ME v cyklistike 2021: Stefan Küng obhájil časovku pred Gannom

Stefan Küng časovka

zdroj: © Marco Alpozzi/LaPresse

Švajčiarsky cyklista Stefan Küng vyhral na ME 2021 časovku mužov Elite. Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike v Trentino priniesli prekvapenie, keď obhajca triumfu porazil majstra sveta Filippa Gannu o sedem sekúnd.

Tretie miesto obsadil Belgičan Remco Evenepoel so stratou 15 sekúnd na víťaza.

Časovka v okolí mesta Trento mala 22,4 km a bola kompletne rovinatá. Na začiatku a na konci sa nachádzali technické zákruty, inak však trasa bola rovinatá a stvorená pre porovnanie absolútneho výkonu najlepších časovkárov sveta.

Z favoritov zašiel ako prvý konkurencieschopný čas Kasper Asgreen (Dánsko), ale jeho výkon 25:21 min bol onedlho prekonaný. Domáci Edoardo Affini však zašiel o 12 sekúnd lepšie.

Na trati bol už mladý časovkársky favorit Stefan Bissegger (Švajčiarsko). S časom 24:52 min sa dostal do horúceho kresla.

Zaujímavým prvkom časovky bolo obiehanie pomalších jazdcov, ktorí štartovali minútu predtým. V technických zákrutách museli viacerí pretekári spomaliť, aby bezpečne predbehli. Príkladom boli Affini aj Bissegger.

Na priebežné druhé miesto, pred Affiniho, sa dostal Nemec Maximilian Walscheid s výkonom 25:07 min. Na trať však ešte len vychádzali najlepší jazdci.

Ganna vs Evenepoel

Filippo Ganna (Taliansko), Remco Evenepoel (Belgicko) a Stefan Küng (Švajčiarsko) boli na prvom medzičase (po 10,6 km) od seba oddelení len tromi sekundami a vedelo sa, že práve táto trojka bude bojovať o medaily.

Výhodu mal Talian, ktorý na druhom sektore dokonca predbehol Tadeja Pogačara (Slovinsko) štartujúceho minútu pred ním.

Ganna v drese majstra sveta došiel s časom 24:37 min. Belgičan Evenepoel bol o šesť sekúnd pomalší. Ako menší jazdec a na kratšej trati však bol Gannovi dôstojným súperom. V cieli si 21-ročný Evenepoel ihneď ľahol na zem, do svojho pokusu zopakovať majstrovský rok 2019 dal všetko.

Ale Stefan Küng zasadil posledný úder

Domáceho favorita zarmútil obhajca triumfu Küng. Síce bol na medzičase o 3,75 sekundy pomalší ako Ganna, v druhej polovici trasy si všetko vynahradil a v cieli získal náskok 7,70 sekundy.

„Bola to veľmi rýchla trať. V druhej polovici sme mali mierny vietor zozadu, ale bolo dôležité si rozložiť sily, aby sme si udržali rýchlosť aj v zákrutách a na mostoch. Na medzičase som vedel, že sa držím s najlepšími a viem sa dostať pred nich. Som veľmi šťastný z víťazstva,“ povedal 27-ročný jazdec Groupama – FDJ, ktorý sa zaradil medzi favoritov na časovku majstrovstiev sveta vo Flámsku o dva týždne.

Küng získal piate víťazstvo v sezóne, ale druhý európsky dres za sebou je jeho najväčším úspechom roka 2021. Časovku vyhral na domácom Okolo Švajčiarska, na Tour de France bol dvakrát druhý. Medaila mu tesne unikla na olympiáde v Tokiu a s japonskou „prehrou“ vstupoval aj do časovky v Trente.

Ronald Kuba stratil 4:15 min

Prvý veľký stret so svetovou cyklistikou zažil Ronald Kuba – amatérsky cyklista, ktorý vyhral majstrovstvá Slovenska medzi profesionálmi. Skončil na predposlednom 38. mieste so stratou 4:15. Porazil Litovčana Evaldasa Šiškevičiusa – deviateho muža Paríž – Roubaix 2019.

Na rovnakej trati bol Lukáš Kubiš v časovke U23 rýchlejší o 9 sekúnd ako Kuba.

 Majstrovstvá Európy ME v cyklistike 2021 Trentino – časovka mužov Elite – profil:

Časovka Majstrovstvá Európy v cyklistike 2021
zdroj: trentino2021cycling.eu

 Majstrovstvá Európy ME v cyklistike 2021 Trentino – časovka mužov Elite – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár