej pozícii spomedzi vrchárov a môžu jazdiť defenzívne. Najväčšia hrozba je zatiaľ Simon Yates, ostatní v istom momente budú musieť útočiť. Grand Tour však trvá 21 etáp a určite príde pár prekvapení.

Zajtra je na programe klasikárska etapa na Sicílii s výbušným kopcom na konci.

1. etapa Giro d’Italia 2020 – výsledky:

1.Filippo Ganna (Ita):ins:15:24
2.Joao Almeida (Por):dqt:0:22
3.Mikkel Bjerg (Den):uae:
4.Geraint Thomas (GBr):ins:0:23
5.Tobias Foss (Nor):tjb:0:31
6.Josef Černý (Cze):ccc:0:36
7.Matteo Sobrero (Ita):ntt:0:40
8.Lawson Craddock (USA):efd:0:41
9.Miles Scotson (Aus)FDJ042
10.Mathias Brandle (Aut):isb:
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár