Giro d’Italia: Ganna prekvapil celý svet

Giro d'Italia 2020
Filippo Ganna

zdroj: twitter.com/giroditalia

5. etapa Giro d’Italia 2020 privítala jazdcov na Apeninskom polostrove. Vyhral ju senzačne Filippo Ganna (:ins:) po účasti v celodennom úniku. 

Na úplnom juhozápade Talianska sa začalo v malom mestečku Mileto. Po troch kategorizovaných stúpaniach a mnohých menších sa nastúpilo až 4691 výškových metrov, ale cez dlhých 225 km. Camigliatello Silano v horskej časti Kalábrie bolo cieľovou destináciou. Finále prišlo po 12-kilometrovom zjazde zo stúpania Válico Monte Scuro (24,2 km – 5,6%).

 Profil 5. etapy Giro d’Italia 2020:

5. etapa Giro d'Italia 2020
5. etapa Giro d’Italia 2020

Joaõ Almeida pred etapou v ružovom, Sagan po včerajšku prvýkrát vedie bodovaciu súťaž

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Giro d’Italia (@giroditalia),

Sagan chcel ísť do úniku, nepodarilo sa

Išlo o deň, ktorého profil jednoznačne fandil úniku. Pelotón bol v prvých 20 natiahnutý, ale nikomu sa nepodarilo zaútočiť. Skúšal to Frapporti, potom aj Peter Sagan (BOH). Ten so sebou zobral trojčlennú skupinu, bol pri ňom aj špecialista úniky Thomas De Gendt (:lts:). Po 7 km spoločného útočenia však táto dvojica nebola pustená. Sagan to skúsil ešte raz, no ale aj druhý pokus, kde boli už viacerí jazdci, zlyhal.

De Gendt trval na svojej účasti v úniku, ale dnes to nevyšlo. Sťahovali ho viaceré tímy, hlavne INEOS Grenadiers, ktoré nemali svojho jazdca na čele.

Na čele osem jazdcov. Quick Step ich pustil

Definitívny únik dňa napokon vytvorili Jan Tratnik (:bmt:), Carl Fredrik Hagen (:lts:), Filippo Ganna Salvatore Puccio (:ins:), ku ktorým sa o pár kilometrov pridali Valerio Conti (:uae:), Héctor Carretero (MOV), Jhonatan Restrepo (Androni Giacattoli – Sidermec) a Edoardo Zardini (Vini Zabù – KTM).

V strede etapy mal tento únik päťminútový náskok na pelotón. Ten viedol tím Deceuninck – Quick Step, ktorý chránil ružový dres Joaa Almeidu (:dqt:). Jediným jazdcom, ktorý ho mohol ohroziť na čele celkovej klasifikácie bol Nór Hagen s odstupom 8:23 na 22-ročného Portugalčana.

V druhej polovici sa na tempe mierne podieľali aj borci z Astana Pro Team či Team Jumbo-Visma, ale potom zvoľnili. Odstup medzi skupinami sa stále držal na približne rovnakej hodnote.

Na neklasifikovanom stúpaní Rogliano 60 km pred koncom si z hlavného pelotónu začali vystupovať šprintéri a rovinatí jazdci.

Zardini išiel po horských prémiách

Šprintérska prémia pre cyklámenový dres dnes patrila kompletne úniku a Peter Sagan zajtra prejde druhý deň na prvom mieste bodovacej súťaže. Kolumbijčan Restrepo zobral 12 bodov.

Na dvoch vrchárskych prémiách bol prvý Talian Zardini. 30-ročný jazdec Pro tímu však vtedy neohrozil Jonathana Caiceda (:efd:) na čele vrchárskej súťaže. Najviac bodov stále na jazdcov čakalo na poslednom kopci dňa, ktorý bol v najvyššej prvej kategórii.

Benjamin Thomas a Weening sú preč z pretekov

Ešte včera spadol Pieter Weening (:tfr:) a jeho tím sa ráno rozhodol, že jeho zranenia mu nedovoľujú pokračovať. Skúsený Holanďan bude chýbať tímovému lídrovi Vincenzovi Nibalimu (:tfr:).

Priamo v etape odstúpil Benjamin Thomas (FDJ). Francúz je dobrým časovkárom a je dôležitou časťou šprintérskeho vlaku Arnauda Démara (FDJ).

Conti a jeho reakcia na to, že ho zaznamenali pri prebraní inhalátora

Podľa dostupných informácií je všetko legálne, len jeho reakcia a odmávanie motorke s kamerou vzbudí podozrenia.

Pod posledné stúpanie Válico Monte Scuro sa prišlo s 3 minútami

Nikto z pelotónu sa nechcel podujať na stíhaní úniku. Jedine veľké celky s jazdcami na celkové poradie ako Team Sunweb, Trek-Segafredo či Astana sa chceli držať v dobrých pozíciách na zradnom stúpaní a to prirodzene zvýšilo tempo. Pomocnú ruku podali aj AG2R La Mondiale a Lotto-Soudal.

Z celodenných piatich minút sa počas niekoľkých kilometrov zmenšila medzera na 2:53. Ako prvý zaútočil z brejku mladý Španiel Carretero 35 km pred cieľom. V problémoch bol Restrepo, ale najmä Hagen – popri Contim papierovo najlepší vrchár pretekov a išlo tak o veľké prekvapenie. Útok jazdca Movistaru pokrýval bývalý ružový dres pretekov Ganna.

De Gendt a Rubio útočili, ale Ganna bol najsilnejší

Z hlavného balík sa pustil do útoku Einer Rubio (MOV) a Thomas De Gendt (:lts:). Ich snaha niesla ovocie a dobiehali ľudí na čele. Jediný, kto odolával bol prekvapivo Filippo Ganna (:ins:). Talian sa vyštveral na vrchol ako prvý a v zjazde bol neomylný. Medzičasom bol v problémoch vedúci muž poradia Almeida (:dqt:), ale našiel svoj rytmus a v cieli bol po druhom Patrickovi Konradovi (BOH) najlepší.

Napokon bol mužom dnešného dňa Filippo Ganna (:ins:) a zapísal tak druhé víťazstvo na tohtoročnom Gire – ako najvyšší jazdec pretekov a majster sveta v časovke.

Almeida sa udržal na čele celkového poradia. Z druhého miesta vypadol Jonathan Caicedo (:efd:), ktorému Ganna zároveň zobral dres pre najlepšieho vrchára. Ekvádorčan nabral stratu 16 minút. Medzi favoritmi sa nič nemenilo, väčšina z nich stráca na Portugalčana viac ako minútu, počnúc Nibalim na čase 1:01.

Filippo Ganna

5. etapa Giro d’Italia – výsledky:

1.Filippo Ganna (Ita)FDJ5:59:17
2.Patrick Konrad (Aut)BOH0:00:34
3.Joao Almeida (Por):dqt:
4.Wilco Kelderman (Ned):sun:
5.Lucas Hamilton (Aus):mts:
6.Jay Hindley (Aus):sun:
7.Harm Vanhoucke (Bel):lts:
8.Pello Bilbao (Spa):tbm:
9.Jakob Fuglsang (Den)AST
10.Fausto Masnada (Ita):dqt:

Giro d’Italia – priebežné poradie:

1.Joao Almeida (Por):dqt:17:06:23
2.Pello Bilbao (Spa):tbm:0:00:43
3.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:00:48
4.Harm Vanhoucke (Bel):lts:0:00:59
5.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:0:01:01
6.Domenico Pozzovivo (Ita):ntt:0:01:05
7.Jakob Fuglsang (Den)AST0:01:19
8.Steven Krujswijk (Ned):tjb:0:01:21
9.Patrick Konrad (Aut)BOH0:01:26
10.Rafal Majka (Pol)BOH0:01:32


Zdroj: giroditalia.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár