Koronavírus úraduje, zatiaľ sa ruší až 34 pretekov

Zatiaľ sa ruší až 34 pretekov

zdroj: https://twitter.com/TeRapaRacing/status/1361020550550724616/photo/1

Rozhodnutie

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) vo štvrtok 18 . februára organizovala online zasadnutie, ktorého sa zúčastnili aj zástupcovia organizátorov pretekov (AIOCC), tímov (AIGCP) a cyklistov (CPA). Cieľom bolo prekopanie aktuálneho kalendára pretekov. Najväčším dôvodom výnimočného zasadnutia je celosvetová pandémia spôsobená vírusom Covid – 19. Taktiež i viaceré opatrenia rozličných štátov, ktoré nedovoľujú, respektíve bránia organizácii niektorých pretekov nielen z mužského ale aj zo ženského cyklistického kalendára.

Na základe vzatia do úvahy viaceré faktory, UCI dnes vyrukovala so správou, ktorá mnohých cyklistických fanúšikov nepoteší. Podľa slov zástupcu UCI oddelenia pre styk s médiami až 34 pretekov (aj z mužského, aj zo ženského 2021 UCI medzinárodného cestného kalendára) bolo doposiaľ zrušených. Dôležité je však spomenúť, že až 24 podujatí zo spomínaného množstva požiadalo UCI o nájdenie náhradného termínu.

UCI prezrie požiadavky týchto organizátorov v bližšej kolaborácii s viacerými zúčastnenými stranami. Ak sa stanovia náhradné dátumy s obhliadnutím na celkovú koherenciu kalendára a cyklistický záujem, ktoré budú vyhovovať, až vtedy oznámime naše rozhodnutie. Najneskôr do konca marca.

Zatiaľ UCI so sídlom vo švajčiarsku zaviedla provizórny kalendár, ktorý bude aktualizovaný v pravidelnom časovom intervale dva týždne. Vedenie UCI od tohto kroku očakáva zvýšenie prehľadu nielen na strane organizátorov, ale aj fanúšikov či širokej verejnosti ohľadom toho, ktoré preteky sú zrušené, pozdržané alebo výrazne obmedzené.

 

Ktorých pretekov sa týka zrušenie?

Vieme, že na začiatku roka boli zrušené viaceré preteky. Spomenúť môžeme napríklad jednodňové preteky Cadel Evans Great Ocean Tour alebo „etapák“ Santos Tour Down Under, ktorý sa síce konal, ale iba pre jazdcov z Austrálie a Oceánie. Podobne na tom obstáli preteky v Argentíne v okolí mesta San Juan, na ktorých mal štartovať aj Peter Sagan. Z podujatí na starom kontinente sa nepriaznivá situácia podpísala na pretekoch Okolo Valencie s nádejou, že sa zorganizujú neskôr.

Tohtoročné vydanie cyklistického zápolenia neuvidíme napríklad na Tour of Antalya, RideLondon Classique, Tour de Yorkshire, Volta Limburg, Volta a la Comunidad de Madrid, Taxc Pro Classic či Halle Ingooigem. Samozrejme, ide o preteky mimo World Tour kalendára, avšak každá jedna zrušená akcia nepriaznivo vplýva na športových riaditeľov cyklistických stajní. Tí musia pri vytváraní kalendára pre toho konkrétneho pretekára brať do úvahy viaceré premenné. Nimi sú najmä typ jazdca, výkonnosť, zdravotný stav, štýl jazdy, tímové požiadavky, nacenenie pretekára, požiadavky sponzorov. Taktiež však celkový počet najazdených kilometrov za sezónu, predošlé úspechy či rovnomerné zaťaženie v priebehu celej sezóny. Skrátka, je to veda a rušenie pretekov tento komplikovaný proces len narúša.

 

Ktoré preteky možno uvidíme?

Preteky Volta ao Algarve spoločne s Vuelta a Andalucía have požiadali o pozdržanie. Podujatia ako Mallorca Challenge events, Tour of Oman, Saudi Tour, Tour de Rwanda, Grand Prix de Denain – Porte du Hainaut, Vuelta Ciclista de la Region de Murcia, Tour de Taiwan, Ronde van Drenthe, Itzulia Basque Country, Ocean Championships či Greek Monuments Tour požiadali o presunutie na neskorší termín. Dúfajme, že to vyjde. Priebežné stanovisko je také, že zatiaľ sa ruší až 34 pretekov.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár