Majstrovstvá sveta 2022: časovku zmiešaných družstiev ovládol výber Švajčiarska

Majstrovstvá sveta 2022

zdroj: https://twitter.com/GroupamaFDJ/status/15724818

Majstrovstvá sveta 2022 pokračovali časovkou zmiešaných družstiev reprezentujúcich nie komerčné tímy ale krajiny. Napokon trať dlhú 28 kilometrov najlepšie prešiel výber Švajčiarska, ktorý len o tri sekundy porazil ten taliansky. Na treťom mieste finišovala domáca reprezentácia. Veľmi smolný deň zažili Bauke Mollema a Annemiek van Vleuten, ktorí technickými problémami odstavili Holandsko od pódia. 

Slovensko zastúpenie v tejto kategórii nemalo.

Majstrovstvá sveta 2022 (Časovka zmiešaných družstiev) – priebeh

Profil:

https://firstcycling.com/race.php?r=12533&y=2022

Po individuálnych časovkách sa na rad dostala tá tímová. Disciplína časovky zmiešaných družstiev si svoju premiéru odbila už minulý rok na majstrovstvách sveta v Leuvene. Vo Wollongongu išlo teda o druhý „ročník“, kedy tímy tvorené troma cyklistkami a troma cyklistami, jazdiacimi separátne, tvorili jeden reprezentačný výber. Ako je už zvykom, najprv sa na trať dlhú 14 kilometrov dostala mužská trojica, ktorú po dojazde nasledovala ženská trojica. Trať dokopy merala 28 kilometrov.

Austrália vystrelila do výšin

Spomedzi krajín so silnou časovkárskou základňou sa pomerne dlho na čele priebežného poradia držal výber Austrálie, ktorý 28 kilometrovú trať prešiel za 34 minút 25 sekúnd. Najlepší čas to ale nebol. O 38 sekúnd domácu zostavu predbehli Švajčiari.

Holandská pohroma

Neskôr, v čase, kedy Švajčiarsko odolalo útoku Talianska na zlato (strata reprezentácie z Apeninského polostrova bola len trojsekundová), sa na trati odohrávala pohroma pre holandský výber. Najprv z mužskej trojice nečakane vypadol Bauke Mollema, ktorý s Mathieu van der Poelom mal tvoriť silnú dvojičku, následne pár metrov po štarte zas zo ženskej trojice nepríjemne spadla Annemiek van Vleuten. Príčinou pádu víťazky ženskej Tour de France mala byť pravdepodobne zosunutý bezdušový plášť. Nič to však nemenilo na tom, že Holandsko sa s bojom o pódium mohlo rozlúčiť.

Záverečná zápletka

Na záver diváci mohli sleodoať boj o druhé a tretie miesto. Ten na diaľku zvádzali výbery Nemecka a Austrálie. Avšak postupne ako čas a kilometre ubiehali, bolo čoraz jasnejšie, že Nemecko sa na pódium ani len neprebojuje. Preto štvrtá priečka sa stala ich maximom.

Výsledky

Majstrovstvá sveta 2022 – pozrite tiež:

Zajtra je na programe voľný deň, po ktorom budú nasledovať preteky s hromadným štartom.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár