Giro d’Italia: Ružový dres mení majiteľa, Carapaz skvele zaútočil

Giro d'Italia 2019

zdroj: twitter.com/giroditalia

Štrnásta etapa pretekov Giro d’Italia sa pridala k trendu krátkych, no intenzívnych etáp, ktoré môžeme na posledných Grand Tours vidieť. Druhá alpská skúška pretekov mala dĺžku 130 kilometrov a obsahovala rovno päť kategorizovaných stúpaní. Najťažším bol kopec Colle San Carlo (10,3 km; 9,8%), pred cieľom sa cesta zdvihla až k lyžiarskemu stredisku Courmayeur (8 km; 2,6%), ktoré leží pod masívom Mont Blanc.

Ciccone opäť ovládal prémie

Prvé tri kopce boli dobrým zdrojom bodov pre Giulia Cicconeho (:tfr:), ktorý vedie vrchársku súťaž a neohrozene v tom pokračuje aj po dnešnej etape. Spolu s ním sa po druhom kopcom na čele ustálili Hugh Carthy (:efd:), Andrey Amador (MOV), Fausto Masnada (Androni), Mattia Cattaneo (Androni), Lucas Hamilton (:mts:), Iván Sosa (:ins:) a Christopher Juul-Jensen (:mts:), Ion Izagirre (AST), Tony Gallopin (:alm:) a Damiano Caruso (:bmt:).

Pred Colle San Carlo bol rozdiel úniku a okliešteného pelotónu vrchárov minútový. Tempo nasadil tím Bahrain-Merida to už bolo príliš pre priebežne vedúceho Jana Polanca (:uae:). Slovinec vedel, že dnes sa skončí jeho dobrodružstvo v ružovom drese. Tím Vincenza Nibaliho (:bmt:) taktiež úspešne odpálil domestikov Primoža Rogliča (:tjb:). V strmých častiach 15% Talian zaútočil, no Slovinec to všetko bez problémov postrážil a skupina vrchárov sa ešte raz zjednotila.

Najlepšie nevyzeral Bauke Mollema (:tfr:) a tiež bral dnes stratu. Isté nohy na favoritov na kopci nemal ani Simon Yates, no dnes to bolo oveľa lepšie ako včera.

O atak sa pokúsil aj López, ktorý stratil v skupine kolegov a musel sa spoliehať sám na seba. Aktivita Bahrainu prinášala ďalšie straty, jazdci z úniku CicconeSosa Masnada už nedokázali držať za sebou borcov, ktorí naplno bojovali o celkové poradie.

Na najťažšom kopci bitka favoritov, Roglič a Nibali sú veľmi vyrovnaní

Damiano Caruso prinášal pre svojho lídra výbornú pomoc, pred vrcholom sa na špici utvorila skupina, v ktorej sa nachádzali Roglič, Nibali, Richard Carapaz (MOV), Rafal Majka (BOH), Mikel Landa (MOV), López, Joe Dombrowski (:efd:) a držal sa aj Ciccone. Po včerajších výborných výkonoch dnes už nestíhali Ilnur Zakarin (:kat:) a Bauke Mollema (:tfr:). V skupine za nimi bol aj najlepší mladý jazdec Pavel Sivakov (:ins:).

Ako prvý z Movistaru nastúpil Carapaz 2 km pred vrcholom a za ním sa vyselektovala skupina Nibali, López, Roglič Landa. Ekvádorčan využil zloženie grupy, keďže Nibali s Rogličom už niekoľko etáp takticky nespolupracujú. Z pohľadu GC bol Carapaz nebezpečnejší pre Nibaliho.

Stálym tempom sa do top-skupiny pridal Poliak Majka a blízko bol aj Američan Dombrowski, ktorý zažíva výborné dni. Neskôr sa približoval aj Yates. Tesne pred vrcholom sa snažil o odtrhnutie Nibali. Jeho najväčší protivníci však vedeli spoľahlivo reagovať.

Carapaz si vypracoval pred klesaním 30-sekundový náskok. Stíhala ho 5-členná skupina. Svoje skvelé zjazdárske schopnosti chcel využiť Nibali. Roglič, Majka Landa však nemali veľké problémy. Chyby sa vyskytovali v jazde Kolumbijčana Lópeza. Pred záverečnou falošnou rovinkou a menším kopcom sa to zjednotilo. Za nimi ich prenasledovala dvojica Yates – Dombrowski.

Záver

Carapaz sa bleskovo posúval vo virtuálnej klasifikácii. Slovinec Roglič na miernom klesaní pracoval. 7 km pred koncom sa do skupiny pridali Yates Dombrowski, neskôr aj Sivakov a dobré správy prišli pre Nibaliho v podobe Carusa. Tí chceli mazať čas lídra etapy Carapaza, ktorý si vypracoval veľmi slušný náskok a výrazne polepšil si aj v celkovom poradí.

3 km pred cieľom sa nikomu zo skupiny nepodarilo oddeliť, hluchú chvíľu favoritov využil Simon Yates. Toho nikto nestíhal, keďže Brit je prakticky mimo súboja o pódium. V stíhačke sa prakticky nepracovalo. Carapaz si jasne išiel po etapový vavrín a ani s istým triumfom nepoľavil, keďže sa mohol dostať do ružového dresu.

25-ročný Richard Carapaz (MOV) získal druhé víťazstvo v 102. edícii Giro d’Italia útokom 28 km pred páskou. V cieli mal náskok 1:32 na prebudeného Yatesa, pre ktorého je tento výsledok dobrou správou ďalších etáp. Skupina favoritov došla s mankom 1:54, tretie miesto tak bral Nibali.

Celkové poradie

Bahrain chcel dostať do ružového dresu Rogliča, keďže v ďalších etapách by jeho tím mal podľa nepísaných pravidiel pracovať v pelotóne a vynakladať väčšie množstvo síl. Nestalo sa tak a Richard Carapaz sa dostáva na čelo celkovej klasifikácie. V cieli bral 10-sekundový bonus, druhý je Roglič a to iba o sedem sekúnd.

Nibali je tretí s mankom 1:47, štvrtý je Majka s viac ako dvomi minútami. Mollema sa udržal v top-10 na šiestej priečke, na deviate miesto sa dostal Yates. Spolu s Lópezom však strácajú viac ako päť minút. Včerajšia etapa sa podpísala na Zakarinovi, ktorý vypadol z elitnej desiatky.

Colle San Carlo

Profil:

Výsledky 14. etapy:

1.Richard Carapaz (Ecu)MOV4:02:23
2.Simon Yates (GBr):mts:0:01:32
3.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:0:01:20
4.Rafal Majka (Pol)BOH
5.Mikel Landa (Spa)MOV
6.Miguel Angel Lopez (Col)AST
Pavel Sivakov (Rus):ins:
8.Primoz Roglic (Slo):tjb:
9.Joe Dombrowski (USA):efd:
Damiano Caruso (Ita):bmt:0:02:01

Celkové poradie:

1.Richard Carapaz (Ecu)MOV58:35:34
2.Primož Roglič (Slo):tjb:0:00:07
3.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:0:01:47
4.Rafal Majka (Pol)BOH0:02:10
5.Mikel Landa (Spa)MOV0:02:50
6.Bauke Mollema (Ned):tfr:0:02:58
7.Jan Polanc (Slo):uae:0:03:29
8.Pavel Sivakov (Rus):ins:0:04:55
9.Simon Yates (GBr):mts:0:05:28
10.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:05:30

Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár