Gran Trittico Lombardo: Gorka Izagirre v daždi ovládol tri klasiky v jednej

Gorka Izagirre (AST) vyhral upršané preteky Gran Trittico Lombardo. Druhý skončil v ťažkých podmienkach jeho tímový kolega Alex Aranburu (AST), ktorý vyhral šprint stíhacej skupiny. Tá prišla 27 sekúnd po víťaznom Španielovi.

Talianske jesenné preteky Coppa Bernocchi, Coppa Agostoni a Tre Valli Varesine sa tento rok nemohli kvôli tesnému kalendáru konať jednotlivo. Organizátor RCS Sport sa rozhodol ich spojiť do jednej jednorazovky – Gran Trittico Lombardo – s koncovými okruhmi poslednej zmienenej klasiky. Išlo o preteky druhej najvyššej kategórie, čiže Pro. V Lombardii na severe Talianska sa dnes prešlo bezmála 200 kilometrov. Finišovalo sa vo Varese po piatich kopcovitých okruhoch.

Aj keď pôvodne mala preteky vysielať televízia, hustý dážď dnes nedovolil helikoptére zaznamenávať preteky a preto sme sa ako diváci zmohli len na statické zábery z cieľa a niekoľko minút prenosu z vrtuľníku. Fanúšikov popri trati bolo minimum, jednak kvôli bezpečnostným opatreniam, ale aj kvôli dažďu.

V predposlednom kole bolo po skorom úniku dňa. Hlavná skupina sa zriedila na približne 30 jazdcov. Hlavnú selekciu vynútil tím Trek-Segafredo s Gianlucom Brambillom (:tfr:), ktorý to raz skúsil aj samostatne, ale neuspel. Napokon pracoval pre lídra Vincenza Nibaliho (:tfr:). V poslednom kole dlhom 13 km bolo vpredu už len 11 jazdcov, medzi nimi aj Van Avermaet (:ccc:), Kwiatkowski (:ccc:) či duo Astany Aranburu (AST) a G. Izagirre (AST).

Posledný menovaný Španiel si približne 5 km pred koncom vybral správny moment na útok. Baskický jazdec, zvyknutý na ťažké podmienky, silným tempom nedal nikomu šancu a prišiel si po víťazstvo s náskokom 27 sekúnd. Druhý skončil v šprinte elitnej skupiny jeho kolega Aranburu, tretie miesto bral Greg Van Avermaet (:ccc:).

Gorka Izagirre
Gorka Izagirre oslavuje víťazstvo | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Gorka Izagirre:

„Bol to upršaný deň, ale boli to krásne preteky. Bol to náročný závod, rovnako aj posledné kolo. Boli sme v malej skupine a podarilo sa mi vytvoriť odstup. Potom som sa vedel udržať. Sme šťastní, lebo sme dobre spolupracovali. Felline a Boaro odviedli slušnú robotu. Lutsenko spadol dosť skoro, ale potom to išlo dobre. Darí sa nám a sme spokojní s výsledkom,“ cituje víťaza Cyclingnews.

Gorka Izagirre vo veku 32 rokov získava 9. profesionálne víťazstvo v kariére. Na konte má ešte napríklad etapový vavrín z Giro d’Italia 2017 alebo celkové poradie na Tour de La Provence 2019. So svojím bratom Ionom je dôležitou súčasťou tímu, keďže okrem účasti v únikoch dokáže pomáhať svojim vrchárskym lídrom.

Profil Gran Trittico Lombardo:

profil gran-trittico-lombardo
zdroj: la-flamme-rouge.com

Videosumár pretekov:

Výsledky Gran Trittico Lombardo:

1.Gorka Izagirre Insausti (Spa)AST4:41:02
2.Alex Aranburu Deba (Spa)AST+ 27
3.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:+ 27
4.Michal Kwiatkowski (Pol):ins:+ 27
5.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:+ 27
6.Jan Polanc (Slo):uae:+ 27
7.Nicola Bagioli (Ita)Androni Giocattoli-Sidermec+ 27
8.Louis Vervaeke (Bel)Alpecin-Fenix+ 28
9.Alessandro De Marchi (Ita):ccc:+ 30
10.Jhonnatan Narvaez (Equ):ins:+ 1:01

 

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár