Kanadské jednodňovky sa tento rok nekonajú

Michael Matthews GP de Quebec

zdroj: twitter.com/GPCQM

Organizátori Grand Prix Cycliste de QuébecGrand Prix Cycliste de Montréal ohlásili zrušenie pretekov v roku 2020. Na oficiálne potvrdenie majú ešte týždeň čas, ale kanadskí usporiadatelia už teraz podali jasné stanovisko.

Dôvody na zrušenie sú pochopiteľné. Aj na cyklistov by sa vzťahovali tvrdé opatrenia ohľadom Covid-19. Jazdci by museli podstúpiť dvojtýždňovú karantnénu. Navyše, hromadné podujatia sú v Kanade dočasne zrušené.

Predseda pretekov, Serge Arsenault:

„Posledné mesiace sme pracovali na tom, aby sme preteky s najprísnejšími bezpečnostnými usporiadaniami predsa len organizovali. V súčasnosti však visí nad samotným usporiadaním veľa nejasností, povinná karantnéna, povolenie na usporiadanie hromadnej akcie a podobne. Všetko úsilie však bolo zbytočné. Sme smutní z toho, že preteky sa zastavia, hlavne po tom, čo sa za posledných desať rokov stali pevnou súčasťou World Tour.

Prezident Medzinárodnej cyklistickej únie, David Lappartienta:

„Rozumiem dôvodom, ktoré viedli organizátorov k zrušeniu oboch podujatí. Ľutujem, že v roku 2020 neoživia kalendár World Tour. Sú to jediné preteky na takejto úrovni v Amerike, už desať rokov ovplyvňujú šport v ďaleko od Európy. Všetci netrpezlivo čakáme na rok 2021. Chcel by som sa poďakovať mestám Québec a Montréal za ich neoceniteľnú prácu v prospech cyklistiky a organizačnému výboru za ich odhodlané zapojenie v našom športe.“

Ak sa situácia ohľadom celosvetovej pandémie upokojí, dátum kanadských jednodňoviek majú už svoj termín na rok 2021. Mali by sa konať 10. a 12. septembra 2021.

Dvojica pretekov, ktorá sa koná počas jedného víkendu, bola naplánovaná na 11. septembra. Po Québecu by sa pelotón presunul do Montréalu. Ide o záživné cyklistické podujatia, ktoré sa konajú od roku 2010. Vyhrávali tu veľké mená svetového pelotónu, závody využili prevažne ako prípravu na majstrovstvá sveta. Na listine víťazov sa nachádzajú Peter Sagan, Rigoberto Urán, Rui Costa, Tim Wellens alebo Simon Gerrand. Vlani sa v prvej časti kanadského víkendu radoval Michael Matthews, v druhej Greg Van Avermaet.

Okrem kanadských jedndňoviek svoje zrušenie kvôli Covid-19 ohlásili aj Cyclassic Hamburg alebo Prudential Ride London, obe z kalendára World Tour.

 

Zdroj: gpcqm.ca

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár