Mathieu van der Poel dobyl Paríž – Roubaix 2023, Sagan zažil hrozivý pád

Paríž - Roubaix 2023

zdroj: https://twitter.com/AlpecinDCK/status/14/photo/1

120. ročník monumentu Paríž – Roubaix 2023 neostal svojej povesti pekla severu nič dlžný. Po 258 dramatických kilometroch sa na velodróme v Roubaix tešil Holanďan Mathieu van der Poel, ktorý sa od skupiny favoritov oddelil na jednom z troch najťažších úsekoch pavé (Carrefour de l’Arbre). Úspešný deň pre tím Alpecin – Deceuninck zavŕšil druhým miestom Jasper Philispen. Tretie miesto najrýchlejšieho ročníka kráľovny klasík ostalo sklamanému Woutovi van Aertovi (TJV), ktorý sa opäť raz musel skloniť pred svojím rivalom z detských čias. Rešpekt však nechýbal.  

Mathieu van der Poel si tak na svoje konto pripísal už štvrtý víťazný monument(2x Okolo Flámska a 1x Miláno – San Remo) a napodobnil Johna Degenkolba (DSM) z roku 2015, ktorý v jednej sezóne dokázal vyhrať aj slávnu La Primaveru, aj peklo severu. Wout van Aert i naďalej má na svojom konte len jeden monument a to spomínanú Primaveru z roku 2020.

Pád Petra Sagana

Peter Sagan (TotalEnergies) o popredné priečky nebojoval kvôli hrôzostrašnému pádu ešte na druhom sektore pavé (Viesly á Quiévy). Po páde, v ktorom si zakrvavil tvár, bol ihneď v opatere lekárov a prevezený do najbližšej nemocnici. Sagan tak pri svojej definitívnej rozlúčke s jarnými klasikami zažil pravdepodobne najhorší pád svojej kariéri.

Vyjadrenie víťaza Paríž – Roubaix 2023 na rozhodujúci moment :

„Keď som prešiel Wouta van Aerta, jeho rýchlosť bola pomalá, takže som vedel, že má problém, ale nevedel som, že to bol defekt. Niekedy je to súčasť pretekov.“

Paríž – Roubaix 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/paris-roubaix/2023/result/today/profiles

Štart:

Dlhý boj o únik

Úvodná hodina pretekov sa niesla v znamení rýchlosti a ustavičného boja o členstvo v celodennom úniku. Ten sa vytvoril až po takmer 80 kilometroch, kedy sa na čele pretekov stretla štvorica v zložení Juri Hollmann (MOV), Jonas Koch (BOH), Derek Gee (Israel Premier-Tech) a Sjoerd Bax (UAD). Na pelotón si vypracovali náskok menej ako 2 minúty.

Problémy sú tu

Už od prvého sektoru mačacích hláv mnoho cyklistov postretli ťažkosťí. Prvým z nich bol Kasper Asgreen (SOQ), ktorého technické problémy odsunuli na záver štartového poľa. Následne sa odohral nepríjemný pád, do ktorého bol zapletený Peter Sagan, rezultujúc v prevoze do najbližšej nemocnice.

Od toho momentu každý sektor pavé priniesol zmenu pretekovej situácie, pády, poranenia a všetko to, čo peklo severu každý rok jazdcom ponúka.

Haveluy á Waller

K výraznej zmene prekvapivo došlo na sektoré zvanom Haveluy á Waller, ktorý tvorí tradičný predkrm pred slávnym Arenbergským lesom. V jeho priebehu zaútočila dvojica tímu Jumbo – Visma, Wout van Aert a Christophe Laporte. Ich zvýšenému tempu dokázali odolávať jazdci ako Stefan Kung (FDJ), Mathieu van der Poel (ADC) či John Degenkolb (DSM). Preteky sa tak začali prekvapivo rozvýjať ešte pred prvým 5-hviezdiškovým úsekom – Arenbergským lesom.

Arenbergský les

Úsek, ktorý naháňa hrôzu, úsek, ktorý je vraj vydláždený kockami z dôb Napoleóna. Práve na tých došlo k signifikantnej reorganizácií skupín. Na zemi sa ocitol víťaz minulého ročníka Dylan van Baarle (TJV), Kasper Asgreen či Jonathan Milan (TBV). Na druhej strane veľkým favoritom sa nepríjemnosti vyhli a mohli tak pokračovať ďalej. Po Arenbergskom lese sa na čele pretekov vytvorila silná najprv 13-členná, potom 9-členná skupina favoritov a pozostatkov celodenného úniku. Selekcie sa však odohrávali aj v ďalšom priebehu.

Van der Poelovi chutí Paríž – Roubaix 2023

Postupone ako kilometre ubiehali a cyklisti sa blížili k hraniciam s Belgickom, Mathieu van der Poel bol najväčším iniciátorom útokov, vďaka ktorým okresal skupinu z deviatich pretekárov na sedem. Do záverečných 40 kilometrov mal poruke tímového kolegu Jaspera Philipsena. Wout van Aert bol osamotený podobne ako Mads Pedersen (TFS), prekvapivo dobre jazdiaci John Degenkolb, Stefan Kung či Filippo Ganna (IGD).

Úsek Carrefour de l’Arbre rozhodol preteky

Záverečným 5-hviezdičkovým sektorom pavé bol neodmysliteľný Carrefour de l’Arbre. Približne v jeho druhej polovici došlo k nepríjemnému pádu Johna Degenkolba, ktorý sa zamotal s divákmi. Nebola to však vina fanúšikov a ani Memca Johna Degenkolba. Nemeckého víťaza pekla severu z roku 2015 trošku na kraj vozovky vytlačil Mathieu van der Poel, ktorému zas zavadzal jeho tímový kolega Philipsen. Išlo tak o nešťastnú súhru náhod, ktorú sa snažil vo svoj prospech využiť Van Aert útokom.

Lenže Van der Poel dokázal zareagovať na zrýchlenie svojho konkurenta z detských čias. Vytvorilo sa tak silné fenomenálne duo, ktoré dorazilo na koniec sektoru Carrefour de l’Arbre. Tam však Wout van Aert signalizoval defekt zadného kolesa, ktorý musel neodkladne vyriešiť. Stratil tak kontakt s Van del Poelom, ktorému sa otvorila cesta k zisku 4. monumentálneho víťazstva.

Wout van Aert sa zaradil do stíhacej skupiny silných časovkárov. Napriek tomu 25 sekundový náskok Holanďana rútiaceho sa za víťazstvom nedokázali skresať. Najkomplexnejší cyklista planéty, Wout van Aert, sa síce záverečnými útokmi snažil priblížiť k čelu pretekov, no jeho stíhacia jazda bola porazená silným sólo víťazným ťažením Mathieu van der Poela, ktorý na velodróme v Roubaix zdvihol trofej v podobe mačacej hlavy nad hlavu.

Paríž – Roubaix 2023 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

2 responses to “Mathieu van der Poel dobyl Paríž – Roubaix 2023, Sagan zažil hrozivý pád

  1. Áno,pán Sedlák to napísal štýlom hodným svojho priezviska, ale čítať sa to veru nedá, v portáli cyklonews by sa mali zamyslieť nad výberom ,,redaktorov“

  2. Prosím, veľmi pekne prosím. Ak sa niekto odváži verejne písať, nech sa naučí aspoň elementátne základy slovenského pravopisu. Hanbím sa za krajinu nevzdelancov, v ktorej žijem!!!

Pridaj komentár