Mal porážať Sagana v šprintoch, na Tour však nepôjde. UAE ide do Francúzska bez Gavíriu

Tour de France 2019

Tím UAE-Team Emirates ohlásil svoju osmičku jazdcov, ktorá sa 6. júla postaví na štart Tour de France. Ide o zostavu, ktorá obsahuje silných jednotlivcov a zameria sa na prakticky všetky výzvy, ktoré Tour ponúkne.

Najväčšia strata však bude na poli šprintov. Kolumbijský rýchlik Fernando Gavíria (:uae:) vynechá Tour de France. Šprintér naďalej bojuje so zranením kolena, ktoré mu nedovoľuje naplno jazdiť. 24-ročný jazdec je spolu s Vivianim a Groenewegenom najlepším čistým šprintérom súčasnosti. V závere dokáže vyprodukovať najväčšiu rýchlosť a bol by silným súperom aj pre Petra Sagana (BOH). Ak v minulosti obaja skončili v prvej desiatke, Kolumbijčan bol pred Saganom až v 20 prípadoch z 28. Minulý rok Gavíria vyhral dve etapy, kde Slováka porazil priamo na trati. Od siedmej etapy Giro d’Italia súťažne nepreteká, z podniku musel odstúpiť kvôli spomínanému kolenu.

Fernando Gaviria
zdroj: twitter.com/letour

Lídrom na rovinaté a šprintérske koncovky je skúsený Alexander Kristoff (:uae:). 31-ročný Nór minulý rok vyhral slávnu šprintérsku etapu v Paríži, keď sa ukázal ako najsilnejší z ostávajúcich špurtérov na pretekoch. Kristoff už tento rok vyhral prestížnu klasiku Gent – Wevelgem a ukázal sa ako platným členom tímu, keďže ide o mimoriadne odolného jazdca a jeho sila sa ukáže najmä po ťažkom priebehu pretekov. Jeho rozbiehačom bude talentovaný Belgičan Jasper Philipsen (:uae:). Ten má vo veku 21 rokov na konte už 2 profesionálne triumfy. UAE sa tak môže spoľahnúť až na dvoch rýchlych borcov.

Alexander Kristoff
zdroj: twitter.com/destandaard

Alexander Kristoff:

„Na Tour pôjdem s cieľom vyhrať a znova prežiť skvelé vlaňajšie emócie. V tejto sezóne je moja forma lepšia, ale na tejto úrovni je level top jazdcov tak vysoký, že dobrá kondícia nestačí, potrebujete aj obrovské odhodlanie a trochu šťastia.“

Tím Spojených arabských emirátov povedie Dan Martin (:uae:). Ír sa bude sústrediť na celkové poradie. 32-ročný jazdec od roku 2015 trikrát skončil v prvej desiatke. Trasa pre čistých a výbušných vrchárov by mu mala sedieť tak, ako snáď ešte nikdy. Minulý rok vyhral etapu a získal cenu za najbojovnejšieho jazdca.

Dan Martin
zdroj: twitter.com/CiclismoInter

Dan Martin:

„Som nadšený, že budem opäť jazdiť na Tour. Na tréningoch sa cítim dobre a Dauphiné vyšlo skvele aj napriek tomu, že sme neboli agresívni v horách, čo obvykle robíme. Z Dauphiné som prišiel spokojný a páči sa mi tohtoročná trať, navyše, máme super-silný tím s mnohými možnosťami. Proste sa teším na štart.“

Ďalším veľkým menom na súpiske je Fabio Aru (:uae:). Víťaz Vulety z roku 2015 spravil výberom veľký krok pri svojom návrate na vysokú úroveň. Talian podstúpil angioplastiku zúženej iliakálnej artérie v ľavej nohe. Kvôli tomu vynechal Giro d’Italia, no podľa všetkého by mal byť pred Tour v poriadku. Na prípravnom podujatí Okolo Švajčiarska skončil na celkovej 21. priečke, v náročnej siedmej etape bral desiate miesto.

Fabio Aru:

„Po mesiacoch bez pretekanie som bol schopný znovu objaviť zápal pre jazdenie, unavené nohy a moju kondíciu. Odozva z mojej rekonvalescencie je povzbudzujúca, cítim sa dobre, čo viedlo k účasti na Tour de France. Počas posledných mesiacov som ostal pokojný a taký ostanem aj na Tour. Nebudem vo Francúzsku, aby som sa obával o celkovú klasifikáciu, Stará Dáma bude vzrušujúca nová kapitola návratu do sezóny. Očakávam, že moja výkonnosť porastie malými krokmi.“

Ďalšou silnou časťou tímu bude vrchár a bývalý majster sveta Rui Costa (:uae:), ktorý odjazdí svoju deviatu Tour s dvomi etapovými zásahmi. Po prestupe zo Sky môže mať viac slobody aj kolumbijský vrchár Sergio Henao (:uae:). Rolu rovinárov a domestikov si zahrajú nórski pretekári Sven Erik Bystrøm (:uae:) a Vegard Stake Laengen (:uae:). Do zostavy sa nevošli napríklad nedávny víťaz Okolo Slovinska Diego Ulissi (:uae:) alebo talentovaný víťaz Okolo Kalifornie Tadej Pogačar (:uae:).

Zostava UAE-Team Emirates

Zdroj: uaeteamemirates.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár