Giro d’Italia: Chris Froome ovládol tri preteky Grand Tour za sebou, Bennett má poslednú etapu

Giro d'Italia 2018

zdroj: twitter.com/giroditalia

Posledná 21. etapa zaviedla jazdcov do uličiek Ríma. Išlo už iba o oddychovú etapu a poslednú šancu pre šprintérov.

Sam Bennett (BOH) vyhral v záverečnom šprinte. Druhý skončil Elia Viviani (:qst:), ktorý vyhral bodovaciu súťaž. Preteky boli neutralizované po tom, čo niektoré tímy protestovali kvôli náročnej a nebezpečnej trati.

Celkový víťaz Gira, Chris Froome (:sky:), došiel až 16 minút za víťazom poslednej etapy. Všetky časy pomalších jazdcov sa však prestali počítať už v treťom kole rímskeho okruhu.

Pre Bennetta ide o tretiu víťaznú etapu na Gire. Jeho hlavný šprintérsky rival Viviani ich má na konte štyri a aj kvôli tomu má na sebe cyklaménový dres.

„Neviem, ako sa mi podarilo vyhrať. Posledné dva dni som veľmi trpel. Myslím si, že som do toho dal strašne veľa v prvom týždni a potom aj v druhom a posledné dni som za to zaplatil,“ vyjadril sa írsky víťaz.
Myslím, že dnes to bola zásluha tímu. Neviem v akej forme budem na národné majstrovstvá, ale bude to sen mať na sebe národný dres.“

Záverečný šprint:

Vyhodnotenie 101. ročníka Giro d’Italia

V poslednej etape sa v celkovej klasifikácii nič nezmenilo. Ružový dres pre celkového víťaza získal Brit Chris Froome. Druhý skončil Dumoulin (:sun:) a tretí Ángel López (AST). Pre Frooma ide o prvé víťazstvo na talianskych pretekoch Grand Tour a taktiež tento dres mu chýbal do zbierky. Na konte má už 4 triumfy z Tour de France, raz ovládol Vueltu a do „kariérnej trojkoruny“ mu chýbalo práve Giro. Taktiež je aktuálnym držiteľom všetkých dresov z podujatí Grand Tour. Naposledy sa to podarilo Bernardovi Hinaultovi ešte v rokoch 1982 a 1983. 33-ročný jazdec zároveň získal vrchársky dres.

Biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov získal Miguel Ángel López. Šprintérsku bodovaciu súťaž ovládol domáci Elia Viviani. Najlepším tímom je Team Sky. Cenu Fair Play získali celky Bardiani-CSF, LottoNL-Jumbo a AG2R La Mondiale.

Davide Ballerini z tímu Androni je najbojovnejším jazdcom. Jeho tímový kolega Marco Frapporti vyhral súťaž v najväčšom počte kilometrov v úniku. Talian ovldádol súťaž Fuga Pinarella za 640 kilometrov na čele.

Výsledky 21. etapy

1.Sam Bennett (Irl)BOH2:50:49
2.Elia Viviani (Ita):qst:
3.Jean-Pierre Drucker (Lux):bmc:
4.Baptiste Planckaert (Bel):kat:
5.Manuel Belletti (Ita)Androni Giocattoli-Sidermec
6.Sacha Modolo (Ita):efd:
7. Niccolo Bonifazio (Ita):bmt:
8.Clement Venturini (Fra):alm:
9. Paolo Simion (Ita)Bardiani CSF
10.Fabio Sabatini (Ita):qst:

Celkové poradie:

1.Chris Froome (GBr):sky:89:02:39
2.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:00:46
3.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:04:57
4.Richard Carapaz (Col)MOV0:05:44
5.Domenico Pozzovivo (Ita):bmt:0:08:03
6.Pello Bilbao (Spa)AST0:11:50
7.Patrick Konrad (Aut)BOH0:13:01
8.George Bennett (Aus):lot:0:13:17
9.Sam Oomen (Ned):sun:0:14:18
10.Davide Formolo (Ita)BOH0:15:16

 

Zdroj: cyclingnews.com

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár