Miláno – San Remo 2023 doslova dobyl fenomenálny Mathieu Van der Poel

Miláno - San Remo 2023

zdroj: https://twitter.com/Milano_Sanremo/status/64/photo/1

114. ročník monumentu Miláno – San Remo 2023 priniesol očakávané strhujúce cyklistické divadlo. Preteky sa rozhodli na vrchole Poggia, kedy „vražedne“ zaútočil Mathieu van der Poel a výkonom odhodlaného Holanďana uchmatol cenné víťazstvo. Na ostatné popredné priečky tak odsunul smotánku svetovej cyklistiky; druhý finišoval Filippo Ganna a tretí Wout van Aert. Aktuálnu platinovú éru cestnej cyklistiky potvrdil štvrtým miestom Tadej Pogačar.       

Peter Sagan (TotalEnergies) pri svojej rozlúčke s La Primaverou finišoval mimo elitnú tridsiatku.

Miláno – San Remo 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/milano-sanremo/2023/result/today/profiles

Štart:

Slávnostný celodenný únik

Niet iných pretekov cyklistického kalendára, kde by sa úniku pripisovala väčšia prestíž. Je to práve slávna La Primavera, ktorá ponúka mnohým pretekárom možnosť stráviť viac ako 200 kilometrov v úniku na očiach fanúšikov. Takýto cieľ dnes malo 9 cyklistov (Riabushenko,  Maestri, Rivi, Magli, Tonelli, Abreha, Balmer, Maas a Charrin), ktorí si na pelotón vypracovali náskok maximálne necelých troch minút. Pelotón teda držal preteky pod kontrolov. Tradičného takmer 10-minútového náskoku čelnej početnej skupiny sme sa dnes nedočkali. 

Začína sa pretekať

Ako býva zvykom, monument Miláno – San Remo síce meria necelých 300 kilometrov, ozajstné preteky sa konajú až v záverečných 50 kilometroch, kedy na rad prichádza prvé z troch maličkých stúpaní Capo Mele. V jeho úvode išla čelná skupina do osem početného zastúpenia. Pelotón, v ktorom pozične veľmi dobre jazdil Peter Sagan (TotalEnergies), strácal už len minútu. Nervozita narastala.

Capo Berta prinieslo pád

Takéto zvýšené tempo nevyhovovalo Markovi Cavendishovi (AST), ktorému pelotón ušiel 39 kilometrov pred cieľovou páskou; na začiatku stúpania Capo Berta. V tom čase do boja už neprehováral ani Maciej Bodnar (TotalEnergies), ktorý sa ešte v úvode pretekov nepríjemne ocitol na zemi a z prvého monumentu sezóny musel odstúpiť.

Počas klesania z Capo Berta sa v pelotóne odohral hromadný pád, do ktorého bol zapojený Pavel Bittner (DSM), Sam Bennett (BOH) či Cesare Benedetti (BOH). Pre tím Bora – hansgrohe tento pád znamenal veľký škrt cez rozpočet, pretože na zemi sa ocitol ich fenomenálny írsky šprintér.

Cipressa

Jedným z najdôležitejších momentov v celej cestnej cyklistiky je práve nájazd do stúpania Cipressa, ktorý je tvorený úzkou uličkou. Dobrá pozičná jazda je teda viac než nevyhnutná. Preto záverečné kilometre pred Cipressou sa nesú v znamení nervozity, budovania si dobrej pozície a samozrejme pádov. Na zemi sa napríklad ocitol Jan Tratnik (TJV). Peter Sagan demonštroval svoje 12-ročné skúsenosti jazdou na čele.

V priebehu stúpania však nedošlo k atakom. Čelo pelotónu obsadili jazdci tímu Spojených arabských emirátov v prospech lídra Tadeja Pogačara. Nimi nastolené tempo robilo značné problémy viacerým pretekárom. Sagan sa zabudoval v centre hlavného poľa, ktoré každým metrom prichádzalo o ďalších a ďalších pretekárov.

Poggio

V úvode záverečného stúpania sa na čele prezentovali jazdci tímu TotalEnergies v prospech Petra Sagana. Ostatní rivali však nespali na vavrínoch a ihneď hrot hlavnej skupiny obsadili jazdci INEOS grenadiers. Grandiózne finále začínalo.

Úvodné metre Poggia režíroval tím Bahrain – Victorious. Hlavnú skupinu uzatváral Peter Sagan. Veľkí favoriti sa predierali dopredu. Ako prvý zaútočil Tim Wellens (UAD), ktorý pripravil útok lídrovi Tadejovi Pogačarovi. Medzery sa však ešte netvorili aj napriek tomu, že tempo bolo priam vražedné.

Silné kvarteto

Až v záverečnej časti Poggia sa odtrhla silná skupina v zložení Wout van Aert (TJV), Mathieu van der Poel (ADC), Tadej Pogačar (UAD) a Filippo Ganna (IGD). Úplne na vrchole Poggia zaútočil Mathieu van der Poel, ktorý získaval rozhodujúci náskok. Ostatná cyklistická smotánka mu nedokázala konkurovať, no cieľ bol ešte ďaleko.

Van der Poel však v zjazde ukázal svoje remeslo, poriadne znechutil stíhaciu jazdu trojici Van Aert, Pogačar a Ganna a na Via Roma si mohol v pokoji vychutnať víťazstvo, ktoré je tak náročné získať. Druhý finišoval Filippo Ganna a tretí Wout van Aert. Štvrtý skončil Tadej Pogačar, čím lenm potvrdil, že cestná cyklistika prežíva platinovú éru.

 

Miláno – San Remo 2023 – výsledky

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár