Giro d’Italia 3. etapa: Van der Hoorn zahodil prácu Bory pre Sagana

Giro d'Italia 2021

zdroj: Massimo Paolone/LaPresse

3. etapa Giro d’Italia 2021 sa skončila prekvapivým víťazom. Taco van der Hoorn (:iwg:) z úniku ovládol etapu po dramatickom priebehu. Vyhral s náskokom štyroch sekúnd pred pelotónom, v ktorom šprintoval druhý Talian Davide Cimolai (:isn:) a tretí Slovák Peter Sagan (BOH).

Holanďan Taco van der Hoorn (:iwg:) ako posledný odolával z osemčlenného úniku dňa. So Simon Pellaudom (Androni) sa oddelil na poslednom stúpaní dňa Guarne 15 km pred cieľom. O sedem kilometrov sa Švajčiara striasol a po heroickej sólovej jazde získal prvé víťazstvo pre svoj tím v sezóne. Tím Intermaché Wanty Groupe Gobert získal tento rok licenciu World Tour a prvýkrát sa zúčastnil Gira, kde si na konto pripísal prvé Grand Tour víťazstvo.

„Nemôžem tomu uveriť. Chcel som len byť v úniku. Dostať sa na pásku bolo veľmi náročné. Mal som len malú šancu, ale stačilo to,“ povedal v cieli 27-ročný Van der Hoorn. „Vo víťazstvo som neveril ani 25 km pred cieľom, keď sme mali minútový náskok. So Simonom Pellaudom sme na stúpaniach išli naplno, po informácii z vysielačky o náskoku som išiel naplno až do cieľa.“

Celý deň si odpracoval tím BORA – hansgrohe pre Petra Sagana (BOH). Slovák v šprinte skončil na treťom mieste. V závere nemal dostatočnú podporu od kolegov, ktorí sa postarali o tvrdé tempo a počas dňa sa striasli viacerých šprintérov. Nepostrážili si však únik dňa, z ktorého Taco van der Hoorn získal životné víťazstvo a ani niekoľko minút po konci emotívne prežíval jedinečnú chvíľu.




V šprinte bol Sagan pravdepodobne najrýchlejší, ale v chaose sa nedokázal naplno uvoľniť. Kopce prežil aj čistokrvný špurtér Elia Viviani (COF), ktorý bol po etape frustrovaný. Piate miesto bral Patrick Bevin (:isn:) z Nového Zélandu.

Šprint v pelotóne. (c) Massimo Paolone/LaPresse

V celkovom poradí sa nič nemenilo. Filippo Ganna (:ins:) je stále v ružovom drese. V cyklámenovom drese sa udžral Tim Merlier (Alpecin-Fenix), ktorý však z pelotónu odpadol ďaleko pred cieľom. Belgičan vedie s 50 bodmi, Sagan je štvrtý s 29 bodmi na konte.

V utorok je na programe prvá vrchárska etapa s cieľom na kopci.

 

Ako prebehla 3. etapa Giro d’Italia 2021?

Dážď a kopce sľubovali ťažký priebeh

190 kilometrov dlhá etapa na severe Talianska smerovala z mesta Biella do dediny Canalle. V druhej polovici sa vo vinárskom regióne Asti prešlo cez kopce  Piancanelli (7,6 km – 4,8%), Castino (4,9 km – 5%), Manera (5,4 km – 5,3%) a prudké Guarne (2,6 km – 6,8%) 15 km pred cieľom s maximami 15%. Pred v posledných 10 km prišla ešte 500-metrová rampa s maximami 12%. Cieľ bol technický.

Na začiatku etapy pršalo a teploty sa držali na hranici 17 ºC. S postupom dňa dážď našťastie ustál a cesty vyschli.

Profil: Giro d’Italia 2021 3. etapa

3. Etapa Giro d'Italia 2021
3. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Filippo Ganna v 90-ročnom ružovom drese

V úniku aj najmladší jazdec Gira

Na začiatku sa do úniku dostali Alexis Gougeard (ACT), Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec), Samuel Zoccarato (Bardiani-CSF), Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa), Samuele Rivi (EOLO-Kometa), Lars van den Berg (FDJ), Taco van der Hoorn (:iwg:).

Po 18 km sa do čela po kvalitnej samostatnej jazde pridal Andrij Ponomar (Androni Giocattoli-Sidermec). Ukrajinec narodený v roku 2002 je najmladším účastníkom Gira od Druhej svetovej vojny.

Po 70 km mala osmička náskok piatich minút, ale tímy ako BORA – hansgrohe či INEOS Grenadiers sa starali o tempo.

Albanese aj naďalej vo vrchárskom drese

Únik kompletne zobral šprintérsku prémiu, na ktorej sú ohodnotení iba prví ôsmi jazdci.

Keď sa únik po meste Asti dostal na kopcovitú časť etapy, do cieľa ostávalo 80 km. Na stúpaniach Piancanelli (3. kat, 9 bodov) a Castino (4. kat, 3 body) bol prvý Talian Vincenzo Albanese. Muž v azúrovom drese vtedy mal na konte všetky vrchárske prémie Gira a udržal sa na čele horskej klasifikácie. Na čele dňa dostal veľkú pomoc od kolegu Riviho.

Poslednú vrchársku prémiu Manera (4. kat, 3 body) získal najaktívnejší jazdec vlaňajšieho Gira, Švajčiar Simon Pellaud.

BORA – hansgrohe odpárala šprintérov

S 50 km do konca mal únik náskok dvoch minút, pričom mladý Ukrajinec Ponomar z neho na stúpaniach vypadol. Iniciatívu v pelotóne kompletne prevzal tím BORA – hansgrohe, ktorý veril Petrovi Saganovi. Na čele sa striedali domestici Cesare Benedetti, Maciej Bodnar či Giovanni Aleotti, neskôr i vrchár Matteo Fabbro. Žiaden iný tím však neprejavil záujem o pomoc.

Pod tempom nemeckého tímu z pelotónu odpadávali viacerí jazdci. Medzi nimi boli šprintéri Dylan Groenewegen, David Dekker (:tjb:), Caleb Ewan (:lts:), Giacomo Nizzolo (:tqa:) aj víťaz druhej etapy Tim Merlier (Alpecin-Fenix).

Na Guarne sa oddelili Ciccone a Gallopin

20 km pred cieľom bol na čele balíku stále dlhý vlak Bory, únik bez Riviho a Gougearda mal náskok jednej minúty. Pellaud a Van der Hoorn sa na stúpaní Guarne oddelili. Tri bonusové sekundy na vrchole stúpania zobral Pellaud.

Ešte pred vrcholom, na najstrmejšej pasáži, z pelotónu zaútočili Tony Gallopin (ACT) a Giulio Ciccone (:tfr:). Bore ostali už len dvaja domesitici. Tím musel sťahovať 20-sekundovú stratu na Cicconeho a Gallopina, ktorí pohltili odpadnutého Zoccarata z úniku.

Sagan sa v skupine udržal aj napriek tomu, že i na predošlých stúpaniach vyťahoval nepríjemné grimasy.

Van der Hoorn sa osamostatnil

Pellaud a Van der Hoorn sa držali stále s náskokom 30 sekúnd na pelotón, lenže Holanďan 8 km pred cieľom zaútočil a striasol sa Pellauda. Smeroval sám do cieľa. V pelotóne začali pomáhať i Cofidis a UAE Team Emirates, ale bolo neskoro. Pohltili síce Cicconeho skupinu, lenže odhodlanie Van der Hoorna bolo nad slabú kooperáciu v balíku.

Van der Hoorn dal do svojej jazdy všetko.

Giro d’Italia 2021 3. etapa – výsledky:

Poz.JazdecTímČas
01Taco van der HoornIntermarché-Wanty-Gobert04:21:29
02Davide CimolaiIsrael Start-Up Nation+ 04
03Peter SaganBORA-hansgrohe+ 04
04Elia VivianiCofidis+ 04
05Patrick BevinIsrael Start-Up Nation+ 04
06Gianni VermeerschAlpecin-Fenix+ 04
07Fernando GaviriaUAE Team Emirates+ 04
08Alberto BettiolEF Education-NIPPO+ 04
09Stefano OldaniLotto Soudal+ 04
10Jacopo MoscaTrek-Segafredo+ 04

Giro d’Italia 2021 3. etapa – celkové poradie:

Poz.JazdecTímČas
01Filippo GannaINEOS Grenadiers08:51:26
02Tobias FossJumbo-Visma+ 16
03Remco EvenepoelDeceuninck-Quick Step+ 20
04Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 20
05Remi CavagnaDeceuninck-Quick Step+ 21
06Gianni MosconINEOS Grenadiers+ 26
07Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 27
08Alberto BettiolEF Education-NIPPO+ 29
09Jonathan CastroviejoINEOS Grenadiers+ 30
10Diego UlissiUAE Team Emirates+ 32

Giro d’Italia 2021 3. etapa – bodovacia súťaž:

Poz.JazdecTímBody
1Tim MerlierAlpecin-Fenix50
2Elia VivianiCofidis38
3Giacomo NizzoloQhubeka ASSOS35
4Peter SaganBORA-hansgrohe29
5Taco van der HoornIntermarché-Wanty-Gobert28
6Davide CimolaiIsrael Start-Up Nation25
7Dylan GroenewegenJumbo-Visma18
8Filippo GannaINEOS Grenadiers15
9Simon PellaudAndroni Giocattoli-Sidermec12
10Filippo TaglianiAndroni Giocattoli-Sidermec12
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár