Giro d’Italia: Froome zvíťazil v neuveriteľnej etape a dostáva sa na čelo pretekov

Giro d'Italia 2018

zdroj: twitter.com/VelonCC

19. etapa 101. ročníka Giro d’Italia bola určite najťažšou. Po jej ukončení ju môžeme označiť aj ako kráľovksú etapu. Na trase dlhej 184 kilometrov sa nachádzali 4 náročné stúpania. Jedno z nich bolo Colle delle Finestre. Išlo o najvyššie položený vrchol celých trojtýždňových pretekov. Etapa vedúca z Venaria Reale do Bardonecchia zásadne zmenila všetko, čo sa v posledných týždňoch udialo na talianskych cestách.

Ešte pred začiatkom celej akcie sme sa dozvedeli správu, že domáci Fabio Aru(:uae:) odstúpil z pretekov. Hlavne v poslednom týždni stratil formu a necítil sa dobre.

Únik sa tvoril zložito, prvé kilometre nebolo nikomu dovolené zaútočiť. Strážili si to hlavne tímy s favoritmi na GC ako Mitchelton-Scott, Sky alebo Sunweb. Po prvom stúpaní Colle del Lys sa vytvorila väčšia skupina, no ešte pred Colle delle Finestre bol dotiahnutá.

Simonovi Yatesovi sa stalo Colle delle Finestre osudným

Včera sme zachytili prvé problémy Simona Yatesa (:mts:), ktorý aj napriek tomu bol stále na čele celkovej klasifikácie. Na 18-kilometrovom stúpaní Colle delle Finestre nasadil tím Sky úderné tempo, ktoré priebežnému lídrovi zmarilo všetky šance na celkový triumf. Ani pomoc od Michela Nieveho (:mts:) a Jacka Haiga (:mts:) mu nepomohla. Yates zvyšok etapy jazdil v zadnej skupine a sľubne vyzerajúce Giro sa zmenilo na katastrofu. Päť jazdcov tímu Sky pokračovalo v rýchlom tempe.

Na vrchole najvyššieho bodu Gira sa osamostatnil Christopher Froome (:sky:) a 73 kilometrov pred cieľom sa vydal na sólovú jazdu. Pred začiatkom etapy strácal na vedúceho Simona Yatesa 3:22. Ďalšou jeho prekážkou bol Tom Dumoulin (:sun:). Holanďan z tímu Sunweb sa po selekcii ocitol v stíhacej skupine s Thibautom Pinotom (FDJ), Sébestienom Reichenbachom (FDJ), Miguelom Ángelom Lópezom (AST) a Richardom Carapazom (MOV).

Za nimi bola s viac ako 5-minútovým odstupom skupina s ďalšími favoritmi ako Pozzovivo (:bmt:), Bilbao (AST), Bennett (:lot:), O’Connor (:ddd:) a Oomen (:sun:).  Yates po svojej kríze strácal viac ako 20 minút a medzitým mu Froome zobral aj vrchársky dres.

Sólová jazda Frooma

Froome vo svojom časovkárskom pokuse prešiel aj stúpanie Sestriére a po ňom jeho náskok bol na hodnote 2:45. Virtuálne bol zatiaľ na čele GC Dumoulin. Každou chvíľou sa strata na vedúceho Brita zväčšovala. 33 kilometrov pred cieľom sa dokonca posunul na miesto, ktoré by mu garantovalo ružový dres.

zdroj: twitter.com/giroditalia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dlhšiu dobu sa rozdiel vo virtuálnom priebežnom poradí pohyboval v rozmedzí desiatich sekúnd. V zadnej skupine pracoval hlavne Dumoulin a dvojica za tímu FDJ – Pinot a Reichenbach. Mladíci Carapaz a Ángel López nespolupracovali a čakali na záverečné stúpanie. Táto dvojica bojovala o biely dres pre najlepšieho mladého jazdca a nechcela príliš riskovať.

Záver etapy:

Cieľ sa nachádzal na 7-kilometrovom stúpaní Jafferau s priemerným sklonom 9,1% a maximom 14%. Froome začal stúpať s náskokom 3 minúty a 20 sekúnd.

V zadnej skupine nastúpil Pinot. Dumoulin si radšej držal svoje stále tempo. Po dostihnutí Pinota sa rozhodol zaútočiť López a nasledoval ho Carapaz. Štvorica sa ešte niekoľkokrát zjednotila. Holanďan si stále držal svoje tempo. Stratu na Frooma však nedokázal výrazne zmenšiť.

Etapu vyhral po životnej individuálnej jazde Christopher Froome. 33-ročný Brit mal v cieli 3-minútový náskok na druhého Carapaza. Tom Dumoulin stratil ešte 23 sekúnd došiel až na piatej priečke a v priebežnom poradí stráca 40 sekúnd.

Zmeny v GC:

Vedúceho Simona Yatesa vystriedal na čele iný Brit, Chris Froome. Za ním je stále Dumoulin a pódium uzatvára Thibaut Pinot. Z tretej priečky vypadol Domenico Pozzovivo, ktorý teraz okupuje 6. miesto. Z top 10 vypadol víťaz druhej časovky, Rohan Dennis (:bmc:).

Z pretekov odstúpil mladý jazdec Ben O’Connor (:ddd:), ktorý spadol na jednom z klesaní. Pred začiatkom etapy sa Austrálčan nachádzal na 12. mieste a mohol pomýšľať na prvú desiatku.

Dojazd Chrisa Frooma:

Profil dnešnej etapy:

zdroj: procyclingstats

Výsledky 19. etapy

1.Christopher Froome (GBr):sky:5:12:26
2.Richard Carapaz (Ecu)MOV0:03:00
3.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:03:07
4.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:03:12
5.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:03:23
6.Sebastien Reichenbach (Swi)FDJ0:06:13
7.Davide Formolo (Ita)BOH0:08:22
8.Sam Oomen (Ned):sun:0:08:23
9.Patrick Konrad (Aut)BOH
10.Pello Bilbao (Spa)AST

Celkové poradie:

1.Chris Froome (GBr):mts:75:06:24
2.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:00:40
3.Thibaut Pinot (Fra):bmt:0:04:17
4.Miguel Angel Lopez (Col):sky:0:04:57
5.Richard Carapaz (Col)FDJ0:05:44
6.Domenico Pozzovivo (Ita):bmt:0:08:03
7.Pello Bilbao (Spa)AST0:11:08
8.Patrick Konrad (Aut)BOH0:12:19
9.George Bennett (Aus):lot:0:12:35
10.Sam Oomen (Ned):sun:0:14:18

 

Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár