Gooikse Pijl: Sagan pokryl útoky, potom rozbehol šprint a pripravil Ackermannovi víťazstvo

zdroj: twitter.com/CyclingTodayEn

Dnes sa konala 16. edícia pretekov Gooikse Pijl. Ide o menšie preteky kategórie 1.1, no tento rok sa im dostalo účasti veľkých mien. V belgickom meste Gooik viacerí favoriti pred majstrovstvami sveta poslednýkrát absolvovali pretekársku záťaž. Išlo aj o Petra Sagana (BOH), ktorý na poslednú prípravu využil aj včerajší závod Primus Classic.

„Gooiksky šíp“ mal 198,1 kilometra a skladal sa z ôsmich kôl. V nich sa nachádzali tri krátke stúpanie a dvojkilometrová pasáž s kockami.

Na začiatku sa vytvorila 15-členná úniková skupina. Tá nedostala mnoho priestoru od pelotónu. Vpredu boli napríklad Leezer (:tjb:), Schwarzmann (BOH) a budúci člen Bory Schelling (SEG Racing). Po dolapení pôvodného pokusu v strede pretekov to skúsili nové tváre, no aj ich dobrodružstvo skončilo ďaleko pred cieľom. Všetko kontrolovali Bora – hansgrohe aj tím CCC, ktorý tu mal Grega Van Avermaeta (:ccc:).

Všetko sa tak malo rozhodnúť v posledných dvoch kolách. 22 km pred koncom na trati pršalo a opäť sa chcela vyselektovať od veľkého pelotónu nová skupina. Boli v nej Lasse Norman Hansen (Corendon – Circus), Gijs Van Hoecke (:ccc:) alebo Pascal Eenkhoorn (:tjb:). Pri vstupe do posledného kola mali minútový náskok, no za nimi sa rútil organizovaný pelotón.

Keď sa zdalo, že únik to nikam nedotiahne, na kopci útočil Greg Van Avermaet a toho pokryl Peter Sagan. Najsilnejší borci na pretekoch nastupovali v spoločnosti Piotra Havika (BEAT Cycling Club) a Amunda Grøndahla Jansena (:tjb:). Veľká hlavná skupina im však nedala dýchať, skorých útočníkov ešte chytila 4 km pred koncom. Sagan sa skôr sústredil na zneutralizovanie situácie a vynútenie hromadnej koncovky.

Pascal Ackermann
zdroj: twitter.com/sportwereld_be

Nastal hromadný šprint, v ktorom zvíťazil Pascal Ackermann (BOH). Jeho pomocníci mali vďaka Saganovmu útoku o robotu menej, nemuseli ťahať. To mali na starosti iné tímy, no ich šprintérske obsadenie nedosahovalo kvality Nemca. V posledných metroch mu šprint rozbehol samotný Sagan, ktorý ho dostal do pozície a z nej sa jeden z najlepších špurtérov v sezóne nemohol zmýliť. Zvíťazil pred majstrom Európy do 23 rokov Albertom Dainesen (SEG Racing), ktorý potvrdil, že je pripravený na ďalší rok vo World Tour tíme Sunweb. Tretie miesto bral Timothy Dupont (Wanty – Gobert).

Sagan napokon finišoval v čelnom balíku na na 25. mieste, keď najväčší výkon musel podať tesne pred vyústením pretekov.

25-ročný Ackermann už včera ukázal veľmi dobré nohy pri druhom mieste na Primus Classic, keď vyhral šprint balíku. Získal 12. víťazstvo v sezóne, medzi ktorými sú 2 etapy na Gire, po jednej v Poľsku, Nemecku alebo Slovinsku. Okrem toho získal bodovačku na Giro d’Italia, jednodňovky GP de Fourmies, Eschborn-Frankfurt alebo Bredene Koksijde.

Vyjadrenie Ackermanna:

„Bol to veľmi rýchly a nervózny závod s veľkým počtom únikov a útokov hneď od začiatku. Ale opäť každý jazdec Bora – hansgrohe odviedol skvelú prácu a dokázali sme kontrolovať preteky. Brejky sme si nechávali pod dohľadom a reagovali sme na nástupy, najmä v posledných kilometroch.“

„Excelentná robota sa zavŕšila perfektným rozbehom od Rüdigera Seliga a Petra Sagana. Chcel by som sa poďakovať každému za ich výkon, toto víťazstvo je výsledkom tímovej spolupráce. Včera nám to tesne ušlo, ale dnes sme to dokázali.“

Záznam z cieľovej čiary:

Výsledky Gooikse Pijl:

1.Pascal Ackermann (Ger)BOH4:21:20
2.Alberto Dainese (Ita)SEG Racing Academy
3.Timothy Dupont (Bel)Wanty-Gobert Cycling Team
4.Riccardo Minali (Ita)Israel Cycling Academy
5.Arvid de Kleijn (Ned)Metec – TKH Continental Cyclingteam p/b Mantel
6.Herman Dahl (Nor)Joker Fuel of Norway
7.Joeri Stallaert (Bel)Corendon – Circus
8.Jordi Warlop (Bel)Sport Vlaanderen – Baloise
9.Piet Allegaert (Bel)Sport Vlaanderen – Baloise
10.Roy Jans (Bel)Corendon – Circus

 

Zdroj: wielerflits

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár