Giro d’Italia: Brutálne Mortirolo zlomilo Rogliča, ťažili z toho Nibali a Carapaz. Vyhral Ciccone pred Hirtom

Giro d'Italia 2019

16. etapa z Lovere do Ponte di Legno mala označenia ako „kráľovská“. Na trase dlhej 194 km sa vyšliapalo takmer 4800 výškových metrov. Pred hlavnou prekážkou dňa nohy unavili štyri stúpania. Kvôli snehu a lavínam vypadol z itinerára prejazd cez Passo Gavia. Nahradili ho Cevo (10,5 km; 5,9%) a Aprica (9,1 km; 3,9%). Po nich, 27 km pred cieľom, prišlo brutálne prudké stúpanie Passo del Mortirolo (11,9 km; 10,9%) s maximami okolo 18%. Cieľ sa nachádzal na vrchole jemnejšieho kopca dlhého 5 km s gradientom okolo štyroch percent.

Silný únik s Cicconem

Do úniku sa dnes dostalo 21 mužov. Z vrchárov to boli: Joe Dombrowski (:efd:), Mikel Nieve (:mts:), Koen Bouwman (:tjb:), Fausto Masnada, Mattia Cattaneo (obaja Androni Giocattoli – Sidermec) alebo Giulio Ciccone (:tfr:). Posledný menovaný Talian chcel opäť získať náskok v súťaži o vrchársky dres. Dôležité bolo aj zloženie podľa tímov s favoritmi. Najviac síl poslala dopredu Astana, boli to Jan Hirt (AST), Pello Bilbao (AST) a Davide Villella (AST). Kvalitu ponúkol aj Bahrain Merida s Damianom Carusom (:bmt:) a Antoniom Nibalim (:bmt:). Movistar prišiel s Andreyom Amadorom (MOV). Títo jazdci mohli pomôcť v neskoršom boji svojich lídrov.

Keďže Richard Carapaz (MOV) vstúpil do etapy v ružovom drese pre celkového lídra, jeho tím Movistar mal za úlohu kontrolovať pelotón pred ťažkými kopcami. Rozdiel medzi skupinami bol štvorminútový. Už na prvých, nekategorizovaných kopcoch si do grupetta zašli šprintéri a snažili sa iba prežiť tento deň v časovom limite. Zápolenie v Alpách dnes jazdcom znepríjemnil dážď a nízke teploty vo výškach nad 1000 m. n. m.

Na kopci Cevo získal plný počet bodov (9) Ciccone. 24-ročný Talian naplno bodoval aj na Aprica. Náskok ustáleného úniku narástol na päť minút.

Stúpanie Mortirolo prinieslo útok Nibaliho, stratu Rogliča

Išlo sa z najťažšej strany na priesmyk Mortirolo, z obce Mazzo di Valtellina. Na začiatku ťahal tím Movistar a pole sa začalo na dvojciferných sklonoch rozpadať. Kompaktný neostal ani únik s náskokom 5 minút. Tam bol aktívny hlavne Ciccone, zostali s ním Caruso Hirt. Iniciatívu neskôr prebral práve Čech z Astany a chcel sa osamostatniť na čele etapy.

V pelotóne začal pracovať Domenico Pozzovivo (:bmt:) pre Vincenza Nibaliho (:bmt:). Primož Roglič (:tjb:) bol opäť bez kolegov. Skupina sa zúžila na 15 mužov.

34 km pred cieľom naplno zaútočil Nibali a vytvoril tlak v skupine favoritov, kde mal Movistar stále troch borcov. Rýchlo si začal vytvárať väčší náskok. Vybral si miesto s najväčšími sklonmi. Za ním sa zdvihol aj Hugh Carthy (:efd:) a pripojil sa k tretiemu mužovi v celkovej klasifikácii. 24-ročný Brit ukázal veľmi dobré nohy. Dobre bol použitý aj Antonio Nibali z úniku dňa, ktorý sa vrátil k bratovi. Ten ponúkol skvelú podporu a ťahal až do vyčerpania síl.

Vzadu pôsobil aj Miguel Ángel López (AST), držal sa Carapaza Landom (MOV) a sformovali tak stíhaciu skupinu. Slovinec Roglič, naopak, začal strácať kontakt a zaradil do vlastného tempa s Baukem Mollemom (:tfr:), pridali sa k nemu Simon Yates (:mts:) alebo Ilnur Zakarin (:kat:).

Ventoso z tímu CCC podáva svoju fľašu Nibalimu:

Zo skupiny ružového dresu dokázal nastúpiť Miguel Ángel López a tým bola Nibaliho výhoda stratená. Grupa favoritov tak bola tvorená LópezomCarthym, Carapazom, Landom, Amadorom Nibalim. Počasie sa počas náročného výstupu ešte viac zhoršilo.

Ako prví vrcholom prešli Ciccone Hirt. Za toto stúpanie sa udeľuje nielen maximálny počet bodov (40), ale aj cena Cima Pantani. Tie získal domáci hrdina Ciccone bez väčšieho boja. Český jazdec sa ani neunúval trápiť ho, keďže myslel na možný etapový triumf. Ich náskok činil 3:40, do cieľa ostávalo 27 km.

Ďalej prešli najvyšším bodom etapy López (AST) s utečencom Bilbaom (AST) s 90-sekundovým náskokom na Rogliča, Yatesa, Hamiltona (:mts:), Mollemu (:tfr:), Zakarina (:kat:) a Pozzoviva (:bmt:). Za dvojicou z Astany bola úzka skupina favoritov.

Mokrý a technické zatáčky každý bral opatrne. Ani taký vyhlásený zjazdár Nibali sa nepokúšal odtrhnúť od Carapaza. Do hlavnej skupiny sa dostal aj Joe Dombrowski (:efd:).

Posledných 15 km

Dvojica Ciccone – Hirt nechcela spolupracovať. Čech mal za sebou tímovú dvojicu, ktorej mohol eventuálne pomôcť. Hirt dostal pokyn od svojho tímu o čakaní na kolegov. Bolo zjavné, že radšej by zabojoval o etapu, no mal zviazané ruky. Porušiť tímové pokyny ho nedonútil ani športový riaditeľ Treku, ktorý mu dohováral z tímového vozidla. Na dobrý vzťah tak táto dvojička musí zabudnúť.

V skupine favoritov museli pracovať Nibali a Caruso, keďže Roglič dokázal ukrojiť zo svojho manka. Pomocnú ruku podal aj Movistar, ktorý chcel do časovky priniesť čo najväčšiu stratu na jazdca Jumbo-Visma. Najväčší rivali tak výnimočne spolupracovali, lebo malý jasný cieľ. Skupina s ním sa zúžila na Yatesa, Hamiltona Mollemu. Zrýchlenie tempa pohltilo Lópeza Bilbaa. To dovolilo Hirtovi vystriedať Cicconemu.

Cieľ

Ponte di Legno privítalo dvojicu, ktorá si to rozdala v šprinte na pásku. Prvý bol Taliana a v háku mal Hirta. Tempo úplne zvoľnilo, Čech naznačil nástup. Dal si veľmi ťažký prevod a na dynamiku Cicconeho nestačil. Najlepší vrchár vyhral 16. etapu aj napriek tomu, že vykonal veľa práce v úniku. Po druhom Hirtovi prišiel do cieľa Masnada, ktorý sa dokázal držať medzi skupinami.

Za nimi s dvojminútovou medzerou prišli favoriti s Nibalim Carapazom. Partia okolo Rogliča prišla po nich cieľa so stratou 1:22 na Nibaliho.

Druhé víťazstvo Cicconeho na Gire

24-ročný Ciccone získal v cieli druhé víťazstvo z pretekov Giro d’Italia. Svoju prvú etapu vyhral v roku 2016. Celkovo ide o jeho piate profesionálne víťazstvo. Slovenskí fanúšikovia si ho môžu pamätať z vlaňajšej edície Okolo Slovenska, kde vyhral vrchársky dres. K podobnému, no cennejšiemu úspechu má nakročené na obľúbenej domácej Grand Tour.

„Na druhé víťazstvo som čakal dva roky. Takže som v cieli kričal radosťou, lebo to bol zložitý deň s množstvom dažďa a bolo dosť chladno. Jan Hirt nechcel spolupracovať, takže som bol nervózny. Napokon som so všetkým spokojný,“ povedal Ciccone.

Celkové poradie

Na čele celkovej klasifikácie ostáva 25-ročný Carapaz. Ekvádorčan vedie s náskokom 1:47 na Nibaliho a je viac ako vážnym kandidátom na udržanie maglia rosa až do Verony. Roglič sa po limitovaní strát udržal na pódiu s mankom 2:09. O niečo viac stráca dnes výborne jazdiaci Mikel Landa, ktorý pracoval pre svojho kolegu.

Piaty je Mollema s rozdielom piatich minút. Na šiestu priečku sa prepadol Majka (BOH), ktorý dnes finišoval v jednej zo zadných skupín. Síce v samom závere odpadol od Nibaliho, no Kolumbijčan López si polepšil na siedme miesto. Taktiež sa ujal vedenie v mladíckej klasifikácii, na Sivakova (:ins:) dnes nabral 1:34. Rus spoločne s Yatesom priečky nemenili. Top-10 uzatvára Jan Polanc (:slo:).

Vývoj celkového poradia v priebehu Gira:

Mortirolo:

Profil:

Výsledky 16. etapy:

1.Giulio Ciccone (Ita):tfr:5:36:24
2.Jan Hirt (Cze)AST
3.Fausto Masnada (Ita)Androni Giocattoli – Sidermec0:01:20
4.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:0:01:41
5.Hugh Carthy (GBr):efd:
6.Richard Carapaz (Ecu)MOV
7.Mikel Landa (Spa)MOV
8.Joe Dombrowski (USA):efd:
9.Damiano Caruso (Ita):bmt:0:01:49
10.Mattia Cattaneo (Ita)Androni Giocattoli – Sidermec0:02:03

Celkové poradie:

1.Richard Carapaz (Ecu)MOV70:02:05
2.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:0:01:47
3.Primož Roglič (Slo):tjb:0:02:09
4.Mikel Landa (Spa)MOV0:03:15
5.Bauke Mollema (Ned):tfr:0:05:00
6.Rafal Majka (Pol)BOH0:05:40
7.Miguel Ángel López (Col)AST0:06:17
8.Simon  Yates (GBr):mts:0:06:46
9.Pavel Sivakov (Rus):ins:0:07:51
10.Jan Polanc (Slo):uae:0:08:06

Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár