Guillaume Martin – Filozof píše hry, je druhý na Tour de France

Tour de France 2021
Guillaume Martin

zdroj: © A.S.O./Alex Broadway

Guillaume Martin (COF) sa momentálne nachádza na druhom mieste celkového poradia Tour de France 2021. Na vedúceho Tadeja Pogačara stráca 4:04 min.

Posledná francúzska nádej v celkovom poradí vnáša do pelotónu svoje netradičné zázemie. Popri cyklistickej kariére študoval na univerzite filozofiu.

Jeho mama učila divadlo, otec trénoval bojové umenia. Počas toho, ako sa teraz 28-ročný Martin predstavoval na etapách Tour de France 2018, napísal svoju vlastnú divadelnú hru. Pojednávala o jednom z najslávnejších mysliteľov Platónovi. „Chcel som napísať hru, ktorá by nebola nudná, ale vtipná a zároveň premyslená. Jej základom bola filozofia. Začal som so životom Platóna, gréckeho filozofa, niečo som napísal a bola z toho celkom vtipná hra rozprávajúca o filozofie z vtipnejšej stránky,“ hovorí Martin pre magazín Procycling.

„Bolo to o dvoch častiach osobnosti Platóna. Jednak je to veľký mysliteľ, známy v Aténach, ale povedal som, že niekde v hĺbke duši mu niečo chýba. Chýbala mu zábava, šport. Kritizuje tam množstvo umelcov a ja hovorím, že možno je to preto, že chce byť umelcom,“ vysvetľuje rodák z Paríža, ktorý vyrastal v švajčiarskych Alpách.

Cyklistika a filozofia?

Martin má titul „Master“, čo je vo francúzsku titul udeľovaný za ukončenie vysokej školy druhého stupňa. V našich končinách je ekvivalentný magisterskému titulu. Titul má z Univerzity Paříž X, vo francúzštine Université Paris-Nanterre.

„Mal som filozofiu a študovanie rád. Mal som naozaj dobré vyučujúceho filozofie, keď som mal 19 rokov, dodal mi silu pokračovať aj na vysokej škole,“ pokračuje Martin. „Šport a filozofia sú dve úplne rozdielne veci, nechcel som ich prepojiť. Ale keď som začal štúdium na vysokej škole, začal som sa na šport pozerať zo stránky filozofie. Mal som rád myšlienky Nietzscheho, keďže si myslím, že hovorili aj o športovcoch. Chcel som to všetko prepojiť.“

Jeho kniha „Sokrates na bicykli“ vyšla v roku 2019 a stretla sa s uznaním v literárnych kruhoch. Guillaume Martin bol pozývaný do literárnych relácii vo francúzskych rádiách i televíziách.

„Keď píšem, chcem byť posudzovaný ako spisovateľ. Keď pretekám, chcem byť porovnávaný na základe mojich výkonov,“ hovorí najlepší vrchár Vuelty 2020 podľa Velonews„Napísanie knihy bola moja odpoveď na to, že som bol považovaný za intelektuála pelotónu.“ 

Guillaume Martin, veľká francúzska nádej

Martin je druhý v celkovom poradí. Po vypadnutí Juliana Alaphilippa z hry o celkové poradie vyzerá je najlepší domáci jazdec. Na Tour prišiel s cieľom vyhrať etapu, no okolnosti zariadili, že v úniku v 14. etape mu celok UAE daroval veľký náskok. Do sobotňajšej etapy vstupoval ako deviaty v celkovom poradí so stratou deviatich minút. Teraz má manko už len 4:06 min.

„Videl som príležitosť na stúpaní v strede etapy, tak som skočil do úniku,“ objasňuje jazdec Cofidisu pre L’Équipe. „V úniku som minul množstvo síl, ale dúfam, že do pyrenejskej etapy v nedeľu sa zotavím.“

© Cofidis

Martin je skvelým vrchárom a po korona-prestávke predvádza najlepšie výkony kariéry. Vlani bol tretí na Critérium du Dauphiné a jednorazovke na Mont Ventoux. Vlani na Tour skončil v drese Cofidisu na 11. mieste. Prišiel na Vueltu s cieľom vyhrať etapu, čo sa nepodarilo. Za aktivitu na horských prémiách si však zo španielskej Grand Tour odniesol modrý dres pre najlepšieho vrchára.

V celkových poradiach sa pohybuje stabilne do 15. miesta, na majstrovstvách sveta v Imole bolo dokonca 13., keď výrazne pomohol víťazovi Julianovi Alaphilippovi. V tejto sezóne má na konte jedno víťazstvo, z vrchárskej jednodňovky Alpes-Maritimes.

V poslednom týždni milovanej Tour ho čaká úloha udržať sa na pódiu. Po nedeli ostávajú do konca dve vrchárske etapy, kde bude musieť získať čo najväčší náskok. Časovka v 20. pretekárskom dni nie je totiž jeho obľúbenou disciplínou.

Guillaume Martin dostal šancu dokázať, že nálepka intelektuála pelotónu mu síce patrí, ale je omnoho viac.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár