Jasper Philipsen berie druhé víťazstvo (5. etapa Vuelta 2021)

Vuelta a España 2021
Jasper Philipsen 5. etapa Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: ©Photogomezsport

V stredu 18. augusta bola na programe 5. etapa Vuelta 2021. Profilovo išlo o rovinatú šprintérsku etapu, v ktorej najväčšou hrozbou mal byť bočný vietor na záverečných 40 kilometroch. Realita však bola iná, nie veterná, a teda etapa vyvrcholila záverečným hromadným šprintom. V ňom mal najlepšiu pozíciu a najlepšie nohy Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), ktorý na tohtoročnej Vuelte berie už druhé víťazstvo a napravuje si tak chuť po Tour de France. Druhý skončil Fabio Jakobsen (:dqt:). Rein Taaramäe (:iwg:) kvôli pádu 10 kilometrov pred cieľom stratil líderský dres. Do červeného sa obliekol Francúz Kenny Elissonde (:tfr:).   

Vyjadrenie víťazného Philipsena:

„Je to veľmi pekné, išli sme veľmi dobre ako tím. Včerajšok bol sklamaním a neexistuje lepší spôsob, ako sa vyrovnať.“ 

Ako prebiehala 5. etapa Vuelta a Espaňa?

Profil – 5. etapa La Vuelta 2021:

Obrázok
profil 5. etapa Vuelta 2021 https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/1427888037380468738/photo/1

Rovina, rovina a rovina

Aj takto by sa dala ocharakterizovať dnešná rýdzo šprintérska (až netradičná) etapa na Pyrenejskom polostrove. Jej profil predznamenal rýchlu tvorbu celodenného úniku, do ktorého si naskočilo trio jazdcov. Boli nimi Pelayo Sanchez (Burgos-BH), Oier Lazkano (Caja Rural-Seguros RGA) a Xabier Mikel Azparren (EUskaltel-Euskadi). Na pelotón si vypracovali aj 7-minútový náskok, ktorý sa však s blížiacim sa cieľom znižoval. Nad jazdcami sa vznášala pohoda a v mysliach vládlo vyčkávanie.

Ticho pred búrkou

35 kilometrov pred cieľovou páskou z čela odpadol Pelayo Sanchez. Zvyšní dvaja uniknutí pretekári si udržiavali dvojminútový náskok na hlavné pole. To začalo byť na miernom bočnom vetre trošku nervózne. Vietor však nebol silný, a teda k žiadnym deleniam pelotónu či pádom nedošlo.

22 kilometrov pred cieľom si zas z čela pretekov vystúpil Xabier Mikel Azparren, čo znamenalo, že Oier Lazkano osamote upaľoval k cieľu. Jeho náskok sa však pravidelne skracoval. 20 kilometrov pred páskou mal k dobru len viac ako minútu. Čelné rady hlavného poľa okupovali šprintérske tímy. Vietor, ako hlásala predpoveď počasia, zatiaľ nefúkal.

„Kamarát“ vietor

Razantná zmena nastala 20 kilometrov do cieľa, kedy tímy ako Groupama – FDJ a Deceuninck – Quick Step zrýchlili, čím natiahli pelotón. Ten bojoval na nepríjemnom bočnom vetre o každý centimeter. Avšak, nefúkalo až tak silno, aby sa vytvárali terezíny. Pole bolo aj napriek nástupom naďalej kompaktné a jazdil v ňom už aj eliminovaný Oier Lazkano z úniku.

Image
zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Bardet, Nieve a červený dres na zemi

Záver rovinatej etapy sa predsa len nezaobišiel bez hromadného pádu, ktorý poslal na zem viacerých pretekárov. Medzi nimi aj favoritov na celkové poradie, akými sú Romain Bardet (DSM) či Mikel Nieve (:bex:). Zapojený bol aj líder Vuelty Rein Taaramäe (:iwg:), ktorý sa tak s červeným dresom musel rozlúčiť.

Záver

V záverečných kilometroch mali veľmi dobrú pozíciu jazdci tímu Alpecin-Fenix, čo neskôr z hromadnom šprinte zúročil Jasper Philipsen. Zablokovaný po dlhú dobu bol Fabio Jakobsen, ktorý začal šprintovať až príliš neskoro a z nevýhodnej pozície.

5. etapa Vuelta 2021: výsledky

1Jasper Philipsen (Bel) Alpecin-Fenix4:24:41
2Fabio Jakobsen (Ned) Deceuninck-QuickStep
3Alberto Dainese (Ita) Team DSM
4Juan Sebastian Molano Benavides (Col) UAE Team Emirates
5Piet Allegaert (Bel) Cofidis
6Jon Aberasturi Izaga (Spa) Caja Rural-Seguros RGA
7Jordi Meeus (Bel) Bora-Hansgrohe
8Riccardo Minali (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux
9Reinardt Janse Van Rensburg (RSA) Qhubeka NextHash
10Arnaud Demare (Fra) Groupama-FDJ

5. etapa Vuelta 2021: priebežné celkové poradie

Do červeného dresu sa po dnešnej etape prezlieka Kenny Elissonde. Primož Roglič sa dostáva na druhú pozíciu iba o 5 sekúnd za Elissonda. Ostatní favoriti na celkové poradie taktiež veľa nestrácajú. Z boja však vypadol Romain Bardet.

1Kenny Elissonde (Fra) Trek-Segafredo17:33:57
2Primoz Roglic (Slo) Jumbo-Visma0:00:05
3Lilian Calmejane (Fra) AG2R Citroën Team0:00:10
4Enric Mas Nicolau (Spa) Movistar Team0:00:20
5Miguel Angel Lopez Moreno (Col) Movistar Team0:00:26
6Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team0:00:32
7Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo
8Egan Bernal Gomez (Col) Ineos Grenadiers
9Mikel Landa Meana (Spa) Bahrain Victorious0:00:44
10Gino Mäder (Swi) Bahrain Victorious0:00:45

Zajtra je na programe 6. etapa, ktorá bude finišovať na klasikárskom stúpaní tretej kategórie.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár