Karbónové kolesá na bicykli – čo stojí za ich výrobou

bianchi.sk a reynolds kolesa

zdroj: bianchi.sk

Karbónové kolesá na bicykli predstavujú nepochybne jeden z najlepších upgradov, aký si môžete dopriať. Tuhosť, ľahká váha a lepšie aerodynamické vlastnosti vedia posunúť vás výkon vpred. Ako ale karbónové kolesá vznikajú? Čo všetko sa musí udiať pred tým, ako si vaše nové kolesá namontujete na svoj bicykel? To nám prezradí značka americká značka Reynolds – expert na poli karbónových kolies.

Značka Reynods zúročuje svoje 70-ročné skúsenosti s výrobou uhlíkových vlákien, a dnes sa venuje vývoju a výrobe širokej škály vysoko výkonných karbónových kolies pre cestné, horské, gravel a elektrické bicykle. Každé koleso, ktoré opúšťa našu manufaktúru, bolo navrhnuté a testované našim špecializovaným tímom inžinierov v Utahu, ktorí trávia na svojich bicykloch rovnako veľa času ako v laboratóriu.

Identifikácia potrieb jazdcov

Každý produkt, ktorý vytvoríme, pochádza z nápadu, ktorý sme mali v sedle. Ako jazdci neustále hľadáme spôsoby, ako jazdiť rýchlejšie, dlhšie a v ťažších terénoch. Našťastie máme kreatívny tím odborníkov, ktorí majú znalosti a schopnosti, aby sa tieto myšlienky stali skutočnosťou. Ale proces od nápadu po výrobu nie je žiadna maličkosť. Táto cesta zahŕňa mnoho krokov a kontrolných bodov, kým sa iskra kreativity ocitne pod silou nohy našich zákazníkov.

Reynolds karbonove kolesa

Návrh

Náš tím technikov je vytrvalý v snahe vytvoriť dokonalé koleso pre požadované zameranie. V spoločnosti Reynolds neexistuje nič také, ako prístup typu „jeden druh pre všetkých“. Identifikujeme stresové zóny pre každý typ karbónových ráfikov a kolies podľa ich špecifických potrieb a zamerania. To, čo je konzistentné medzi všetkými našimi modelmi kolies, je naša pozornosť voči tomu, čo nazývame „Reynolds Triangle“, čo odkazuje na naše zameranie na tri kľúčové aspekty každého dizajnu: najlepšie materiály, profil ráfika a pohľad na koleso ako celistvý systém.

Reynolds karbonove kolesa

Najlepšie materiály

Nie všetky kompozity sú vytvorené rovnako. Náš silný vzťah s našimi dodávateľmi materiálov nám umožňuje prístup k širokej škále rôznych kompozitných materiálov, z ktorých každý má svoje vlastné atribúty a vlastnosti. To nám umožňuje otestovať široké spektrum možných materiálov a nájsť dokonalú zhodu pre akékoľvek špecifické požiadavky konkrétneho dizajnu produktu.

Reynolds karbonove kolesa

Profil ráfika

V kombinácii s vhodnými materiálmi je profil ráfika to, čo oddeľuje dobré koleso od skvelého kolesa. Každý ráfik Reynolds je špeciálne navrhnutý tak, aby poskytoval optimálny aerodynamický výkon, odolnosť a kvalitnú jazdu, pre ktorú bol navrhnutý. S využitím aerodynamických tunelov, počítačových simulácií a dôkladného štrukturálneho testovania prechádza každý vyrobený ráfik nespočetným počtom iterácií v laboratóriu a v teréne, až pokiaľ nedosiahne dokonalosť.

Reynolds karbonove kolesa

Koleso ako celistvý systém

Aj keď je dizajn ráfikov rozhodujúci pre úspech každého kolesa, rozhodne netvoria posledný diel celej skladačky. Náboje, špice a niple sú nesmierne dôležitými súčasťami celku, o ktorom si myslíme, že si naši zákazníci zaslúžia. Kolesá sú systémy a tak, ako je každý z našich ráfikov jedinečný podľa druhu, na ktorý je určený, sledujeme rovnaký prístup aj pri kompletizácii kolesa. V interakcii s ráfikom starostlivo vyberáme prvotriedne náboje, špice a niple, aby sme vytvorili systém, ktorý poskytuje výnimočnú kvalitu jazdy a odolnosť.

 

Prototyp

Každá nová myšlienka začína svoj život mimo virtuálneho sveta ako ručne vyrobený prototyp, vyprodukovaný v našom vývojovom centre kompozitov v americkom Utahu. Aby sme vytvorili prototyp, musíme najskôr vyformovať formy pre tvar ráfika. Potom začneme proces ručného nanášania uhlíkových vlákien a epoxidu vrstvu po vrstve, kým nebude pripravený na vytvrdenie v rúre. Po „upečení“ sa čerstvo vytvrdený ráfik vyberie z pece a formy. Pred odovzdaním testovaciemu tímu na testovanie v teréne sa dôkladne skontroluje našimi hlavnými výrobnými technikmi.

Reynolds karbonove kolesa

Test

Pokiaľ ide o overenie výkonu každého nového produktu, neexistuje nič také ako „dosť dobré“. Každé koleso, ktoré vyvíjame, prechádza prísnym a náročným testovacím postupom a kým sa dostane do výroby ako finálny produkt – musí byť perfektné.
Zaťaženie nárazovými testami, testami bočného zaťaženia, aerodynamickými tunelmi a zajazdením reálnom svete niekde na polceste do pekla a späť, zaručujú spoľahlivosť pre koncového užívateľa. Sme si tak istí svojím testovacím procesom a výslednou spoľahlivosťou, že na niektorých trhoch ponúkame doživotnú záruku na každé vyrobené koleso.

Reynolds karbonove kolesa

Výroba

Len čo dokončíme náš testovací proces, je produkt pripravený na odoslanie do našich výrobných zariadení. Každé jedno koleso, ktoré opustí našu montážnu linku, musí pred zabalením a dodaním k vašim dverám spĺňať priemyselné normy ISO / ETRO a naše vlastné prísne normy.
To vám dáva istotu, že každé koleso označené menom Reynolds, je synonimom pre starostlivosť, čas a úsilie, ktoré boli potrebné pri jeho výrobe.

Reynolds karbonove kolesa

Technológia

Ak sa chcete dozvedieť viac informácií o konkrétnych technológiách, ktoré sa nachádzajú v každom z našich kolies, pozrite sa na oficiálnu medzinárodnú Reynolds stránku kliknutím na tento link. Posuňte vaše jazdenie o ďalší level vyššie vďaka karbónovým kolesám Reynolds. Aktuálnu ponuku nájdete na stránke oficiálneho distribútora do SR: https://www.procycling.sk/sk/znacka/reynolds

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár