Kupujete si elektrickú kolobežku? Rýchlosť, či dojazd nie je všetko

zdroj: unsplash.com, @mmmazitov

V súčasnosti mnohí z nás čoraz viac preferujú dopravu prostredníctvom bicyklov, či elektrických kolobežiek. Hlavne vo väčších mestách ľudia v čoraz väčšej miere využívajú najmä elektrické kolobežky. Dôvodom je, že sú nielen skladné, ale zároveň ide aj o rýchly a efektívny spôsob transportu z jedného miesta do druhého.

Aktuálne medzi kolobežkármi dominuje niekoľko značiek výrobcov. Naprieč našim regiónom používatelia siahajú najmä po kolobežkách Xiaomi. Medzi populárnejšie modely patria napríklad kolobežky ako Mi Essential, Mi Pro 2, či Mi Electric 1S. Druhým dychom však treba povedať, že nie sú najlacnejšími.

Druhou alternatívnou a populárnou značkou elektrických kolobežiek, je Kugoo. Elektrické kolobežky Kugoo sú totiž cenovo dostupné a zároveň ponúkajú nadpriemerný výkon. Medzi populárne modely tohto výrobcu patria kolobežky ako KUGOO M4 Pro, KUGOO S1 Plus, KUGOO S1, Kirin M4 Pro a ďalšie.

Prípadne, kolobežky od spoločnosti Youping sa rovnako dostávajú do povedomia používateľov v našom regióne. Populárnou je napríklad model elektrickej kolobežky Youping q02.

Na čo sa pozerať pri výbere elektrickej kolobežky?

V prípade, ak sa rozhodnete pre kúpu elektrickej kolobežky, tak je potrebné si povedať, za akým účelom ju chcete využívať. Ak sa chcete presúvať naprieč mestom, tak určite nepotrebujete kupovať kolobežky so šialeným výkonom. Tu však treba brať do úvahy váhu jazdca, ktorá zohráva významnú rolu. Väčšinou výrobcovia uvádzajú maximálnu rýchlosť vrátane maximálneho dojazdu pre osobu vážiacu okolo 75 kilogramov, hoci kolobežky zväčša sú schopné odviezť osoby s váhou medzi 100 až 125 kilogramov. Každý kilogram navyše v praxi znamená pomalšiu akceleráciu, ako aj väčší problém so zvládnutím jazdy do kopca. Ak je vaša váha vyššou o 10 a viac kilogramov, tak vám určite odporúčame pozerať sa po kolobežkách s výkonom najmenej 350W, ak nie rovno 500W. Dôvodom je, aby jazda kolobežkou bola vo všeobecnosti svižnou.

Rovnako sa pozerajte aj na dojazd a zoberte do úvahy aj prostredie, kde chcete kolobežkou jazdiť. Budete sa presúvať najmä po rovine, či cestou do práce máte aj kopce? Toto sú rovnako dôležité premenné, ktoré vplývajú na komfort používania kolobežky. V tomto prípade sa riaďte základným pravidlom, ak budete jazdiť najmä po rovinatom povrchu, tak kolobežka s dojazdom do 20 až 30 kilometrov je dostačujúcou na bežný presun, napríklad po meste. V prípade kopcovitých terénov, pozerajte sa po kolobežkách s väčším dojazdom. Tiež treba povedať, že udávané hodnoty dojazdu sa spravidla udávajú pre priemernú 75 kilogramovú osobu. Inými slovami, ak vážite viac, napríklad o 10, či 15 kilogramov, tak berte do úvahy, že dojazd kolobežky sa vám môže skrátiť aj o tretinu.

V prípade, ak sa pozeráte po športovejších kolobežkách, s ktorými chcete jazdiť v extrémnejšom prostredí, pozerajte sa po kolobežkách s výkonom najmenej 800W pre každý motor (predný a zadný náhon). Pri tomto type kolobežiek je dojazd väčšinou v rozmedzí niekde od 40 do 50 kilometrov, pričom realita je približne o 10% až 15% nižšou. Rovnako tento typ kolobežky zvládne rýchlosti jazdy do 50 kilometrov, pričom si hravo poradí aj so strmšími kopcami. V tomto prípade aj váha jazdca nie je problémom a poradí si aj so 120 kilogramovým chlapom.

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár