Experiment porazil Sagana. Strieborný Jason Osborne sa vzdal veslovania

Okolo Slovenska 2021
Jason Osborne

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Nemec Jason Osborne je na Okolo Slovenska 2021 členom tímu Deceuninck – Quick-Step. Na tom by nebolo nič zvláštne, ak by ešte pred mesiacom nezískal striebornú medailu na olympiáde v Tokiu. Vo veslovaní.

Cyklistika za posledné roky láka športovcov z iných disciplín. Nie len cyklokrosárov či MTB jazdcov. Najznámejším príkladom je bývalý skokan na lyžiach Primož Roglič, či skialpinista Anton Palzer.

Osborne je vo veku 27 rokov ďalším „pokusným králikom“.

Nová výzva

Pre Osborna nie je cyklistika až tak cudzia. Popri veslárskemu tréningu sa v rokoch 2018 a 2019 zúčastnil majstrovstiev Nemecka v časovke.  V oboch prípadoch sa prekvapivo umiestnil v top 10.

Víťazstvom na e-športových majstrovstvách sveta v cyklistike na platforme Zwift dal o sebe vedieť. Svoj neuveriteľný motor mohol použiť aj v cyklistike. To si uvedomil tím Deceuninck – Quick-Step, ktorý mu ponúkol rolu stážistu pre sezónu 2020.

Pred Okolo Slovenska absolvoval Osborne troje preteky.

V Košiciach však získal svoje najlepšie umiestnenie. Svoje watty pretavil do deviateho miesta v rýchlom prológu.

31 stotín sekundy pred desiatym Petrom Saganom.

Jason Osborne: Je to pre mňa experiment

„Vedel som, že tu bude silná konkurencia. Je tu mnoho silných šprintérov. Ale cítil som sa dobre. Mal som dobrú rýchlosť a nemôžem si sťažovať,“ povedal Osborne pre našu redakciu.

V Tokiu spoločne s Jonathanom Rommelmannom obsadili druhé miesto vo veslovaní dvojíc. Na víťazných Írov stratili len 86 stotín.

„Je to pre mňa experiment. Počas tréningov som dosť bicykloval a v priebehu rokov som bol čoraz viac konkurencieschopný, videl som to na šampionáte vo Zwifte,“ pokračoval Osborne.

Oficiálne UCI majstrovstvá sveta v cyklistickom e-športe boli pre neho prelomovým výsledkom. V decembri minulého roka porazil zo svojho domova profesionálov, ako napríklad Thomasa De Gendta, Alberta Bettiola alebo Domenica Pozzoviva.

Po striebre vo veslovaní už zjavne nemal čo ukázať. Rozhodol sa zmeniť svoj štýl života.

„Teraz, keď som skončil s veslovaním, chcem všetko vložiť do cyklistiky a plne sa na ňu sústrediť. Neviem sa dočkať, čo všetko ma ešte čaká. Po striebornej medaile z Tokia som dosiahol snáď všetko, čo som v tom športe mohol. Čaká má nová výzva,“ priznal rodák z Mainzu.

Úloha v Deceuninck – Quick-Step na Okolo Slovenska 2021 je jasná

Aj keď v prológu zašiel skvelý výsledok, jeho úloha na pretekoch je iná. Tím Deceuninck – Quick-Step priniesol na Slovensko najsilnejšiu zostavu, idú však na jedného muža.

„Alváro Hodeg je naším šprintérom, takže budeme pracovať, aby sme ho do cieľa dostali v prednej pozícii,“ upresnil Osborne.

Časovka ako „preteky pravdy“ ukázali, že Osborne má veľký motor v nohách. Preteky typu Okolo Slovenska prispejú k tomu, že sa zlepší v pozičnej jazde v pelotóne a ustáli si niektoré zvyky.

Aj keď bývalý veslár hovorí, že o svojej budúcnosti nič nevie, v Košiciach na námestí dal jasný signál. že Deceuninck – Quick-Step opäť našiel veľký talent z neprebádaných oblastí.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár