João Almeida vyhral Okolo Luxemburska 2021 (+ rekapitulácia etáp)

Joao Almeida Okolo Luxemburska 2021

zdroj: © Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images

Portugalský cyklista João Almeida (:dqt:) vyhral preteky Okolo Luxemburska 2021, ktoré sa konali v dňoch od 14. do 18. septembra.

23-ročný Almeida potvrdil, že s jedlom rastie chuť. Len pred mesiacom suverénne vyhral svoje prvé preteky Okolo Poľska, a úspechy prichádzajú aj z Skoda-Tour de Luxembourg.

V celkovom poradí vyhral s náskokom 46 sekúnd nad druhým Švajčiarom Marcom Hirschim (:uae:) a 1:05 min nad svojím tímovým kolegom Mattiaom Cattaneom (:dqt:).

Ako João Almeida vyhral Okolo Luxemburska 2021?

Preteky kategórie Pro boli pre mnohých poslednou prípravou pred majstrovstvami sveta vo Flámsku.

1. etapa Okolo Luxemburska 2021 | Luxemburg – Luxemburg | 140 km

Joao Almeida Okolo Luxemburska 2021
Joao Almeida. © Deceuninck – Quick-Step Cycling Team / Getty Images

Almeida zasiahol hneď v prvom dni. Cieľu predchádzal kopec dlhý 1,3 km so sklonom 6,7%. Na ňom sa hlavný pelotón preriedil a na zvyšnej kilometrovej falošnej rovine sa šprintovalo.

Portugalčan z Deceuninck – Quick-Step si našiel miesto okolo bariéry a z druhého radu sa dostal až na čelo. Svoj dlhý šprint udržal, druhý bol Bauke Mollema (:tfr:) a tretí Marc Hirschi (:uae:).

2. etapa Okolo Luxemburska 2021 | Steinfort – Eschdorf | 186 km

Daždivá etapa pripomínala ardenskú klasiku, končilo sa na stúpaní dlhom 3,1 km s priemerom 7,2%. Tempo v zriedenej skupine odpálil tím UAE Emirates, čo využil Marc Hirschi a 2,1 km pred cieľom silno zaútočil od kolegu Davide Formola a Naira Quintanu (Arkéa-Samsic).

23-ročný Švajčiar Hirschi získal prvé víťazstvo v roku, ktorý mu po prestupe do UAE nevychádzal. Obliekol sa do žltého dresu pre celkového lídra.

Almeidova stíhacia skupina stratila v cieli osem sekúnd, tretí skončil David Gaudu (FDJ).

3. etapa Okolo Luxemburska 2021 | Mondorf-les-Bains – Mamer | 189 km

Najdlhšia etapa bola zároveň aj najľahšou, stále však obsahovala niekoľko kopcov. V závere sa útočilo, ale novo-vytvorená štvorčlenná skupina bola dostihnutá pelotónom.

V rovinatom závere bol najrýchlejší Talian Sacha Modolo (Alpecin-Fenix). Druhý bol Benoit Cosnefroy (ACT) a tretie miesto získal Edvard Grosu (Delko). Z pretekov pred etappou odstúpil Caleb Ewan (:lts:) a Modolo perfektne využil absenciu najlepšieho šprintéra.

34-ročný Modolo sa v cieli rozplakal a veľmi prežíval svoj prvý triumf od februára roku 2018.

4. etapa Okolo Luxemburska 2021 | Dudelange – Dudelange | 25,4 km – časovka

Mattia Cattaneo
© Deceuninck – Quick-Step Cycling Team / Getty Images

Každá etapa v podstate hrala úlohu v kryštalizácii celkového poradia, ale pomerne dlhá časovka dala viac ako jasný signál.

Boj proti chronometru vyhral Talian Mattia Cattaneo (:dqt:), ktorý potvrdil, ako veľmi sa za posledný rok v individuálnej disciplíne zlepšil. Jeho kolega Almeida stratil dve sekundy a vrátil sa na čelo celkového poradia. Hirschi na Portugalčana stratil 47 sekúnd.

Veľký výsledok dosiahol talentovaný Dán Mattias Skjelmose Jensen (:tfr:), ktorý bol tretí s odstupom 26 sekúnd.

Zato spolujazdec z Trek-Segafredo Bauke Mollema (:tfr:) prežil hororové chvíle. Na jednej zo zákrut vo vysokej rýchlosti narazil do bariéry. Našťastie je v poriadku, vyviazol zo zlomenín a v stredu by nemal chýbať v tímovej časovke na MS.

5. etapa Okolo Luxemburska 2021 | MerschLuxemburg | 183,7 km

Náročná etapa v sobotu ukončila preteky v hlavnom meste krajiny. Končilo sa v zjazde po veľmi krátkom stúpaní. A presne 400 metrov pred cieľom šikovne nastúpil David Gaudu (FDJ), ktorý využil predošlé pokusy od Naira Quintanu a ďalších.

24-ročný Francúz z Groupama – FDJ si prišiel po tretie víťazstvo v sezóne a správne sa naladil na svoje ciele v Lombardii.Na cieľovej páske bol dostihnutý hlavnou skupinou, ale svoj sólo pokus udržal.

Almeida skončil druhý, zobral bonusové sekundy a jasne potvrdil svoje celkové víťazstvo.

Preteky Okolo Luxemburska boli poslednými etapovými pretekmi druhej najvyššej kategórie Pro, posledné World Tour preteky boli nedávne Okolo Beneluxu. Čo sa týka nižšej kategórie .1, okrem Okolo Slovenska sa do konca sezóny budú konať Okolo Sicílie, Okolo Chorvátska a v októbri ešte Okolo Sardínie.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár