Lyžovanie vám nič nehovorí? Vyskúšajte trochu iné zimné radovánky

zdroj: Unsplash.com

Skialpining

Pre niekoho je možno zábavnejším a často aj nebezpečnejším variantom lyžovania skialpining. Pri ňom si obúvate špeciálne skrátené a odľahčené lyže, ktoré vám umožňujú lyžovať sa aj mimo vyznačenej trasy, pokojne na kopách čerstvo napadaného snehu. Špeciálne pásy na lyžiach bránia zošmyknutiu, vďaka čomu jednoducho vystúpate na vrchol kopca či hory a potom sa už len veziete smerom nadol. Ide o skvelú zimnú alternatívu pre bežcov aj fanúšikov horskej turistiky.

Tip: Zimné športy sú náročné aj pre pokožku. Tvári ošľahanej mrazom najviac pomôže hutný krém na tvár s SPF.

Pešia túra na snežniciach

Pokojné tempo, zimné slnko opierajúce sa do chrbta a zvuky praskajúceho snehu. Aj tak môže vyzerať idylická túra na snežniciach. Snežnice fungujú na veľmi podobnom princípe ako skialpy – špeciálne brodiace nadstavce na obuv majú širokú plochu, vďaka čomu sú vhodné aj na chôdzu v hlbšom snehu. Jazdiť sa na nich síce nedá, avšak možnosť sa nerušene kochať zasneženou krajinou vám to vykompenzuje.

Snowkiting

Zimný variant kiteboardingu nie je o nič menej atraktívnejší, než ten letný. Komu klasické lyžovanie alebo snowboarding nestačí, môže sa vydať na svah so špeciálnym ťažným šarkanom. Niektoré druhy kitov je dokonca možné použiť na vode aj na snehu. Ak ide o lyže, najlepšie sú freestylové lyže, dajú sa však použiť aj skialpy alebo carvingy.

Lezenie po ľadopádoch

Prírodné ľadopády sú nielen poriadnou pastvou pro oči, ale taktiež obľúbeným prostredím pre horolezcov. Lezenie po ľadovej stene si môžete vyskúšať napríklad v Suchej Belej či v okolí Hrebienka, ale pozor, ako začiatočníci si k sebe určite zoberte skúseného inštruktora.

Mushing

Láka vás Laponsko a celkovo oblasť polárneho kruhu? A vedeli ste, že jednu z tamojších obľúbených zimných aktivít si môžete dopriať aj v našich slovenských horách? Jazda so psím záprahom, respektíve takzvaný mushing, síce nie je tak úplne športom, ale za zážitok určite stojí.

Snowtubing

Keď dostanete namiesto športovania chuť na trochu zábavy, dajte šancu snowtubingu. Jazda na obrovskej pneumatike v snehovom či ľadovom koryte nadchne nielen deti, ale aj dospelých. Snowtubing si u nás môžete vychutnať hneď v niekoľkých areáloch, patria medzi ne napríklad Skimakov, Štrbské pleso, SKI centrum Demänová alebo Ski Blanc Ostrý Grúň.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár