Jarné a letné oblečenie na bicykel od Nalini

Nalini - procycling jar leto kolekcia

zdroj: procycling.com

Vždy je dobré vedieť, aké oblečenie na bicykel potrebujete, ak sa chystáte využiť tento dopravný prostriedok. Či už začínate jazdiť do práce, rozvíjate svoju vášeň pre cestnú cyklistiku alebo sa chystáte na seriózny tréning. Aj keď je ľahké cyklistické oblečenie z materiálu Lycra pohodlné a praktické na nosenie, samotné nie vždy poskytuje ideálnu izoláciu a ochranu pred vetrom a dažďom a v chladnejšom jarnom počasí. Na trhu je však dostatok rôznych materiálov a druhov oblečenia, vďaka ktorým budete v pohodlí aj počas dlhých hodín v sedle a budete sa tak môcť sústrediť iba na jazdu.

Jarné a letné oblečenie na bicykel

Vrstvenie

Namiesto toho, aby ste si navliekli na seba jednu hrubú vrstvu, vždy je vhodnejšie obliecť si viacero tenších. V prípade, že vám bude teplo, dáte dole jednu vrstvu. V prípade chladu naopak jednu prihodíte. Na tento fakt je dobré myslieť počas celého roka. Aj v lete vedia byť totiž večery chladné a to posledné, čo potrebujete, je prísť domov z výjazdu premrznutý.

Nalini dresy / vrstvenie procycling

Základná vrstva

Základná vrstva slúži na reguláciu telesnej teploty a odvádzanie vlhkosti. V závislosti na počasí zvoľte základnú vrstvu, aby ste počas jazdy vytvorili ideálnu mikroklímu. Či už potrebujeme ochladiť alebo udržať optimálnu telesnú teplotu. Termoregulačný elastický materiál, z ktorého bývajú nátelníky vyrobené, odvádza vlhkosť od tela a umožňuje rýchle odparovanie. Letné tielka a základné vrstvy do teplého počasia sú vybavené veľmi ľahkým sieťovým materiálom, ktorý odvádza vlhkosť od tela a umožňuje rýchle odparovanie. Sieťové ventilačné kanály prenášajú teplo preč z tela, aby vás ochladili.

Cyklistický dres – Stredná vrstva

Stredná vrstva slúži na zaizolovanie pred chladom. Slúži však aj na preberanie vlhkosti zo základnej vrstvy a jej následné odvádzanie smerom von od tela. Na jar tútu funkciu môže tvoriť iba cyklistický dres. Dres na cyklistiku často obsahuje panely strihu z rôznych druhov látok. Elastickú látku môžu dopĺňať prímesy merino vlny pre lepšiu tepelnú izoláciu. Pre jarný výjazd častokrát postačí dres s dlhým rukávom. Počas horúcich letných dní volíme elastické priedušné dresy z ľahkej sieťoviny, špeciálne určené pre jazdenie vo vysokých teplotách, ako napr. Nalini Bas Ergo Mesh Jersey.

Procycling Nalini dresy

Vonkajšia ochranná vrstva pre náhlu zmenu počasia

Ľahká bunda, alebo vesta ako posledná vrstva slúži ako štít proti nepriaznivým poveternostným podmienkam. Má za úlohu zabrániť vetru a dažďu, aby neprenikol dnu. Zároveň však musí byť schopná odvádzať vlhkosť smerom von. Oneníte ju aj v peknom počasí počas dlhého zjazdu. Aby nedošlo k prehriatiu, častokrát máte možnosť využiť zipsy, či už v prednej časti alebo na bočnej strane. Cyklistické bundy a vesty bývajú vyrobené z ľahkých materiálov, vďaka čomu ich možno poskladať a nosiť v zadných vreckách dresu.

Cyklistické nohavice – pohodlie v sedle

Najväčšou výhodou cyklistických nohavíc je vložka, vďaka ktorej zvládneme pohodlne šliapať do pedálov v sedle aj niekoľko hodín. Štandardom bývajú lemy na spodnej strane, vďaka ktorým sa nohavice pri pedálovaní neposúvajú. Nohavice na cestu majú tiež väčšinou traky, ktoré pomáhajú držať nohavice na správnom mieste a zároveň netlačia na brucho ako nohavice so strihom do pása. Značka Nalini ponúka nohavice z mnohých druhov tkanín. Všetky ale spája pohodlný strih v kombinácii s kvalitnými materiálmi a vložkami z certifikovaných materiálov.

nalini procycling kratasy

Cyklistické nohavice sa dodávajú v rôznych dĺžkach. Pri vyšších teplotách na jar volíme krátke nohavice, v prípade chladnejšieho počasia kombinujeme s návlekmi.

Návleky – doplnok, vďaka ktorému zvládnete chladnejšie ráno

Návleky na ruky, nohy, kolená či tretry sú skvelým doplnkom pre cyklistiku v chladných ránach a počas chladnejších večerov. Využijete ich najmä na jar a na jeseň, keď býva počasie naozaj nevyspytateľné. Dajú sa ľahko zložiť a nosiť v zadných vreckách dresu. Návleky bývajú vyrobené z Lycry. Vnútro môže byť vystlané jemným flísom, vďaka čomu ich možno použiť aj pri nižších teplotách. Rozšírením použiteľného teplotného rozsahu tak urobia váš krátky dres a nohavice univerzálnejšími.

Nalini oblecenie procycling

Nutné doplnky pre pohodlný výjazd

Ponožky, šatky, rukavice…. farebne zladené doplnky dokonale doladia outfit každého jazdca a poskytnú mu čo najväčšie pohodlie. Plne funkčné doplnky však plnia aj praktické úlohy a to:

  • Rukavice – polstrované rukavice tlmia vybrácie z riadidiel a poskytujú pohodlie. Nalini využíva technológiu “Hand power grip” – dlane s malými gumenými štuplíkmi pre lepšiu ochranu, komfort a grip za akýchkoľvek podmienok. Rukavice majú minimum švov, ktoré by mohli obmedzovať ich elasticitu a príjemný pocit na ruke.
  • Ponožky – cyklistické ponožky mávajú tenšiu odvetranú vrchnú časť a hrubšiu spodnú časť s vystuženými časťami proti odreniu na päte.  Nalini ponúka ľahké, priedušné a antibakteriálne ponožky napr. z vlákna Meryl®, s použitím vlákna so striebrom s antibakteriálnymi vlastnosťami.
  • Nákrčník – tzv. „bufka“ je univerzálny doplnok, ktorý môžete nosiť ako nákrčník alebo šatku pod prilbu. V týchto časoch vie poslúžiť aj ako rúško. Zvyčajne býva vyrobená z rýchloschnúceho vlákna s vysokou priedušnosťou. Povinnosť pre každý výjazd v prechodnom období.

Všetci vieme, že zaobstaraním bicykla sa kolotoč toho, čo k bicyklovaniu potrebujeme, iba začína. Minimálne jeden set kvalitného cyklistického oblečenia z technicky prepacovaných materiálov, by však mal byť súčasťou šatníka každého cyklistu. Oceníte ho najmä pri dlhých výjazdoch, prípadne pri menej priaznivom počasí. V neposlednom rade netreba zabúdať na fakt, že cyklistické oblečenie býva vybavené reflexnými prvkami a zvyšuje tak vašu bezpečnosť.

Ponožky Nalini procycling

Všetky tieto fakty nájdete v oblečení tradičnej značky Nalini. Nalini kolekcia jar / leto 2021 vám umožní podať čo najlepší výkon a ponúka štýl podčiarknutý talianskym dizajnom, vďaka ktorému sa budete pri jazde cítiť a vyzerať vždy skvele.

Viac o aktuálnej kolekcii Nalini, ktorej súčasťou je aj oblečenie na bicykel Bianchi Milano, nájdete na stránkach dovozcu na Slovensko, spoločnosti PRO CYCLING: https://www.procycling.sk/sk/predstavenie/nalini-kolekcia-jar-leto-2021-tradicia-ktora-udava-trendy

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár