Kuurne-Brusel-Kuurne: Asgreen po dráme dotiahol sólo pokus do konca

Otvárací týždeň jarných klasík pokračoval 72. ročníkom pretekov Kuurne-Brusel-Kuurne. Závod z kategórie Pro meral 202 kilometrov po flámskych cestách. Dominantou trasy bol známy hellingen Oude Kwaremont, ktorého dĺžka je 2,2 kilometra a priemerný sklon je 4% s maximom 11,6%. Po viacerých ďalších stúpaniach však jazdcom ostávalo vyše 40 kilometrov do cieľa po rovine, čo je dosť na to, aby sa šprintéri vrátili do dobrej pozície.

Profil:

zdroj: la-flamme-rouge.eu

V úniku dňa dnes boli Bjerg (:uae:), Abrahamsen (Uno-X Norwegian Development Team), Jans (Alpecin-Fenix), Houle (AST) a Vallée (Bingoal-Wallonie Bruxelles). Pred začiatkom dôležitých kopcov mali náskok šiestich minút, no veľké tímy s favoritmi si všetko počas dňa strážili. Hlavná skupina sa už od polovice pretekov neustále zmenšovala, na menších kopčekoch tempo zvyšovali silní jazdci ako Lampaert, Asgreen (:dqt:), Van Avermaet, Stuyven (:tfr:), Trentin (:ccc:), Küng (FDJ) alebo Degenkolb (:tfr:). Aj títo jazdci sa spoločne s Jungelsom (:dqt:) alebo Naesenom (:alm:) na Kwaremonte odtrhli od pelotónu a vytvorili menšiu skupinu, brejk však mal stále dve minúty a jeho náskok sa znižoval.

Približne 50 km, ako sa diala vyššie spomínaná akcia, sme sa dozvedeli o diskvalifikácii Gianniho Moscona (:ins:) z pretekov. Na Trieu spadol a v hneve hodil bicykel na ďalšieho jazdca, ako je ukázané na videu.

Nešportové správanie Moscona:

29 km pred koncom už bol únik dňa rozbitý, ku Janovi Valléemu sa útokom zo skupiny favoritov silným tempom pridal Kasper Asgreen (:dqt:), ktorý hral pre svoj tím, ktorý bol za ním vo formácii s Fabiom Jakobsenom (:dqt:) s rozdielom tridsiatich sekúnd. Ten čakal na prípadný šprint veľkej skupiny. V stíhacej skupine však Quick Step samozrejme nepracoval, o tempo a stíhanie Asgreena sa starali Lotto Soudal a Sunweb.

Dán Asgreen mal pri vstupe do posledného kola v Kuurne náskok polminúty, zbavil sa Jansa a na jeho kolese sa sotva držal Valée, ktorý bol celý deň v úniku a na silnú sólovú jazdu. Za ním ho naháňal znovu spojená hlavná skupina. 10 km pred cieľom na krátku dobu zrýchlil a zbavil sa aj vyčerpaného Valéeho. Mladého tempára čakali dlhé kilometre na cieľovú čiaru, hlavný balík mal lídra nadohľad s mankom 20 sekúnd.

Záver

Pri vstupe do poslednej tisícky metrov mal Asgreen minimálny náskok desiatich sekúnd, za ním šprintérske tímy už dlhšiu chvíľu nespolupracovali a riešili svoje pozičné súboje. To dodalo jazdcovi Quick Stepu na čele poslednú nádej a Kasper Asgreen dokázal udržať svoj skvelý sólo výkon do víťazného konca. S rozdielom troch sekúnd vyhral šprint o druhé miesto Giacomo Nizzolo (:ntt:) a tretí bol Alexander Kristoff (:uae:). Špurtérske tímy prepásli príležitosť nevhodným taktizovaním a pravdepodobne podcenili výdrž prvého muža.

25-ročný Asgreen získal prvé veľké víťazstvo na klasikách. Svoj potenciál ukázal už minulý rok druhým miestom na Okolo Flámska. Taktiež získal prvé víťazstvo roku vo veľkej jednodňovke pre svoj tím Deceuninck – Quick Step, ktorý posledné roky vládne belgickým jednorazovkám. Opäť sa potvrdila veľká vyspelosť tohto tímu, keďže vyše 30 km pred cieľom mohli poslať Asgreena do útoku a zaujať tak pasívne pozície v pelotóne pred prípadným šprintom. K tomu však nedošlo, keďže víťazný Dán ukázal svoje skvelé časovkárske schopnosti a v Kuurne sa radoval podobným spôosobom ako jeho kolega Jungels (:dqt:) minulý rok.

Výsledky:

1.Kasper Asgreen (Den)DQT
2.Giacomo Nizzolo (Ita):ntt:
3.Alexander Kristoff (Nor):uae:
4.Fabio Jakobsen (Ned):dqt:
5.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
6.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:
7.Ben Swift (GBr):ins:
8.Jurgen Roelandts (Bel)MOV
9.Kristoffer Halvorsen (Nor):efd:
10.Fabien Lienhard (Swi)FDJ

Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár