Meniskus a bicykel

zdroj: twitter.com/LarSuite

Kolenný kĺb je pri bicyklovaní jedným z najdôležitejších častí tela. Mnoho ľudí si vyberá bicykel práve pre nižšiu námahu kolena ako napríklad pri behu.

Jednou z častí kolena, ktoré sú náchylné na poškodenie, sú menisky. Meniskus je špeciálna chrupavka mesiačikovitého tvaru nachádzajúca sa na oboch stranách kolena medzi stehennou kosťou a kosťou predkolenia. V každom kolennom kĺbe sa nachádzajú vonkajší a vnútorný meniskus. Ich hlavnou úlohou je vyrovnávanie nerovnosti kostí v kolene, tlmenie nárazov a celková stabilizácia kolena.

Pilulka

Najčastejšie dochádza k poraneniu vnútorného menisku. Ten sa nachádza v pevnom spojení s kĺbovým puzdrom. Poškodiť sa môže pri náhlom úraze, napríklad pri rýchlom otočení dolnej končatiny, pričom spodná časť nohy ostane nehybná. Ďalej k poškodeniu dochádza pri nadmernej záťaži pri aktivitách s vysokým namáhaním kolena alebo dokonca nesprávnou technikou vykonávaniu športu. Odolnosť menisku klesá s vekom, preto sú starší ľudia, približne po päťdesiatke, viac náchylní k úrazu, ale aj prirodzenému opotrebovaniu menisku.

Pri bicyklovaní sa meniskus najčastejšie akútne poškodí pri páde. Predísť poškodeniu menisku sa môže pravidelným posilňovaním nôh, udržiavaním optimálnej telesnej hmotnosti a netreba zabúdať na dostatočný oddych po tréningu.

Prevencia

Nesmieme podceniť prevenciu. Tá je veľmi dôležitá a u kolien obzvlášť. V redakcii sa nám osvedčil kolagénový výživový doplnok CH-Alpha vo forme ampuliek na pitie s obsahom hydrolyzovaného kolagénu FORTIGEL® a vitamínu C. Recenzie i iných uživateľov sú veľmi dobré. Doplnok sme objednávali na internetovom eshope pilulka.sk. Nákupný proces bol vskutku jednoduchý a nemali sme najmenší problém. V sekcii kosti a kĺbová výživa nájdete i iné zaujímavé produkty.

Následky

Ako cítiť, že sa niečo s meniskom deje? Ak máte veľké problémy so samotným pohybom kolena a máte ho opuchnuté. Problémy môžu trvať aj viac ako týždeň. Pri návšteve lekára bude pravdepodobne nasledovať magnetická rezonancia, ktorá rozhodne, či je potrebná operácia. Tá môže mať podobu sutúry, čiže zošitia, prevažne využívaná pri mladých ľuďoch. Pri starších ročníkoch sa odporúča rehabilitácia, po jej prípadnom neúspešnom priebehu sa prevedie parciálna menisectomia, pri ktorej sa odstraňuje poškodená časť menisku. Meniskus po operácii či rehabilitácii je aj naďalej veľmi náchylný na poškodenie.

Po operácii nasleduje dlhá rehabilitácia, od nácviku chôdze a cvičení. Pri sutúre je potrebné využiť ortézu počas niekoľkých týždňov a následne odstrániť stehy. Pri istých prípadoch je potrebný Redonov drain, čo je hadička, ktorá odvádza krv z kolena pri jej hromadení.

Problémom s meniskom sa častokrát nedá nevyhnúť, no správnou životosprávou a cvičením sa dá zmenšiť pravdepodobnosť nepekných problémov.

 

Zdroj: pilulka.sk, medican.sk

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár