Legendy cyklistiky 21. storočia

Chris Froome Okolo Slovenska 2021

zdroj: cyklonews.sk

Cyklistika je prejavom fyzickej zdatnosti a duševnej sily. Cyklistika sa môže vzťahovať na jazdu na bicykli na rôzne účely vrátane dopravy, zábavy a športu. Od rozvoji bicykla v 19. storočí sme prešli ozajstný kus cesty a odhaduje sa, že ako spôsob dopravy ju využíva miliarda ľudí. Cyklistika sa stala obľúbeným športom nielen u cyklistov ale napríklad aj online hráčov a tipérov a dostáva sa do popredia aj vďaka tomu, že nejedno online casino teraz ponúka cyklistické stávkovanie.

Najznámejšie mená minulej aj súčasnej doby pomáhajú čoraz väčšiemu počtu skúsených jazdcov nájsť si miesto vo svete cyklistiky. Títo jednotlivci sú v tomto športe uctievaní ako žijúce legendy.

Nižšie uvádzame trojicu cyklistov súčasnej doby, ktorí nepochybne významne prispeli k sláve tohoto športu a zaslúžili si právo byť považovaní za legendy vďaka úspechom, ktoré dosiahli na súťažiach ako Tour of Flanders alebo Paríž-Roubaix a iné.

Niekoľko násobný víťaz Tour of Flanders Tom Boonen (2002-2017)

Tom Boonen sa narodil 15. októbra 1980 v Belgicku v meste Mol. Tom Boonen je všeobecne považovaný za jedného z najlepších cyklistického jazdcov, ktorý kedy súťažil v klasikách. Tom vyhral tri krát Tour of Flanders a štyrikrát Paríž-Roubaix. Pridajte k tomu skutočnosť, že vyhral ďalšie poloklasické súťaže, ako napríklad E3 Harelbeke a je úplne jasné, že Boonen bol skutočným majstrom cyklistiky. Toto však je iba začiatok Boonenovho triumfu.

V roku 2005 obsadil prvé miesto na majstrovstvách sveta a v roku 2007 vyhral okrem celkovej bodovacej klasifikácie aj šesť etáp na Tour de France. 36-ročný Boonen sa postavil na svoje posledné profesionálne preteky v nedeľu 9. apríla 2017.

Štvornásobný víťaz majstrovstiev sveta Fabian Cancellara (2001-2016)

 Fabian Cancellara sa narodil 18. marca 1981 vo Švajčiarskom Berne a stal sa profesionálnym cyklistom, špecialistom na časovky a jednoetapové preteky. Novodobé súperenie medzi Švajčiarmi a Boonenom bolo zážitkom každej klasickej sezóny a títo dvaja cyklisti medzi sebou viedli vášnivé konfrontácie. Cancellara vyhral individuálnu časovku na olympijských hrách dvakrát, ako aj preteky Paríž-Roubaix a Tour of Flanders trikrát za sebou. Okrem toho vyhral štyri majstrovstvá sveta v časovke, jeden Miláno-San Remo a jeden Paríž-Roubaix.

Cancellarova schopnosť vyhrávať v časovkách prispela k jeho úspechu na Tour de France, kde vyhral osem etáp. Dokonca  pretekal proti Lanceovi Armstrongovi na viacerých podujatiach Tour de Frances.  Je to skutočná legenda súčasnej doby.

Trojnásobná víťazka majstrovstiev sveta Marianne Vos (2006 – )

Marianne Vos sa narodila 13. mája 1987 v Hertogenbosch v Holandsku. Je jedinou aktívnou cyklistkou v našom zozname a svoju pozíciu si vydobyla tak svojimi úspechmi, ako aj tým, že jazdí v rôznych disciplínach. Vosová má na konte tri svetové prvenstvá na ceste, sedem v cyklokrose a dva na dráhe, okrem toho získala dve zlaté medaily na olympiáde. Je všeobecne považovaná za najlepšiu cyklistku svojej doby. Odkedy v roku 2006 vyhrala svoj prvý cestný svetový šampionát, keď mala len 19 rokov, je Vosová neprekonateľná v ženskom cyklistickom svete. Má perfektnú bilanciu na Giro Rosa, najprestížnejšom podujatí v ženskej cyklistike, kde vyhrala už trikrát a na tejto trase si pripísala 20 etapových víťazstiev.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár