Giro d’Italia 2. etapa: Tim Merlier vyhral pri prvej príležitosti. Sagan piaty

Giro d'Italia 2021
Giro d'Italia 2021 2. etapa Tim Merlier

zdroj: © Massimo Paolone/LaPresse

2. etapa Giro d’Italia 2021 : Belgičan Tim Merlier (Alpecin-Fenix) ovládol svoj prvý šprint na Grand Tour vôbec. Druhý skončil Talian Giacomo Nizzolo (:tqa:). Peter Sagan (BOH) bral piate miesto. Filippo Ganna (:ins:) sa udržal na čele celkového poradia.

Belgičan Merlier bol v meste Novara jednoznačne najrýchlejší. Svoj šprint po rýchlom poslednom kilometri otvoril spoza kolesa tretieho Eliu Vivianiho (COF), 200 metrov pred cieľom. Jazdec Alpecin-Fenix sa dostal na čelo a už ho nikto neohrozil. Nizzolo bol počas šprintu na Merlierovom kolese, ale ďalšie zrýchlenie v nohách nenašiel.

Peter Sagan (BOH) bol v posledných kilometroch za vlakom svojich kolegov, neskôr nasledoval štvrtého Dylana Groenewegena (:tjb:). Musel minúť sily na to, aby sa vôbec do dobrej pozície dostal. V závere nemal rýchlosť na to, aby získal lepšie umiestnenie.

Merlier v cieli zdvihol ruky nad hlavu a gestom písmena W venoval víťazstvo zosnulému Belgičanovi Wouterovi Weylandtovi, ktorý tragicky zomrel pred 10 rokmi v tretej etape Gira.

V celkovom poradí získal vedúci Ganna tri sekundy na bonusovej prémii a Remco Evenepoel (:dqt:) dve. Mladý Belgičan sa s odstupom 17 sekúnd dostal na štvrté celkové miesto, z ktorého odsunul kolegu Joaa Alemeidu (:dqt:). Ganna a ostatní jazdci na prvých priečkach finišovali bezpečne v pelotóne.

Cyklámenový dres pre lídra bodovacej súťaže si prevzal Merlier. Má 50 bodov, Peter Sagan je piaty so 17 bodmi na konte.




Merlier je bývalý cyklokrosár, ktorý až vo veku 28 rokov zažil debut na jednej z troch Grand Tours. Už pri prvej príležitosti zvíťazil v doposiaľ najlepšej konkurencii v kariére. Triumf pridal k trom šprintérskym klasikám tento rok, či k etape na Tirreno-Adriatico a belgickému šampionátu z roku 2019.

V stredu je na programe etapa s viacerými kopcami, ktorá by ale mala skončiť hromadným šprintom. Favoritom je Peter Sagan, ale aj Tim Merlier.

2. etapa Giro – video šprintu:

Ako prebehla 2. etapa Giro d’Italia 2021?

Celý druhý deň sa odohral v severnom regióne Piedmont. Začínalo sa v Stupinigi v blízkosti Turína. Po 179 kilometroch a po rovinatej ceste cez Pádsku nížinu smerom na sever sa finišovalo v meste Novara. Záver bol ako stvorený pre rovinaté šprintérske vyvrcholenie. Záverečný kilometer obsahoval prejazd cez kruhový objazd a miernu zákrutu pred páskou.

Išlo sa v teplote 20 ºC, pričom zo zamračenej oblohy nepršalo a slabý vietor nehral žiadnu úlohu.

Profil: Giro d’Italia 2021 2. etapa:

2. etapa Giro d'Italia 2021
2. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: Giro d’Italia

V úniku talianske tímy

Do etapy nezasiahol lotyšský jazdec Krists Neilands (:isn:), ktorý spadol pri návrate na hotel a zlomil si kľúčnu kosť.

Po štarte sa do úniku dňa pohodlne dostali traja Taliani: Filippo Tagliani (Andorini Giocattoli-Sidermec), Umberto Marengo (Bardiani-CSF) a Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa). Po 20 km pretekania mali náskok štyroch minút.

Únik dňa na Giro d'Italia 2021
Únik dňa na Giro d’Italia 2021. zdroj: twitter.com/giroditalia

Pelotón ovládal tím INEOS Grenadiers, ktorý má v zostave Filippa Gannu (:ins:) s ružovým dresom. Išlo o pomerne jednoduchú pokojnú etapu, so 60 km do konca bol náskok úniku už len menej ako dve minúty. Vtedy z úniky vypadol Albanese, ktorý dostal defekt a musel meniť bicykel.

Neskôr pomáhali viaceré šprintérske tímy ako Lotto Soudal, Team Jumbo-Visma, Alpecin-Fenix či BORA – hansgrohe.

INEOS Grenadiers na čele v 3. etape Giro 2021. zdroj: twitter.com/giroditalia
INEOS Grenadiers na čele v 3. etape Giro 2021. zdroj: twitter.com/giroditalia

Albanese získal modrý dres

Jediná vrchárska prémia dňa na 96. kilometri rozhodla o držiteľovi vrchárskeho dresu pre ďalšiu etapu. V šprinte na Montechiaro d’Asti bol najrýchlejší 24-ročný Vincenzo Albanese. S troma bodmi išlo o dôležitý moment pre jeho tím EOLO Kometa. Projekt Alberta Contadora a Ivana Bassa sa takto zviditeľnil pri prvej účasti na Gire

Bizarná situácia na šprintérskej prémii, Sagan šiesty

Prvá prémia v etape Gira je vždy ohodnotená 12 bodmi do súťaže o cyklámenový dres. Z úniku si prvé dve miesta v obci Tricerro zobrali Tagliani a Marengo. Tretie miesto získal Fernando Gavíria (6 bodov), štvrté Elia Viviani (5 bodov), piate Andrea Pasqualon (4 body) a šieste miesto Peter Sagan (3 body).

Viviani, Gavíria, Pasqualon a Sagan po prémii. (c) Fabio Ferrari/LaPresse

Išlo však o kurióznu situáciu. Malá Saganova skupinka najprv omylom šprintovala tesne pred bránou so znakom 40 km do konca, na ktorej bol prvý Viviani. Gavíria ho však po niekoľko stovkách metroch predbehol a získal tretie miesto na ozajstnej prémii.

Peter Sagan Supacaz
Reklama

Giacomo Nizzolo (:tqa:) mal pred prémiou technické problémy a nezasiahol do boja o pár bodov.

Evenepoel sa vyrovnal Almeidovi

Na bonusovej časovej prémii získal ďalšie tri sekundy vedúci jazdec Filippo Ganna a o dve sekundy k dobru sa pobil Remco Evenepoel (:dqt:) a jednu Gianni Moscon (:ins:). Evenepoel sa po časovke dorovnal kolegovi Joaovi Almeidovi (:dqt:) v celkovom poradí. Dvaja najlepšie postavení vrchári strácajú na Gannu 17 sekúnd.

Únik dostihnutý 25 km pred cieľom

Príprava na ostrý šprint prišla 25 km pred cieľom, keď boli poslední dvaja utečenci pohltení pelotónom vedeným Lottom, Alpecinom alebo Borou. Veľké zhluky na čele však vytvárali aj početné tímy s jazdcami na celkové poradie. Chceli chrániť svojich vrchárskych lídrov, aby sa v nervóznej koncovke nenachytali na páde alebo nechcenej poruche.

Tempo sa začalo zdvíhať. Od desiateho kilometra do konca prebiehali tvrdé boje o dobré pozície na špici.

Rýchly kilometer

Po značke troch kilometrov do cieľa sa tímy s vrchármi upokojili, dostali sa do ochrannej zóny. Vlak pripravil Jumbo-Visma s Edoardom Affinim a Davidom Dekkerom pre Dylana Groenewegena (:tjb:), ale pelotón dlho nekontrolovali.

Cofidis ovládol posledný kilometer s dvoma kruhovými objazdmi. Bol to ale Tim Merlier, ktorý sa vysporiadal s vlakom pre Eliu Vivianiho a nedal nikomu šancu.

Fernando Gavíria (:uae:) sa dostal do bariéry na pravej strane cesty po strete s vlastným kolegom Maxom Richezem. Musel zabrzdiť, pripravil sa tak o popredné umiestnenie.

Tim Merlier
Tim Merlier. (c) Fabio Ferrari/LaPresse

2. etapa Giro d’Italia 2021 – výsledky:

Poz.JazdecTímČas
01Tim MerlierAlpecin-Fenix04:21:09
02Giacomo NizzoloQhubeka ASSOS+ 00
03Elia VivianiCofidis+ 00
04Dylan GroenewegenJumbo-Visma+ 00
05Peter SaganBORA-hansgrohe+ 00
06Matteo MoschettiTrek-Segafredo+ 00
07Filippo FiorelliBardiani CSF Faizanè+ 00
08Lawrence NaesenAG2R Citroën Team+ 00
09Davide CimolaiIsrael Start-Up Nation+ 00
10Caleb EwanLotto Soudal+ 00
11Sebastian MolanoUAE Team Emirates+ 00
12Max KanterTeam DSM+ 00
13Manuel BellettiEOLO-KOMETA+ 00
14Jasper De BuystLotto Soudal+ 00
15Riccardo MinaliIntermarché-Wanty-Gobert+ 00

2. etapa Giro d’Italia 2021 – priebežné celkové poradie:

Poz.JazdecTímČas
01Filippo GannaINEOS Grenadiers04:29:53
02Edoardo AffiniJumbo-Visma+ 13
03Tobias FossJumbo-Visma+ 16
04Remco EvenepoelDeceuninck-Quick Step+ 20
05Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 20
06Remi CavagnaDeceuninck-Quick Step+ 21
07Jos Van EmdenJumbo-Visma+ 21
08Max WalscheidQhubeka ASSOS+ 22
09Matthias BrändleIsrael Start-Up Nation+ 25
10Gianni MosconINEOS Grenadiers+ 26
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár