Miláno – San Remo preview: Nekonečný monument s taktickým finále

zdroj: facebook.com/misanremo

Sezóna monumentov sa hlási s prvou lastovičkou. Teda, ťažko povedať, či práve najdlhší monument vôbec možno nazvať lastovičkou. Jedno je isté, s nástupom pretekov Miláno – San Remo už idú kamarátske reči v pelotóne bokom. Prvý monument sezóny chce totiž vyhrať každý. Víťazstvo na „La Primavere“ dokáže naštartovať k fenomenálnej sezóne, čo sme mali možnosť vidieť v roku 2015 v prípade Johna Degenkolba (:tfr:). Nemecký jazdec si o pár týždňov po talianskom triumfe vychutnal aj dlažobné kocky na „pekle severu“ s víťaznou bodkou na velodróme v Roubaix. V ostatnom ročníku nabral v San Reme fenomenálnu fazónu Michal Kwiatkowski (:sky:). Hoci výbornú formu vtedy predviedol už na víťaznom Strade Bianche, San Remo ho dostalo do úplného centra pozornosti fanúšikov a médií.

Miláno – San Remo ostáva verné tradícii a úpravy vyše 290-kilometrovej trasy sú iba zriedkavé. Po štarte z Milána sa pelotón vyberie južne smer Janov. Na stredomorské pobrežie sa dostane cez Passo del Turchino. Po nekonečnej prímorskej rovine prebudí nohy klasická sekvencia troch kratších stúpaní Capo Mele, Capo Cervo a Capo Berta, kde tifosi zvyknú zadymiť miestne cesty.

Plná koncentrácia začne na Cipresse. Hoci do cieľa je to z vrcholu ešte cez 20 kilometrov, toto 5,6 kilometra dlhé stúpanie dokáže v solídnom tempe rozhodiť čistokrvných šprintérov.

Pravá šou sa však dá očakávať až na Poggiu. Viac-menej konštantné stúpanie má v maxime iba 8 %, ale najmä v druhej časti kopca sa už ide na hrane. Minuloročným iniciátorom útoku tu bol Peter Sagan (BOH). Z vrcholu Poggia bude jazdcov deliť od pásky ešte 6 kilometrov, z toho značnú časť v rýchlom a technickom zjazde.

Posledné 2 kilometre sú v prípade úniku veľmi dlhé. Pri viacčlennej skupinke prichádza čas taktizovania, zatiaľ čo sa v pozadí nezadržateľne valí vlak hladných šprintérov. Pravotočivá zákruta privedie jazdcov na 750 metrovú cieľovú rovinu na Via Roma – ulicu slávy, prekvapení, pádov a zmarených snov.

Gratulácia Petra Sagana po tesnom fotofiniši. Foto: facebook.com/misanremo

Favoriti

Pri menoslove favoritov si netreba príliš lámať hlavu. Miláno – San Remo má popri prívlastku najdlhší monument taktiež charakteristiku najmenej predvídateľného z legendárnej pätice. O víťaznú trofej bojujú klasikári oboch typov, šprintéri, ale aj vrchári s dobrým zjazdom.

Prvenstvo z roku 2017 príde na „La Classicissimu“ obhajovať Michal Kwiatkowski (:sky:). Bývalý majster sveta si z pelotónu robí v ostatných mesiacoch dobrý deň a začína získavať status jazdca typu Alejandro Valverde (MOV). Kde sa ukáže, nastáva stav pohotovosti. Otázne je, ako na tom budú „Kwiatove“ nohy po maximálnej záťaži na Tirreno – Adriatico, ktoré celkovo vyhral. Iba trojdňová pauza po týždňovom záhule môže zohrať svoju rolu.

Že ide to tuhého je cítiť aj z mediálnych vyjadrení Petra Sagana (BOH). „Jednou z vecí je takisto spôsob akým preteky vyhráte. Keď si zanalyzujete, ako Kwiato minulý rok vyhral, potom… Ak by som takto vyhral ja, nebol by som so svojim výkonom spokojný,“ začal psychologickú vojnu slov aktuálny držiteľ dúhového dresu. „Každý je iný, máme rozdielne povahy, taký je život. To je dôvod, prečo je život taký krásny, každý je iný. Ja uprednostňujem šou pre ľudí, ide to tak, ako to ide. Nezáleží či vyhráte alebo prehráte,“ odpovedal Sagan na otázku, či je sklamaný zo spôsobu, akým Kwiatkowski jazdil.

Čerstvý víťaz modrého dresu a zlatého trojzubca sa nad Saganovými slovami príliš nevzrušoval. „Ako mám reagovať? V roku 2016, keď ma sťahovali na Poggiu, nikto sa nesťažovať na to, že tam mali jazdci kompletné tímy. Z roka na rok sa ide iným štýlom. Na konci dňa však záleží na tom, či ste spravili správne rozhodnutie. Viem aké je to jazdiť v dúhovom drese, rovnako ako to vie Peter. Je to súčasť hry. Jeho vyjadreniam rozumiem. Uvidíme ako to pôjde tentoraz. Veľa jazdcov ho dostáva pod tlak, takisto ako aj mňa. Bol som v rovnakej pozícii mnohokrát. Je to súčasť hry, nie? Niekedy nevyhrávajú preteky najsilnejší, ale najchytrejší,“ odpovedal poľský obhajca.

Zoznam ďalších adeptov na sobotňajšie víťazstvo je poriadne dlhý. Nádeje na domáci triumf živia Elia Viviani (:qst:), Sonny Colbrelli (:bmt:), Vincenzo Nibali (:bmt:) a Matteo Trentin (:mts:). Z radu šprintérov sa hlásia Marcel Kittel (:kat:), André Greipel (:lts:), Arnaud Démare (FDJ) alebo Caleb Ewan (:mts:). A podstatnú časť tvoria nevyspytateľní klasikári ako Greg Van Avermaet (:bmc:), Philippe Gilbert (:qst:), Alexander Kristoff či Michael Matthews (:sun:). Pri všetkých možných – nemožných scenároch však pokojne môže prekvapiť ktokoľvek iný. Šťastie praje v San Reme pripraveným.

Trasa

Profil

Posledný kilometer

Zdroj: cyclingnews.com, milanosanremo.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár