Legendárny Hinault sa oprel do Frooma

zdroj: facebook.com/photoscyclisme.lolo

Po víťazstve Chrisa Frooma (:sky:) na pretekoch Giro d’Italia sa vytvorilo viacero názorov na právoplatnosť zisku ružového dresu. Kvôli stále nedoriešenej dopingovej kauze sa na účet čerstvého 6-násobného víťaza Grand Tour vyjadrujú mnohí odborníci a cyklisti. Bývalý fenomenálny jazdec Bernard Hinault sa o Froomovi vyjadril v nie príliš pozitívnom smere.

63-ročný cyklista bol posledným jazdcom, ktorému sa podarilo vyhrať tri preteky Grand Tour za sebou. Bolo to v rokoch 1982 a 1983. O 35 rokov sa podobný husársky kúsok podaril práve Froomovi. Francúz má však na tento historický zápis svoj vlastný názor. Podľa neho Froome nepatrí na zoznam jazdcov ako Eddy Merckx alebo aj francúzska legenda.

„Froome nepatrí do týchto historických záznamov,“ povedal Hinault pre belgické noviny Het Laatste Nieuws.
„Jeho test na Vuelte bol pozitívny a následne aj jeho B-vzorka sa preukázala ako pozitívna na doping. Takže on užil zakázané látky a musí byť suspendovaný“

„Nikdy mu ani nemalo byť dovolené štartovať na Giro d’Italia. Prečo musíme čakať tak dlho na rozhodnutie? Tí dvaja Taliani, ktorí mali rovnaký problém (Alessandro Petacchi a Diego Ulissi, pozn.) boli potrestaní omnoho skôr. Akým právom dostáva Froome toľko času na vytvorenie obhajoby? Je to kvôli peniazom Sky?“ nešetril kritikou 5-násobný víťaz Tour de France.

„Toto všetko je veľmi smutné. Froome nie je legenda tohto športu. Aký prínos dáva cyklistike? Dokonca by sa mohol zúčastniť na Tour. Je to skutočný škandál. Musí to skončiť,“ dodal Hinault.

Minulý týždeň sa vyjadril aj prezident UCI David Lappartient. Ten sľúbil, že problém sa vyrieši do štartu Tour de France (7. júla 2018). Antidopingový test na minuloročnej Vuelte preukázal zvýšenú hladinu salbutamolu v moči. Froomov prípad sa stále vyšetruje.

Bernard Hinault patrí medzi absolútne legendy cyklistiky. Na konte má 5  víťazstiev z Tour de France, 3 z Giro d’Italia a dvakrát ovládol Vueltu. V roku 1980 sa stal majstrom sveta. Okrem etapových pretekov má na konte aj tri monumentálne klasiky. Ide o Paríž – Roubaix, Liege – Bastogne – Liege a Okolo Lombardie.

zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár