ME v cyklokrose 2021: Van der Haar zasadil Belgičanom úder zozadu

Cyklokros
Lars van der Haar

zdroj: Tommaso Pelagalli/BettiniPhoto©2020

Víťazom pretekov mužov na ME v cyklokrose 2021 sa stal Holanďan Lars van der Haar.

Na druhom mieste so stratou 25 sekúnd skončil Belgičan Quinten Hermans, ktorý dlhú dobu preteky viedol. Domáci Van der Haar sa však dostal z nevýhodnej pozície v strede pretekov, dotiahol sa na stíhaciu skupinu a neskôr aj na samotného lídra. V predposlednom kole v priaznivej diváckej atmosfére zo seba vydal všetko a odpútal sa od Belgičana.

Tretie miesto zobral Michael Vanthourenhout z Belgicka s mankom 54 sekúnd. Obhajca titulu Eli Iserbyt skončil až dvanásty. Belgičania tak nevyužili svoje dobré postavenie po prvých kolách a po vzájomnych súbojoch dovolili Van der Haarovi sa dostať naspäť do hry.

„Cítil som sa dobre, ale akonáhle som bol na druhej priečke, Belgičania sa na mňa začali pozerať,“ povedal v cieli Van der Haar.

„Vymyslel som plán – vymenil som si bicykel, ale stratil som viacero pozícií, čo som nečakal. Musel som ostať v tempe a zvoliť chytrú taktiku proti toľkým Belgičanom. Nevedel som, či sa ešte dotiahnem na Quintena Hermansa, ale boli to ťažké preteky a cítil som sa dobre,“ vysvetlil dvojnásobný majster Európy.

Quinten Hermans uznal kvality súpera: „Van der Haar bol silnejší, než sme čakali. Robil som, čo som mohol, ale v závere som nemal dosť síl.“

30-ročný Lars van der Haar získal druhý titul majstra Európy po roku 2015. Jazdec tímu Baloise Trek Lions získal vôbec prvé víťazstvo v roku.

V holandskom Col du Vam sa prešlo desať kôl na rýchlej trati dlhej 2,7 km. Išlo sa cez viaceré prudké stúpania a trávanté úseky bez dlhých technických sektorov. Majstrovstvá Európy v cyklokrose sa konajú od roku 2003.

Belgičania a jeden Holanďan

Už v prvom kole sa na čele držal Lars van der Haar (Holandsko) a s ním sa uvoľnilo päť Belgičanov. Quinten

Po ďalších akceleráciách viedli v štvrtom kole

Iserbyt titul neobhájil

Van der Haar sa v piatom kole úspešne odpútal od najväčšieho favorita Iserbyta a musel zamzať približne pätnásť sekúnd na belgických lídrov. Trojica vpredu zrýchlila, keďže si neželala Holanďana medzi sebou. Tlačil hlavne Hermans, čo vyvolalo iba útočnú atmosféru medzi krajanmi.

Quinten Hermans bol skoro najsilnejší, ale Van der Haar sa nevzdal

Quinten Hermans sa úspešne odpútal od svojich kolegov a do šiesteho kola prišiel s náskokom 13 sekúnd.

Zároveň sa do stíhacej skupiny dostal neoblomný Van der Haar, zatiaľ čo Aerts sa trápil a lídra stíhal už len Holaňdan s Vanthourenhoutom. Aj druhý Belgičan sa zlomil a Van der Haar bol na osamotenom druhom mieste.

V siedmom kole bol rozdiel prvých dvoch jazdcov už len na úrovni siedmich sekúnd. Tak, ako sa nad traťou objavila dúha, sa začali objavovať aj víťazné nádeje domáceho jazdca. Počas nasledujúceho kola a pol zmazal svoju stratu o polovicu a Hermans už bol nadohľad.

Hermans vs Van der Haar

Na cieľovej páske pri vstupe do predposledného kola sa Van der Haarovi podarila heroická misia a dotiahol sa na Hermansa. Domáci favorit okamžite začal pod revom fanúšikov tlačiť na pílu a dostal dlho vedúceho Hermansa pod tlak.

Lars van der Haar vyhral ME v cyklokrose 2021

V deviatom kole sa podarilo a Van der Haar už viedol sólo, podarilo sa mu nájsť viac síl ako Hermansovi a stačilo mu dojsť do cieľa.

S náskokom 25 sekúnd sa Van der Haar radoval z veľkého triumfu. Hermans odovzdane došiel po striebornú priečku s trpkou príchuťou.

Najlepším nie-Belgičanom bol siedmy Joshua Dubau z Francúzska. Najlepším Čechom bol Michael Boroš na 21. mieste, zatiaľ čo 22-ročný Simon Vaníček skončil 22.

ME v cyklokrose 2021 – výsledky:

01VAN DER HAAR LarsHolandsko1:01:44
02HERMANS QuintenBelgicko0:25
03VANTHOURENHOUT MichaelBelgicko0:54
04AERTS ToonBelgicko1:34
05SWEECK LaurensBelgicko1:52
06ADAMS JensBelgicko2:07
07DUBAU JoshuaFrancúzsko2:50
08NIEUWENHUIS JorisHolandsko2:58
09DORIGONI JakobTaliansko3:00
10SOETE DaanBelgicko3:05
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár