Jai Hindley vyhral austrálske preteky Herald Sun Tour

Preteky Jayco Herald Sun Tour v okolí austrálskeho Melbourne sa stali korisťou pre domácich jazdcov. Päťetapový závod kategórie 2.1 otestoval rýchle nohy šprintérov, ale aj vytrvalosť vrchárov.

1. etapa | Nagambie  –  Shepparton | 120 km

V prvej etape zvíťazil talentovaný šprintér Alberto Dainese (:sun:), úradujúci majster Európy do 23 rokov. Sunweb urobil zjavne dobre s angažovaním Taliana, ten sa im odmenil triumfom hneď skoro v sezóne. Ide o druhý triumf Daineseho, víťazstvo si odniesol aj z Czech Tour minulý rok. Druhý finišoval ďalší mladík, 21-ročný Kaden Groves (:mts:). Tretie miesto v rýchlej koncovke bral Moreno Hofland (:efd:).

2. etapa | Beechworth – Falls Creek | 117,6 km

zdroj: twitter.com/TeamSunweb

Už druhá etapa priniesla tvrdý boj v celkovom poradí. Cieľ prišiel po vyše dvadsaťkilometrovom stúpaní s piatimi percentami Falls Creek. S narastajúcou výškou prišla selekcia skupiny vrchárov, v ktorej sa do posledných metrov pokope dostali len Jai Hindley (:sun:), Damien Howson (:mts:) a prekvapenie v podobe mladíka Sebastiana Berwicka (St. George). Najväčšiu dynamiku na páske mal prvý menovaný a ako ďalší jazdec Sunwebu sa obliekol do líderského dresu.

Favorit pred pretekmi Simon Yates (:mts:) na kopci nestíhal s tempom ostatných a stratil niekoľko minút. Víťaz Vuelty sa pripravuje na Giro d’Italia, kde si bude chcieť načasovať formu a preto sa v štáte Victoria nepredstavil v najlepšej kondícii.

3. etapa | Bright – Wangaratta | 178,1 km

Kaden Groves (:mts:) si napravil chuť, keď vyhral hromadný dojazd v rovinatej tretej etape. Daineseho poslal na druhé miesto. Mikhel Räim (:isn:) finišoval tretí. Austrálsky víťaz sa spoľahol na dlhý špurt a preukázal najväčšiu absolútnu rýchlosť, vo veku 21 rokov získal štvrté profesionálne víťazstvo a domácim majiteľom Mitchelton-Scott dal možnosť na radosť, keď im dokázal, že prestup z mládežníckého tímu SEG Racing bol pre neho správny krok.

4. etapa | Mansfield – Mount Buller | 106,6 km

Jai Hindley

 

Štvrtá etapa ako by kopírovala tú druhú. Na konci 15-kilometrového stúpania sa opäť radoval Jai Hindley (:sun:), ktorý si poistil post vedúceho muža závodu. Druhý Sebastian Bawerick (St. George) ukázal, že ako jazdec kontinentálneho tímu má ambície na rýchly postup v cyklistickom rebríčku. Ako jediný sa dokázal držať Hindleyho, s odstupom deviatich sekúnd za nimi finišoval Jay Vine (Nero Continental). Títo jazdci si poradili aj s borcami z World Tour tímov a dostali sa do hľadáčiku veľkých celkov. Dôležitý čas aj možnosť bojovať o celkové víťazstvo stratil na stúpaní Damien Howson (:mts:).

5. etapa | Melbourne – Melbourne | 89,1 km

zdroj: twitter.com/VillageCycliste

Jednoduchá posledná etapa sa stala pôdou pre druhé víťazstvo Kadena Grovsa (:mts:). Prosperujúci talent ťažil z práce kolegu Diona Smitha (:mts:). Tretí bol Moreno Hofland (:efd:). Záverečný šprint jednoznačne opanoval tím Mitchelton-Scott, ktorý si pripísal druhé víťazstvo na domácich dôležitých pretekoch.

Celkové poradie

Jai Hindley vo veku 23 rokov nedal nikomu na vrchárskych dojazdoch šancu a priamo si prišiel po celkové víťazstvo na Jayco Herald Sun Tour 2020. Austrálčana si môžeme pamätať z pódiového umiestnenia v GC na Okolo Poľska, tentokrát už víťazil. Podľa jeho slov ide o najväčšie víťazstvo jeho kariéry.

„Po cieli mi dosť odľahlo, získal som víťazstvo a odvďačil som sa spolujazdcom za ťažkú robotu, ktorú pre mňa robili tento týždeň. Je to úžasné, mať meno na trofeji, kde sú dosť veľké mená cyklistiky. Pre mňa je to obrovské víťazstvo. Určite je to najväčšie víťazstvo mojej kariéry, som nadšený, že som ho mohol získať,“ povedal Hindley po poslednej etape.

Objav týchto pretekov Berwick bral so 17-sekundovým mankom druhé miesto, Damien Howson (:mts:) uzavrel pódium so stratou 36 sekúnd.

1.Jai Hindley (Aus):sun:14:50:23
2.Sebastian Berwick (Aus)St George Continental0:00:17
3.Damien Howson (Aus):mts:0:00:36
4.Neilson Powless (USA):efd:0:01:00
5.Jay Vine (Aus)Nero Continental0:01:28
6.Jesse Ewart (Aus)Team Sapura Cycling0:01:32
7.Michael Storer (Aus):sun:0:01:59
8.Thomas Lebas (Fra)Kinan0:02:02
9.Rudy Porter (Aus)Kordamentha Australia0:02:41
10.James Oram (NZl) Black Spoke Pro0:02:50

Bodovaciu súťaž vyhral Benjamin Hill (Team BridgeLane) vďaka pravidelným účastiam v únikoch a bodovaniu na prémiách. Hindley potvrdil post najlepšieho vrchára na pretekoch ziskom vrchárskej klasifikácie.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár