GP Cycliste de Montréal: Michael Matthews získal kanadské double

zdroj: twitter.com/GPCQM

Po pretekoch v Québecu sa pelotón premiestnil do kanadského Montréalu. Pre mnohých závodníkov ide o dobrú prípravu na svetový šampionát, to v posledných rokoch ukázal Peter Sagan. Druhá severoamerická jednorazovka z kategórie World Tour mala 195,2 kilometra. Išlo sa po okruhu v druhom najväčšom meste v Kanade. V ňom sa nachádzala štvorica stúpaní. Najťažším bolo Côte Camillien-Houde s dľžkou 1,8 km a priemerným sklonom 8%. Celkovo sa prešlo 16 kôl.

Deviaty ročník pretekov sa začal pozvoľna. Únik vytvorili jazdci Brit Owein Doull (:sky:) a trojica domácich pretekárov Hugo Houle (AST), Nigel Ellsay (Rally), Charles-Etienne Chretien a Adam Roberge z kanadského národného tímu. Ich pokus však vydržal iba do predposledného kola. Približne 40 km pred koncom sa začalo útočiť. Najprv začal Tim Wellens (:lts:), no nebol to úspešný pokus. To vyprovokovalo ďalších jazdcov, hlavne Mateja Mohoriča (:bmt:), ktorý sa od Wellensa odpútal v klesaní. Na čele sa vytvorila skupina, kde boli Matej Mohorič, Gregor Mühlberger (BOH) a Jan Polanc (:uae:). Trojica si vytvorila polminútový náskok, no najviac ťahal slovinský šampión Mohorič. V pelotóne ich stíhal iba tím Sunweb, nikto im nechcel pomáhať kvôli Michaelovi Matthewsovi (:sun:), ktorý by bol najlepším šprintérom v hromadnej koncovke. Potom sa na čele objavili celky Katusha-Alpecin alebo Lotto Soudal.

Po dostihnutí Mohoričovej skupiny zaútočil z hlavnej skupiny James Knox (:qst:) a nasledoval ho Tim Wellens a Jakob Fuglsang (AST). Za nimi boli hlavní favoriti na titul ako Greg Van Avermaet (:bmc:), Sonny Colbrelli (:bmt:) alebo Michael Matthews (:sun:) s odstupom 20 sekúnd. Na čele začali pracovať celky Sunweb a aj Bahrain-Merida, kde skvelú robotu odviedol Mohorič. 3 km pred cieľom sa o posledný útok pokúsil ešte Benoît Cosnefroy (:alm:), no všetko sa schyľovalo k hromadnému dojazdu. Boli tam všetci rýchli jazdci ak Matthews, Colbrelli, Van Avermaet alebo Jasper Stuyven (:tfr:).

V poslednom kilometri začal ako prvý šprintovať Michael Valgren (AST). Za ním boli zoradení všetci hlavní šprintéri. Matthews ostával pokojný, nastúpil až po značke 300 metrov. Špurtovať začal aj Sonny Colbrelli a na chvíľu to vyzeralo, že Talianovi by sa podarilo vyhrať. Napokon však v poslednej stovke metrov dokázal ešte zrýchliť a Austrálčan mohol oslavovať druhé víťazstvo v Kanade. 27-ročný Matthews je iba druhým jazdcom, ktorý dokázal vyhrať oba závody v krajine javorového listu v jednej sezóne. Predtým sa to podarilo iba jeho krajanovi Simovoi Gerransovi v roku 2014. Druhý skončil Colbrelli a ďalšie z mnohých kanadských pódií získal Belgičan Greg Van Avermaet (:bmc:). Ten bol v Quebecu v piatok druhý.

Záverečný šprint:

Profil:

zdroj: procyclingstats

Konečné poradie:

1.Michael Matthews (Aus):sun:05:19:27
2.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:
3.Greg Van Avermaet (Bel):bmc:
4.Oliver Naesen (Bel):alm:
5.Timo Roosen (Ned):lot:
6.Rui Costa (Por):uae:
7.Diego Ulissi (Ita):uae:
8.Michael Valgren (Den)AST
9.Patrick Konrad (Aut)BOH
10.Edvald Boasson Hagen (Nor):ddd:

zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár