Vinokurov si kúpil triumf v Liège. Hrozí mu šesťmesačné väzenie

Vinokurov

zdroj: twitter.com/cyclist

Alexandre Vinokurov a Alexander Kolobonev, obaja bývalí cyklisti, sú obvinení z korupcie. Podplatenie sa malo týkať jarnej klasiky Liège – Bastogne – Liège v roku 2010. Prípadom sa momentálne zaoberá súd v belgickom Liège a obžaloba žiada, aby bol obom udelený tresť odňatia slobody vo výške šiestich mesiacov za aktívnu a pasívnu korupciu. Vinokurov údajne zaplatil Kolobonevovi, aby kazašský cyklista jednodňovku vyhral. Vinokirov štvrtý monument sezóny vyhral už v roku 2005. Taktiež sa žiada, aby víťaz dostal pokutu vo výške 100-tisíc eur, Kolobonev 50-tisíc.

Úplatok, ktorý bol vtedy Vinokurov ochotný zaplatiť, bol 150-tisíc eur.

Prvé zmienky o korupcii priniesli švajčiarske noviny L’Illustre ešte v roku 2011. Tie síce hovorili o menšej sume, no zjavne neboli ďaleko od pravdy. Obaja účastníci popreli obvinenie.

Pri vyšetrovaní inej kauzy doktora Michele Ferrariho sa vyšetrovateľom naskytla možnosť vidieť e-mail, v ktorom sa potvrdil prevod sumy na účet ruského cyklistu. Po tomto zistení v roku 2015 sa prípadom začali zaoberať aj belgické úrady. Vinokurov prevod vysvetľuje tak, že platil firme Koloboneva. Jeho obrana je založená na tom, že dôkazy sú ukradnuté.

Prípad sa dostáva do finálnej časti a definitívny rozsudok bude vynesený 8. októbra 2019.

Vinokurov je momentálne generálnym manažérom tímu Astana, za ktorý sám jazdil v rokoch 2006 až 2012. Vtedy ukončil svoju kariéru. Ešte predtým získal olympijské zlato v Londýne v cestných pretekoch. Popri spomínaným monumentálnym triumfom na Liège – Bastogne – Liège k jeho najväčším úspechom patrí celkové víťazstvo na Vuelte, Paríž – Nice, štyri etapy na Tour de France alebo Amstel Gold Race. V roku 2007 mu bola pozastavená činnosť pre krvný doping, na cesty sa vrátil o dva roky.

Kazach má momentálne 45 rokov a minulý týždeň získal víťazstvo v triatlone na Ironman 70.3 v kategórii nad 45 rokov.

 

Zdroj: cyclist.co.uk

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár