Majstrovstvá sveta v cyklistike 2022: úvodné súboje postavili Nórsko na nohy

Majstrovstvá sveta 2022

zdroj: https://twitter.com/UCI_cycling/status/

Po skončení pretekov Okolo Slovenska, ktoré ovládol Jozef Černý (:dqt:) sa ťažisko cyklistického sveta presunulo do Austrálie, kde sa od 18. do 25. septembra konajú majstrovstvá sveta 2022. Mesto Wollongong sa tak na týždeň stáva domovom svetovej cyklistickej smotánky. Časť z nej už svoje preteky má za sebou vrátane našej Nory Jenčušovej. Čo teda priniesli prvé súboje proti chronometru? 

Majstrovstvá sveta v cyklistike 2022

Časovka žien Elite a U23

Prvé súboje o majstrovský titul v časovke jednotlivcov zviedli ženy, ktoré pretekali na rovnakej trati ako muži:

 

https://www.rouleur.cc/blogs/the-rouleur-journal/2022-uci-road-world-championships-everything-you-need-to-know-about-the-routes-for-the-men-s-and-women-s-races

34 kilometrov s prevýšením viac ako 300 metrov najrýchlejšie prešla 34-ročná Holanďanka Ellen van Dijk, ktorá tak obhájila titul z minuloročného Leuvenu. V cieli jej namerali čas 44 minút a 28 sekúnd. O 13 sekúnd pomalšia bola domáca pretekárka Grace Brown. Na pódiu ich doplnila tretia Marlen Reussen zo Švajčiarska.

O titul majsterky sveta v časovke jednotlivcov zabojovala aj naša Nora Jenčušová (BePink), ktorá však výslekdovo spadala do kategórie U23 rokov. V cieli rodáčke zo Spiša namerali na víťazku Van Dijk stratu o hodnote 7 minút a 43 sekúnd. Na najlepšiu pretekárku kategórie U23, Talianku Vittoriu Guazzini, stratila 6 minút a 51 sekúnd a obsadila tak 7. priečku.

Po pretekoch realisticky zhodnotila: „Určite nie som spokojná s výsledkom. Vďaka štartu na tejto časovke som sa naučila veľa vecí, z ktorých sa chcem poučiť. Som vďačná, že sa o mňa staral Ján Valach a realizačný tím Petra Sagana. S veľa vecami mi pomohli, poradili a hlavne naučili. Bola to nezaplatiteľná skúsenosť, ktorá verím, že ma posunie.” 

Časovka žien – výsledky

Časovka mužov Elite

V prípade mužov, najrýchlejším cyklistom na 34 kilometrov dlhej trati sa prekvapivo stal 25-ročný Nór Tobias Foss, ktorý tak získal prvé profesionálne víťazstvo nielen mimo Európy ale aj mimo územia Nórska. Čo ešte viac zväčšuje senzáciu je fakt, že titul dokázal získať v silnej konkurencii ostrieľaných časovkárskych „mazákov“. Na druhé miesto len o tri sekundy totiž odsunul Švajčiara Stefana Künga, ktorý opäť raz si z podujatia odnáša cenný kov, lež nie so zlatým leskom. Na treťom mieste finišoval konzistentný Remco Evenepoel, belgický víťaz Vuelty spred pár dní. Za talentom zo severu zaostal len o 9 sekúnd.

Vyjadrenie prekvapeného Fossa:

„Mám pocit, že som sa ešte neprebudil z tohto sna. Počas časovky som sa cítil dobre, mal som dobré nohy, ale vyhrať? Musím si to ešte poriadne uvedomiť. Nepovedal by som, že som nejaký extra sebavedomý pretekár, ale mal som pocit, že som tam dnes nechal všetko a že to môže dobre dopadnúť. Bola to trať, na ktorej sa nedalo odpočívať. Bolo tam všetko, stúpania, technické pasáže. Hovoril som si, že keby som bol v Top10 bol by som spokojný. Veril som si aj na najlepšiu päťku, ale mať dúhový dres je úžasné.“

Čo sa týka ostatných favoritov, veľkú smolu mal Brit Ethan Hayter, ktorý kvôli technickým problémom s radením stratil dlhých 40 sekúnd. Napokon mu to stačilo na nepopulárne 4. miesto, a teda napriek nezdaru obehol také časovkárske mená, akými sú Stefan Bissegger, Filippo Ganna či Tadej Pogačar. Spomínaná trojica sa na trati viditeľne trápila.
Slovensko v tejto kategórii zastúpenie nemalo.

Časovka mužov Elite – výsledky

Časovka mužov U23

V kategórii mužskej časovky jednotlivcov U23 sa z titulu vo veku 22 rokov radoval ďalší Nór Søren Wærenskjold, ktorý len pred pár dňami vyhral 1. etapu Tour de l’Avenir. Druhého Belgičana Aleca Segaerta porazil o 16. sekúnd. Tretí finišoval Brit Leo Hayter.

Vyjadrenie víťaza:

Slovensko v tejto kategórii zastúpenie nemalo.

Časovka mužov U23 – výsledky

Zajtra sú na programe individuálne časovky juniorov.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár