Le Samyn 2022: Trentin a Norsgaard víťazmi oslavy belgickej cyklistiky

Le Samyn 2022

zdroj: https://twitter.com/TeamEmiratesUAE/status/144023/photo/1

54 ročník belgickej klasiky Le Samyn 2022 meral 209 kilometrov, v priebehu ktorých jazdci zažili dokonalé spojenie valónskej a flámskej cyklistiky. Nechýbali stúpania no ani úseky pavé. S takýmto profilom si najlepšie poradil Matteo Trentin (UAD), ktorý sa zapojil do každého útoku a úniku a vďaka svojmu úsiliu je prvým Talianom, ktorý sa teší z triumfu na Le Samyn. Druhý skončil Hugo Hofstetter (Arkea-Samsic).  Najväčší favorit Jakobsen (:dqt:) došiel v pelotóne. 

Dnes sa konala aj ženská edícia Le Samyn, ktorú ovládla Emma Norsgaard (MOV) pred Chiarou Consonni (Valcar-Travel & Service). Na treťom mieste zas finišovala Vittoria Guazzini (FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope).

Le Samyn 2022 – priebeh

Profil:

https://firstcycling.com/race.php?r=116&y=2022

Mapa:

https://www.procyclingstats.com/race/gp-samyn/2022/result/startlist/preview

Ženské preteky

Ako už býva zvykom, pred mužskými pretekmi sú v akcii cyklistky. Podnik Le Samyn, ktorý je pomenovaný po svojom prvom víťazovi, nebol výnimkou. V napínavom záverečnom šprinte sa tešila dánska pretekárka Emma Norsgaard (MOV), ktorá však o víťazstvo musela naozaj bojovať, keďže ešte 500 metrov pred cieľom sa dvojica pretekárok z úniku pohybovala pred hlavnou vyselektovanou skupinou. Napokon to Emma Norsgaard dokázala a mohla sa takto potrápiť s otváraním šampanského:

Na druhom mieste skončila Chiara Consonni (Valcar-Travel & Service) a na treťom zas Vittoria Guazzini (FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope).

Mužské preteky

Únik

Do celodenného úniku sa prebojovala šestica pretekárov v zložení Sam Welsford (DSM), Janosz Zukowski (Human Powered Health), Jente Boons (BEAT Cycling), Kasper Saver (Minerva Cycling), Sander Lemmens (Tarteletto – Isorex) a Senzy Leroux (Go Sport – Roubaix Lille Métropole). Na pelotón si dokázali vypracovať aj viac ako 3 minúty, no v čase, keď pelotón našiel na záverečný okruh v okolí mesta Dour, náskok bol len dvojminútový.

Na čele pelotónu jazdil nórsky prokontinentálny tím UNO-X Pro Cycling, ktorý chcel byť v rozhodujúcich pasážach na tom správnom mieste. Kritickými úsekmi boli najmä úseky mačasích hláv, ktoré tejto valónskej klasike pridávali charakter flámskych jednodňoviek. S nimi si museli poradiť aj Juraj Sagan (TotalEnergies), ktorý hájil slovenské farby v pelotóne.

Rune Herregodts

83 kilometrov pred cieľom sa situácia v pelotóne nepáčila Runeovi Herregodtsovi (Sport Vlaanderen – Baloise), a preto zaútočil. Pripojil sa k nemu ešte ďalší pretekár z kontinentálnej ligy – Stijn Daemen (BEAT Cycling). Spoločnými silami si dokázali vybudovať medzeru, ktorú neustále navyšovali na pelotón. Ten zvolnil, keďže do cieľa viedol ešte dlhý úsek trate a množstvo klasikárskej dlažby.

O 30 kilometrov ďalej ale nervozita v pelotóne narastala a dvojica prenasledovateľov sa čoraz viac a viac približovala k čelu pretekov. Pelotón však nebol príliš vzadu a bolo cítiť, že preteky sa začínajú lámať. Veľa cyklistov (aj z úniku) zažilo krízu.

K eliminácii celodenného úniko došlo 40 kilometrov pred cieľom. Potom nasledovala sleď viacerých atakov, ktorých režisérom bol najmä Matteo Trentin (UAD). Tieto nástupy mali za následok natiahnutie balíka a vytvorenie pomerne početnej skupiny na čele pretekov. Tentoraz v nej figurovali klasikári, a teda favoriti na víťazstvo. Vpredu nechýbal ani Niki Terpstra (TotalEnergies).

„Nie je sa kam ponáhľať“

Keďže sa v početnej členej skupine nespolupracovalo, ako by si to mnohí pretekári predstavovali, pelotón svoju časovú stratu sťahoval. To sa nepáčilo dvom pretekárom, konkrétne išlo o skúseného Stana Dewulfa (ACT) a Lawrenca Pithieho (FDJ). Na prenasledovateľov si vytvorili náskok len 22 sekúnd.

Lenže k čelnému duu sa pridal motor s menom Victor Campenaerts (:lts:) a chvíľu sa zdalo, že svoj raketový pohon udrží až do cieľa. To sa však nestalo, favoriti zo zadu sa dostali späť do hry o víťazstvo. Do cieľa zostávalo 25 kilometrov a na čele jazdila približne 25-členná skupina pretekárov, v ktorej sme hľadali víťaza.

V konkurencii par excellence

Postupne ako kilometre ubúdali, čelná skupina strácala na svojom objeme. Na méte 13 kilometrov pred cieľom sa vyselektovala len 8-členná skupina, v ktorej boli napríklad Matteo Trentin, Hugo Hofstetter (Arkea-Samsic) či Bert Van Lerberghe (:dqt:). O zaujímavé a napínavé vyvrcholenie bolo postarané. Pelotón aj s najväčším favoritom dňa Fabiom Jakobsenom (:dqt:) im dýchal na chrbát.

Merlier na zemi

V záverečných kilometroch sa z pelotónu na zemi ocitol Tim Merlier (Alpecin-Fenix), víťaz z minulého roka. Preto tím Quick-Step Alpha Vinyl sa musel spoliehať na dobrý výsledok Van Lerbergheho v úniku. Belgičanovi však dochádzali sily. Naopak, Matteo Trentin sršal energiou najmä na poslednom úseku mačacích hláv. Jeho tempo však každý uvisel.

Vyvrcholenie Le Samyn 2022

2 kilometre pred cieľom zaútočil Victor Campenaerts a taktiež Stan Dewulf. Nástupy však nenašli pochopenie u súperov a začalo sa taktizovať. Taktickú bitku napokon ukončil opäť Victor Campenaerts. Jeho chrbta sa ale nik nepustil, a preto sa vývoj pretekov opäť vrátil k taktizovaniu až do záverečného šprintu.

Ako prvý začal veľmi nerozvážne šprintovať Dries van Gestel (TotalEnergies), no Matteo Trentin bol hneď vedľa neho a držal si ho pod kontrolou. Keď do cieľa zostávalo 150 metrov, Trentin otvoril naplno svoj šprint a preťal cieľovú pásku ako prvý. V samotnom závere mu ešte pohrozil Hugo Hofstetter, no na viac ako druhé miesto to nestačilo.

Le Samyn 2022 – výsledky

Už v sobotu je na programe slávna biela klasika Strade Bianche.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár