Klasikársku derniéru sezóny na Paríž – Tours 2021 ovládol Arnaud Demare

10/10/2021 – Paris-Tours Elites – Arnaud Demare (Groupama FDJ) s'impose devant Franck Bonnamour (B&B) et Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)

zdroj: © A.S.O./Gautier Demouveaux

Klasikárska cyklistická sezóna 2021 sa skončila. Svoj koniec zažila na jednodňových pretekoch Paríž – Tours 2021, ktoré sa prezývajú aj ako klasika padajúceho lístia či jesenné Strade Bianche vďaka prašným úsekom a stúpaniam v závere. S takýmto profilom si najlepšie poradil Arnaud Demare (FDJ), ktorý v záverečných kilometroch predviedol svoje pevné nervy, taktiku a neskutočné odhodlanie. Druhý skončil Franck Bonnamour (BaB Hotels). Tretiu priečku obsadil Jasper Stuyven (:tfr:). 

Arnaud Demare v záverečných kilometroch zužitkoval tvrdú a obetavú prácu kolegu Valentina Madouasa (FDJ). V úplnom závere však vzorne spolupracoval s Jasperom Stuyvenom (:tfr:) pri stíhaní čelného dua v zložení Franck Bonnamour (BaB Hotels) a Stan Dewulf (ACT). To napokon dostihli až v hodine dvanástej – 600 metrov pred cieľovou čiarou, kedy sa súboj sekúnd razom zmenil na nervózny taktický súboj. Z neho ako víťaz vzišiel francúzsky šprintér.

Ako prebiehalo Paríž – Tours 2021?

Profil Paríž – Tours 2021

Image
zdroj: twitter.com/ParisTours

Vietor a jasný únik

Cyklisti sa na 212 kilometrov dlhú klasikársku púť vydali o 11 hodine európskeho času a hneď od úvodu pocítili, že dnes to bude pretekanie na vetre. Od začiatku totiž fúkal nepríjemný bočný vietor, ktorý viackrát rozdelil pelotón na viaceré skupinky. Vpredu však jazdila trojica, ktorá si na hlavné pole dokázala vybudovať aj 9-minútový náskok. Ten im však istotu do rozhodujúcich pasáží nezabezpečil, pelotón ich pohltil tesne pred vjazdom do prvého štrkového úseku. Bolo to 501 kilometrov pred cieľom.

Klasika, ako sa patrí

Ešte pred nájazdom do prvého úseku prašných ciest sa z pelotónu oddelila mnohopočetná skupina približne 36 jazdcov. Náskok na oklieštený pelotón si však nevypracovali.

Iný scenár postihol trio v zložení Stan Dewulf (ACT), Frederik Frison (:lts:) a Franck Bonnamour (BaB Hotels), ktoré sa 38 kilometrov pred páskou dokázalo vzdialiť pelotónu. Z neho sa neustále nastupovalo, no čelnú trojicu žiaden pretekár nedostihol, hoci k dobru mala iba 40 sekúnd.

Záverečných 30 klasikárskych kilometrov celej sezóny

30 kilometrov pred cieľom bolo situované stúpanie Côte de la Rochére, ktoré definitívne pochovalo nádeje Caspera Pedersena (DSM), obhajcu víťazstva. Za rozbehnutým pelotónom, ktorý sa približoval k čelnej trojici, nepríjemne zaostal.

Valentin Madouas sa nevzdáva

25 kilometrov pred cieľom z pelotónu zaútočil Valentin Madouas (FDJ). Jeho útok tieňoval Jasper Philipsen (Alpecin – Fenix) a Jasper Stuyven (:tfr:). Nachvíľu si dokázali vypracovať na roztrhaný pelotón náskok, ale štrkové cesty a stúpanie za stúpaním im nedovolili dostihnúť čelné trio. To naďalej vzorne pracovalo.

Do hry vstupuje Arnaud Demare

15 kilometrov pred cieľom rady stíhacej skupiny doplnili pretekári ako Bob Jungels (ACT), Roger Adria (Equipo Kern Pharma) či Arnaud Demare (FDJ), pre ktorého pracoval Madouas. Na čelo však stále strácali 20 sekúnd. Nádej však naďalej zostávala visieť vo vzduchu. Zvýraznila sa najmä po tom, čo Frederik Frison z čelnej skupiny dostal defekt a vypadol tak z boja o víťazstvo.

Záverečné stúpanie

Absolútny zvrat nastal na poslednom stúpaní dňa, kedy naplno zaútočil Arnaud Demare. Za jeho chrbát sa dokázal dotiahnuť iba Jasper Stuyven, ktorý ešte zvýšil stíhací potenciál dvojice. Tá na vedúcu dvojicu strácala 10 sekúnd. Bol to záver klasiky, ako sa patrí.

10/10/2021 – Paris-Tours Elites – Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) et Valentin Madouas (Groupama-FDJ)
10/10/2021 – Paris-Tours Elites – Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) et Valentin Madouas (Groupama-FDJ)

Finále

Do záverečného kilometra neprišlo kompaktné kvarteto cyklistov ale dve dvojice, ktoré medzi sebou bojovali v priebehu posledných desiatok kilometrov. To ale neznamenalo, že o víťazstvo sa bojovalo medzi Stanom Dewulfom a Franckom Bonnamourom. 600 metrov pred cieľom sa na dlhej cieľovej rovinke obe dvojice spojili a súboj sekúnd sa zmenil na taktickú hru. Najväčším favoritom bol Arnaud Demare, ktorý sa musel zmieriť s tým, že do šprintu bude vstupovať s najmenej nevýhodnej pozície. Ani to ho však neoslabilo na psychike, opraty vzal do vlastných rúk, začal šprintovať ako prvý. A ako prvý preťal cieľovú pásku. Druhý skončil Franck Bonnamour.

Paríž – Tours 2021: výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár