Martin Velits končí kariéru

zdroj: twitter.com/ADSportwereld

32-ročný slovenský cyklista Martin Velits (:qst:) po nadchádzajúcej Tour of Guangxi ukončí profesionálnu kariéru. Brat Petra Velitsa to oznámil prostredníctvom stránky tímu Quick-Step Floors, v ktorom pôsobil 6 sezón.

„Nechcem odkladať koniec do dňa, kedy už nebudem chcieť vôbec jazdiť na bicykli. Chcem zastaviť, keď si ešte stále užívam jazdy na bicykli, ale tiež chcem vyskúšať iné činnosti v živote. Porovnal som klady a zápory, ale nikdy som nemal pochyby. Radšej skôr ako príliš neskoro. Teraz si myslím, že to je výborný čas prestať,“ vyjadril sa rodák z Bratislavy.

Martin bol hlavne výborným časovkárom, niekedy sa snažil získať etapy a umiestnenia v etapových závodoch. Následne sa jeho pozícia zmenila na domestika. Strávil niekoľko sezón po boku svojej dvojičky Petra. Martin Velits sa vyjadril, že jeho ukončenie bolo ovplyvnené rozhodnutím práve Petra. Ten ukončil kariéru minulý rok hlavne pre zdravotné problémy.

„Stále sme spolu trénovali a dokonca aj jazdili spolu, keď sme boli v Quick-Stepe. Stále sme si hľadali čas na spoločný tréning. No keď skončil, už sme spolu skoro vôbec necvičili. Začal som sa cítiť osamelý bez jeho spoločnosti. Chcem tým povedať, že nie je nemožné trénovať sám. Ale chýbalo mi niečo po toľkých rokoch, kde sme trénovali spoločne,“ povedal Martin o svojom bratovi.

Majster Slovenska v individuálnej časovke z roku 2010 tiež priznal, že mu budú chýbať niektoré veci z profi-pelotónu. Veľmi sa mu páčilo prostredie v tíme Quick-Step. Samozrejme spomenul aj nepríjemné veci. Konkrétne mu vadilo cestovanie, tlak zo strany fanúšikov aj tímu a náročné tréningy.

Jeho posledné vystúpenie bude na Tour of Guangxi.

„V Číne som jazdil v mojej prvej sezóne. Boli to prvé preteky mimo Európu a bude pekné, keď tu ukončím kariéru spoločne s Quick-Step Floors!“ dodal Martin Velits.

Medzi najväčšie úspechy jeho kariéry patrí druhé miesto v 15. etape na Vuelte v roku 2010, víťazstvo v národnej časovke a víťazstvo v tímovej časovke na Vuelte takisto z roku 2010. Čo sa však cení viac, je určite úsilie, ktoré odovzdával prostredníctvom pomoci svojim tímovým kolegom. Cyklistika je predsa len tímový šport a bez spoločnej podpory by neboli ani individuálne víťazstvá.

zdroj: cyclingnews

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár