Majú ich všetkých diskvalifikovať? Komisári sa rozčuľujú nad porušovaním pravidiel.

zdroj: witter.com/Scott_Thwaites

Belgickými pretekmi Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne-Brusel-Kuurne sa začala sezóna jarných klasík. Tieto závody sú divácky atraktívne kvôli ich nepredvídateľnosti či dĺžke. No najviac sú známe kvôli sektorom s dlažobnými kockami. Aj počas týchto prvých dvoch pretekov sa ukázalo, že na „mačacích hlavách“ sa vážne porušujú pravidlá a rozhodcovia nevedia, čo s tým robiť.

Hlavným problémom je, že jazdci nejazdia priamo na dlažobných kockách, ale jazdu si uľahčia tým, že pôjdu po priľahlých chodníkoch alebo cestičkách. Porušovanie pravidiel bolo dokonca niekoľkokrát zachytené na kamere aj počas posledných klasík. Nejednalo sa iba o výnimočné prípady, ale pravidlá porušila väčšina jazdcov.

„Naozaj ma to veľmi štve,“ povedal Jacky Bottom, predseda rozhodcovskej komisie na pretekoch Kuurne-Brusel-Kuurne. „Môj názor je, že tieto pravidlá UCI nie sú použiteľné v Belgicku. Čo môžete urobiť? Diskvalifikovať všetkých? Je to nemožné bez videorozhodcu. A dokonca aj s videorozhodcom by som nevidel všetkých.
Na pretekoch Kuurne-Brusel-Kuurne tam boli dva pády kvôli jazdcom, ktorí si chceli skrátiť cestu na kockách. Povedal som organizátorom, aby nabudúce zabránili takýmto možnostiam.“

Zabránenímmal Bottom na mysli použitie bariér a zábran pozdĺž úsekov pavé. Na pretekoch Kuurne-Brusel-Kuurne, ktoré vyhral Groenewegen (:lot:) bolo jednoznačne vidieť porušenie pravidiel. Utečenci a pelotón si to uľahčili tým, že prešli po štrkovej cestičke namiesto dlažobných kociek. Ohrození sú takisto aj diváci, ktorí stoja pri ceste. Podľa pravidiel Medzinárodnej cyklistickéj únie UCI sa za prejdenie chodníkov(cestičiek, ktoré nie sú súčasťou trate) ukladá pokuta 200 frankov a diskvalifikácia z pretekov.

Podobná téma sa preberala aj na vlaňajšom ročníku Omloop Het Nieuwsblad, kde sa trojica Peter Sagan (BOH), Greg Van Avermaet (:bmc:) a Sep Vanmarcke (:efd:) vzdialila od hlavnej skupiny a bojovala o víťazstvo aj vďaka použitiu priľahlých chodníkov. Nikto nebol diskvalifkovaný a je neisté, či niekto dostal pokutu. Preteky vtedy vyhral Van Avermaet pred Saganom.

zdroj: cyclingweekly

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár