Giro d’Italia: Lombardia priniesla stratu Rogliča, ofenzívu Nibaliho a Carapaza. Radoval sa únik

Giro d'Italia 2019

zdroj: twitter.com/giroditalia

Druhý závodný blok sa dnes ukončil pätnástou etapou Giro d’Italia. Išlo o ďalší z maratónskych dní, jazdi prešli 232 kilometrov. Na trase z Ivrea do Como sa najprv išlo cez Pádsku nížinu, posledných 100 km však dalo každému zabrať. Záver kopíroval jesenný monument Okolo Lombardie z rokov 2015 a 2017, kde v oboch prípadoch dominoval Vincenzo Nibali (:bmt:). Nachádzali sa tam prudké stúpania Madonna del Ghisallo (8,6 km; 5,6%), Colma di Sormano (9,6 km; 6,6%) a cieľ sa prišiel po technickom zjazde z kopca Civiglio (8,7 km; 9,6%).

V ružovom drese pre celkového lídra sa dnes nachádzal Richard Carapaz (MOV). Jeho tím tak mal za úlohu kontrolovať pelotón. Únik im to dnes veľmi nesťažil, na čele boli dlho iba Mattia Catteno (Androini Giocattoli – Sidermec) a Dario Cataldo (AST). Tí mali pred prvou prekážkou Madonna Del Ghisallo náskok až sedem minút, pelotón im počas celých rovinatých kilometrov ponúkal dostatok priestoru.

Na Sormane sa ukázal Yates

Pred kopcom sa na čelo postavil tím Mitchelton-Scott, dal sa očakávať útok Simona Yatesa (:mts:). Ten aj prišiel na Sormane. Toto stúpanie nie je úplne rovnaké s extrémne strmým variantom na jesennom monumente. Brita, ktorý po časovke a horských etapách stratil možnosť bojovať o celkové víťazstvo, sa chceli chytiť Vincenzo Nibali (:bmt:) a Rafal Majka (BOH), no Simon si vytvoril menší náskok. Celkovo druhý Primož Roglič (:tjb:) bol opäť pasívny. Na nanešťastie pre Yatesa, skupina ho nepodcenila a bol dostihnutý. Ukazoval však, že opäť našiel správne nohy a v treťom týždni môže na početných stúpaniach prekvapiť.

Protiútok zasadili Miguel Ángel López (AST) a ihneď sa na neho nalepil Damiano Caruso (:bmt:), no skupina ostala pokope, bolo v nej 25 vrchárov, všetci favoriti a ružový dres. 35 km pred koncom na kľukatom klesaní zo Sormana mala skupina vrchárov náskok štyroch minút na dvojicu utečencov. Tímovú prevahu tam mali Bahrain Merida, Movistar a už aj Astana. Roglič bol opäť bez kolegov.

Na 16-kilometrovej rovine pozdĺž Comského jazera pred posledným kopcom bola dvojica Cattaneo – Cataldo odhodlaná ísť si po víťazstvo, nestrácali výrazný podiel z náskoku.

Roglič musel meniť bicykel

V skupine ružového dresu spadli Joe Dombrowski (:efd:), Iván Sosa (:ins:) a Chris Hamilton (:sun:). Všetci sa vrátili, no vážny mechanický problém musel riešiť Primož Roglič (:tjb:). Zobral si bicykel kolegu Tolhoeka (:tjb:) mal pred sebou 20-sekundovú medzeru na favoritov. Ešte pred poslednou prekážkou sa dokázal dotiahnuť na hlavných protivníkov, no na trati nechal mnoho síl.

Kopec Civiglio priniesol očakávané útoky Yatesa či Nibaliho, Carapaz s prehľadom

13 km pred koncom započali talianski lídri svoj výstup, ktorý ich delil od nesmierne cenného víťazstva. Stále si držali približne trojminútový rozdiel.

V hlavnej grupe ťahala početná formácia Movistaru. Ich úlohou bolo zneškodniť očakávané útoky. Prvý nástup predviedol Hugh Carthy (:efd:). Keďže tento mladý Brit je mimo prvej desiatky, bolo mu dovolené vzdialiť sa.

11 km pred cieľom zrýchlil Simon Yates (:mts:), Movistar taktiež nechal tomuto pokusu voľnosť. 26-ročný jazdec sa rýchlo spojil so svojím krajanom. Onedlho bol Carapaz (MOV) sám a špice sa chopil Pozzovivo (:bmt:). To v správny moment využil jeho líder Vincenzo Nibali (:bmt:). Taliana sa rýchlo chytil Carapaz a odpútali sa od Rogličovej skupiny.

Útok Nibaliho a Carpaza

Dvojica top-favoritov dostihla aj jazdcov pred nimi a keď sa zadní jazdci začali približovať, Nibali opäť zasadil silný útok. Ekvádorčan Carapaz opäť dokázal reagovať. Robotu vzadu odvádzal Mikel Landa (MOV), ktorý ďalšími pokusmi o nástup žmýkal Rogliča a ďalších. Skupina favoritov sa v posledných kilometroch stúpania roztrhala. Hlavnú stíhaciu partiu vytvorili López, Roglič Landa.

Po masívnej ofenzíve „Žraloka z Messiny“ sa únik dostal už len do minútovej straty. Okrem Carapaza sa pri ňom držal aj 24-ročný Carthy.

Skvelý zjazd Nibaliho, Roglič mal opäť smolu

Nibali začal svoju typickú činnosť – zjazd na vytvorenie si náskoku. Každú zatáčku bral na plný plyn. V jednej z nich sa Roglič dostal do zlej stopy a vyletel do zvodidiel. To ho spomalilo a musel sa zaradiť do skupiny za ním.

Smolný deň pre Slovinca

Medzitým Nibali predvádzal neskutočné zjazdárske divadlo. Využíval svoje dokonalé znalosti tohto stúpania a začal sa vzďaľovať ružovému dresu. Náskok na únik bol v predposlednom kilometri už len 30 sekúnd. Na poslednej rovinatej časti ho však CarapazYates Carthy dokázali dostihnúť, no všetci boli radi za náskok na Rogliča.

Cieľ

Aj keď to nebolo tak jasné, ako sa zdalo, dvojica Cattaneo Cataldo si to rozdala o etapový triumf. V šprinte dvojice bol rýchlejší jazdec Astany Dario Cataldo. Druhý bol Cattaneo a s rozdielom iba 11 sekúnd prišiel do cieľa Simon Yates a zobral si 4 bonusové sekundy. Za ním prišli v poradí: Carthy, Carapaz Nibali.

S rozdielom 38 sekúnd na víťaza finišovala skupina s Lópezom, Majkom Landom. So stratou 39 sekúnd na Nibaliho a Carapaza prišiel do cieľa Slovinec Roglič, ktorý musel limitovať svoje straty.

34-ročný Cataldo získal svoje prvé víťazstvo po 7 rokoch. Naposledy sa radoval na Vuelte v roku 2012. Dnes získal skvelé víťazstvo po bojovnom výkone v úniku, v ktorom na tom bol iba s 28-ročným kolegom sám. Ide o druhý triumf Astany na tomto Gire.

Celkové poradie

O čosi lepšie sa na posledný deň voľna pôjde Nibalimu Carapazovi. 25-ročný Ekvádorčan si dnes navýšil náskok na druhého Primoža Rogliča (:tjb:) a momentálne vyzerá veľmi dobre. Možno bola chyba, že mu včera favoriti dali až príliš veľa priestoru na vytvorenie výhody. Tá momentálne činí 47 sekúnd. Minútu za Rogličom je 34-ročný Nibali, ktorý má ešte pred sebou mnoho práce v treťom týždni.

So stratou viac ako dve minúty je na Gire zatiaľ sympaticky jazdiaci Poliak Majka. Do štyroch minút sa zmestili Landa Bauke Mollema (:tfr:), pozíciu si dnes vylepšil aj Simon Yates.

Na čele klasifikácie jazdcov do 25 rokov ostáva Rus Pavel Sivakov.

Posledné stúpanie:

Profil:

Výsledky 15. etapy:

1.Dario Cataldo (Ita)AST5:48:15
2.Mattia Cattaneo (Ita)Androni Giocattoli – Sidermec
3.Simon Yates (GBr):mts:0:00:11
4.Hugh Carthy (GBr):efd:
5.Richard Carapaz (Ecu)MOV
6.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:
7.Miguel Ángel López (Col)AST0:00:36
8.Rafal Majka (Pol)BOH
9.Domenico Pozzovivo (Ita):bmt:
10.Mikel Landa (Spa)MOV

Celkové poradie:

1.Richard Carapaz (Ecu)MOV64:24:00
2.Primož Roglič (Slo):tjb:0:00:47
3.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:0:01:47
4.Rafal Majka (Pol)BOH0:02:35
5.Mikel Landa (Spa)MOV0:03:15
6.Bauke Mollema (Ned):tfr:0:03:38
7.Jan Polanc (Slo):uae:0:04:12
8.Simon Yates (GBr):mts:0:05:24
9.Pavel Sivakov (Rus):ins:0:05:48
10.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:05:55

Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár