Giro d’Italia začne na Sicílii. Prológ, šprint a výstup na Etnu

Giro d'Italia 2020
Simon Yates Giro d'Italia

zdroj: twitter.com/VeloUK

Pozmenená trasa Giro d’Italia sa začína formovať. Organizátor RCS Sport na čele s Maurom Vegnim museli po odstúpení Maďarska z prvých etáp improvizovať. Grande Partenza, čiže „Veľký štart“ Giro d’Italia sa uskutoční na Sicílii. Začína sa 3. októbra a na talianskom ostrove sa budú konať štyri etapy.

V sobotu sa uskutoční prvá etapa. Bude to individuálna časovka na 15 kilometrov, ktorá sa bude konať v okolí katedrály Monreale, ktorá je zapísaná do zoznamu UNESCO. Hostiť ju bude hlavné sicílske mesto Palermo.

4. októbra má prísť prvá šanca pre šprintérov. Štart v meste Alcamo a cieľ na monumentálnom mieste – Agrigento. Jeho údolie s chrámami je taktiež v zozname svetového dedičstva UNESCO. Etapa bude mať 150 kilometrov, prevažne roviny.

Mapa etáp na Sicílii:

Grande Partenza Giro d'Italia 2020
zdroj: twitter.com/cyclinside

Tretia etapa bude prvou s finišom na stúpaní. Víťaz Giro d’Italia 2020 vzíde z jazdcov, ktorí skončia na predných pozíciách v horskej etape s výstupom na sopku Etnu, na časť Piano Provenzana v nadmorskej výške 1810 metrov. Naposledy sa Etna objavili na edícii 2018, kedy si ju podmanil tím Mitchelton – Scott s neskorším hlavným mužom Simonom Yatesom, ktorý však svoje talianske úsilie neokorenil celkovým triumfom. Giro vtedy vyhral Chris Froome.

V utorok, 6. októbra, sa začne posledná sicílska etapa. Pôjde o deň dlhý približne 145 km, v ktorom sa bude pretekať po Sicílskych Apeninách. Štvrtý deň sa odohrá na na severovýchode ostrova, finišovať sa bude vo Villafranca Tirrena, hneď blížko Messinskej úžiny. Domovskú atmosféru pocíti miestny rodák Vincenzo Nibali (:tfr:), ktorý ohlásil útok na svoj tretí ružový dres v kariére. Etapa by sa mala podobať na tie z roku 2017, kedy víťazili výbušní vrchári a klasikári v hromadnom dojazde.

Zvyšok Giro d’Italia zatiaľ čaká na odkrytie

Po odchode zo Sicílie sa bude pokračovať na Apeninskom polostrove. 7. októbra sa pôjde po Kalábrii. O pár dní budú oznámené ďalšie plány organizátorov. Očakáva sa ďalšia zastávka na juhu Talianska, pokračovanie do strednej časti Apenín a etapy popri Jadranskom mori smerujúce na sever. Neskôr by sa v druhej časti mali odohrať najväčšie súboje o víťazstvo – ružový dres – v náročných alpských etapách.

Svoju účasť na Giro d’Italia potvrdil Peter Sagan (BOH). Ten by mal dostať šancu hneď v druhom dni Gira, jeho špecializácii vyhovuje aj popis štvrtej etapy na Sicílii. Podobné, klasikárske etapy má talianska Grand Tour v itinerári často.

V pôvodnom pláne boli na programe tri časovky, takže dá sa predpokladať výskyt dvoch dlhších v druhom a treťom týždni. Taliansko bolo v prvej fáze epidémie Covid-19 najviac postihnutou krajinou, preto usporiadatelia musia viesť náročné rokovania s obcami, aby cez ne mohli prechádzať etapy. V pláne sú aj výrazné opatrenia očakávajúce sa od samotných tímov, zástupcov médií a najmä fanúšikov.

 

Zdroj: eurosport.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár