Kedy začať dieťa učiť jazdiť na bicykli?

zdroj: unsplash.com @amberfaust

Kedy začať?

Neexistuje žiadna presne definovaná veková hranica, kedy je u dieťaťa vhodné začať s jazdou na bicykli, lyžiach ani kolobežke. Všeobecne platí, že cyklistiku môžete najmladšiemu členovi rodiny predstaviť rok až dva potom, čo začne chodiť. Dôležité je, aby mala vaša ratolesť spevnené nožičky a ovládala rovnováhu. Malé deti začínajú spravidla s odrážadlami, potom kolobežkami, trojkolkami až nakoniec s bicyklami s prídavnými kolieskami.

Ako začať?

Do jazdenia deti nikdy nenúťte! Zbytočne by ste v nich vyvolali odpor a strach, ktorého sa potom len ťažko zbavia. Cyklistika je predovšetkým zábava a presne tak by ste mali k obľúbenému športu vy aj vaši nezbedníci pristupovať. Základom je začať pozvoľna a postupne. Malé deti nemusia mať zábrany a do jazdenia sa potom vrhajú doslova po hlave. Dbajte preto na budovanie ich stability a koordinácie.

Aké žihadlo zaobstarať?

Na začiatok môžete zvoliť buď trojkolku, kde si dieťa osvojí pedále a riadidlá, ale nebude sa učiť stabilite. Na budovanie zmyslu pre rovnováhu je vhodné odrážadlo. Po prechode z neho na poriadny bicykel sa malý cyklista bude musieť naučiť zas ovládať šliapanie. Pokiaľ by prechádzal z trojkolky k bicyklu, bude hlavným bodom získania zručnosť rovnováhy, k čomu mu dopomôžu prídavné kolieska.

unsplash.com @markusspiske

Prvý poriadny bicykel!

Veľkým krokom je obstaranie prvého detského bicykla. Veľkosť bicykla musí byť vždy prispôsobená výške vašej ratolesti. Nemá zmysel kupovať väčší bicykel, do ktorého takzvane dorastie. Jazda na príliš veľkom bicykli by mohla v dieťati vyvolať nechuť do ďalšieho učenia. Malý cyklista by mal dosiahnuť nohami na zem a ľahko brzdiť. Nezabudnite, že súčasťou výbavy musí byť aj cyklistická prilba.

Kde bicykel zaobstarať?

Pred kúpou prvého bicykla odporúčame návštevu špecializovanej predajne. Aj keby ste si tam bicykel nakoniec nevybrali, skúsený personál by vám mal pomôcť s výberom vhodnej výšky, hmotnosti a vybavenia.

Pretože deti rastú ako z vody, môžete si po takomto preškolení pokojne zaobstarať vybraný model na vlastnú päsť v bazári. Detských bicyklov nájdete v bazároch veľké množstvo. Vo väčšine prípadov sú v dobrom stave, pretože deti zo svojich bicyklov často vyrastú skôr, ako by ich stihli opotrebovať. Vy tak výrazne ušetríte a keď dieťatko povyrastie, môžete bicykel poslať o dom ďalej, a zaobstarať si zas o kus väčší.

Tip: Detský bicykel z bazáru nechajte vždy profesionálne skontrolovať v špecializovaných servisoch. Bezpečnosť je v tomto prípade na prvom mieste.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár