Julian Alaphilippe sa vracia k nevydarenému šampionátu

zdroj: twitter.com/AmgenTOC

Francúz Julian Alaphilippe (:qst:) zažil vynikajúcu sezónu 2018. Na Mur de Huy pokoril Valverdeho (MOV) a v bodkovanom drese hviezdil na Tour de France, kde vyhral dve etapy. Ak pridáme celkové víťazstvo na Okolo Británie a Okolo Slovenska, Francúz bol pochopiteľne veľkým favoritom na zisk dúhového dresu. Na Majstrovstvách sveta však skončil na ôsmom mieste. Trať mu papierovo sedela, niekoľkokrát sa išlo cez tiahle stúpanie a na záver sa musel prekonať kopec s dvojciferným sklonom.

Spomienky na Innsbruck

O nesplnení predpokladov sa 26-ročný Alaphilippe vyjadril pre francúzske periodikum L’Equipe.

„Na Majstrovstách každý odo mňa očakával výhru. Musíte sa dostať spod tlaku, ale na druhej strane ho môžete využiť.
Na začiatku posledného stúpania bolo všetko perfektné. Stúpali sme v rýchlom tempe, ale asi som bol najhorší vrchár spomedzi nás troch
(myslel tým Thibauta Pinota a Romaina Bardeta). Mojím cieľom bolo držať sa vpredu, ale nepodarilo sa mi to,“ povedal víťaz prvej etapy na Okolo Slovenska.

„Ten kopec bol ťažký. Nemôžem to vlastne ani popísať. Zo skupiny som odpadol ešte pred sekciou s 28 percentami. Ťažko sa tam šliapalo. Stuhol som ako nikdy predtým. Bolo to ťažké, jednak sa na men odrazila dĺžka pretekov a náročnosť sezóny. Nikdy som nejazdil taký ťažký závod. Nebolo tam miesta na odpočinok, iba na zjazdoch. Tam sa ale išlo rýchlosťou 90 kilometrov za hodinu,“ pokračoval rodák z Saint-Amand-Montrond v strednej časti Francúzska.

„Bolo ťažké prijať fakt, že som stratil kontakt s čelom. Fyzicky som veľmi trpel. Som zvyknutý dostávať sa do ‚červenej zóny‘ a byť v nej, ale vtedy som musel ísť až za svoje limity. Na 28-percentnom sklone idete cik-cak, dýchate aj ušami. Myslel som iba na cieľ a domov,“ pokračoval víťaz ardnénskej klasiky Valónsky šíp.

Francúzskej reprezentácii v cieli povedal iba: „Prepáčte.“ Jeho ľútosť bola spôsobená vysokými očakávaniami fracúzskej cyklisticekj verejnosti a možno, aj Alaphilippa samotného. Jeho krajan Romain Bardet (:alm:) skončil v záverečnom šprinte malej skupinky na druhom mieste za víťazom Alejandrom Valverdem. Tretí skončil Kanaďan Michael Woods (:efd:).

Sezóna snov

Julian sa umiestnil na ôsmej priečke 43 sekúnd za víťazným Španielom. To však nemení nič na tom, že táto sezóna bola zatiaľ jeho najlepšou v kariére, celkovo získal 12 víťazstiev. Aj on sa výrazným spôsobom podieľal na skveleje sezóne tímu Quick-Step, ktorý získal 73 triumfov. Podlahári síce v prebiehajúcom prestupovom okne prišli o veľké hviezdy ako Fernanda Gaviriu (:uae:) alebo Nikiho Terpstru (Direct Energiie), no manažér Patrick Lefevere si dlhodobo zakladá na mladých jazdcoch. V tejto sezóne do veľkej cyklistiky prerazili mladí šprintéri ako Fabio Jabosen (:qst:) alebo José Álvaro Hodeg (:qst:), ktorí spoločne s ostrieľaným Eliom Vivianim (:qst:), budú tvoriť nebezpečné šprintérske trio. Do farieb Deceuninck-QuickStep sa v nasledujúcej sezóne oblečie aj belgický supertalent Rempo Evenpoel, ktorý dominoval v mládežníckych kategóriách.

Zdroj: cyclingnews

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár